Matala verenpaine voi olla ongelma – eroon huimauksesta kotikonstein

Vaikka matala verenpaine on sinänsä hyvä asia, se voi myös aiheuttaa vaaratilanteita tai kieliä jostakin vakavammasta sairaudesta. Yksistään matalan verenpaineen hoitoon riittävät yleensä kotikonstit.

– Matala verenpaine ilmenee tyypillisimmin ortostaattisena hypotensiona. Eli kun nousee pystyyn, verenpaine laskee. Vanhuksista jopa 20 prosentilla on tällainen oire. Rajana on, että verenpaine laskee enemmän kuin 20 elohopeamillimetriä makuulta pystyyn noustessa, kardiologi Mika Laine HYKSistä kertoo.

Laskevan verenpaineen voi tunnistaa ”filmin mustumisena”. Ihmistä huimaa, ja joskus tulee jopa sekavuutta tai näköhäiriöitä. Huimaus on oireista yleisin.

– Seisomaan noustessahan jalkoihin menee puolesta litrasta litraan verta. Normaalisti elimistö reagoi siihen niin, että jalkojen painereseptorit nostavat verenpainetta, jotta se ei laskisi liikaa. Iäkkäillä nuo reseptorit toimivat huonosti. Verisuonet voivat myös jäykistyä.

Joillakin ihmisillä verenpaineen yläpaine on jatkuvasti alle sadan.

– Osa sietää matalahkoakin verenpainetta hyvin. Jos nuoresta asti tietää, että oma verenpaine on matala ja on oppinut elämään sen kanssa, niin se ei ole varsinaisesti sairaus.

– Ongelma on enemmänkin oireisuus ja iäkkäillä varsinkin se, että kun nousee ylös ja tulee ortostaattinen hypotensio, niin saattaa kaatua ja murtaa lonkkansa. Muutenhan on periaatteessa hyväkin, että verenpaine on matala.

Voi kieliä sairaudesta

Paitsi vanhuksilla, verenpaine voi madaltua esimerkiksi jonkin sairauden takia pitkäksi aikaa makuuasentoon joutuvilla ihmisillä, nuorilla naisilla runsaiden kuukautisten takia tai kasvissyöjillä vähäisen suolan saannin vuoksi.

Joskus matala verenpaine on itsessään jonkin sairauden oire.

– Parkinsonin taudissa juuri painereseptorit toimivat huonosti. Muita mahdollisuuksia ovat diabetes ja sydänsairaudet. Esimerkiksi sydämen vajaatoiminnassa sydän pumppaa niin huonosti, että se ei pysty ylläpitämään verenpainetta.

Harvinaisempia, mutta silloin tällöin matalan verenpaineen yhteydessä vastaan tulevia tauteja ovat kortisolin puutostauti eli Addisonin tauti, anemia sekä vatsahaava.

– Anemiassa henkilö on myös hyvin kalpea, kun hemoglobiini menee alas.

– Vakavamman sairauden merkkejä on, jos matalan verenpaineen lisäksi ulosteessa tai virtsassa on verta tai kokee pidätysvaikeuksia, Laine sanoo.

Hoida lääkkeettömästi

Jos matalan verenpaineen oireet hankaloittavat elämää tai ilmaantuvat aivan uutena asiana, kannattaa käydä lääkärillä selvittämässä, onko taustalla jokin hoidettavissa oleva syy.

– Useimmiten terve ihminen tulee matalan verenpaineen kanssa hyvin toimeen, kun ottaa huomioon, että nousee makuulta ylös hitaasti. Kannattaa aina ensin nousta varovasti istumaan, odottaa verenpaineen tasaantumista ja vasta sitten lähteä liikkeelle.

– Lisäksi kannattaa välttää raskaita aterioita ja alkoholin käyttöä. Jotkin lääkkeet voivat pahentaa oireita, mutta liikunnan harrastaminen puolestaan vähentää niitä.

Kotikonsteina matalaa verenpainetta voi nostaa myös esimerkiksi salmiakilla ja suolalla.

– Suolan kanssa kannattaa kyllä olla aika varovainen. Pääsääntöisesti suomalaiset saavat sitä liikaa ja sen käyttöä pitäisi ennemminkin rajoittaa. Myöskään sydänsairaille suolaa ei voi suositella, sillä se voi johtaa taas uusiin ongelmiin. Mutta kyllä suolaa matalassa verenpaineessa käytetään ihan hoitonakin.

Vaikeissa tapauksissa matalaa verenpainetta voidaan hoitaa myös lääkkeillä, mutta niitä tarvitaan varsin harvoin.

– Esimerkiksi kortisonipohjainen lääkehoito aiheuttaa sen, että elimistöön kertyy vähän nestettä ja suolaa ja sitä kautta verenpaine nousee.

– Tärkeimmät hoidot ovat elämäntapahoitoja. Kannattaa esimerkiksi nukkua vähän puoli-istuvassa asennossa ja harrastaa liikuntaa. Liikunta on tärkeää varsinkin iäkkäiden toimintakyvyn säilyttämiseksi, Laine sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat