Mistä Horneteille seuraajat? MTV Uutiset esittelee viisi vaihtoehtoa

Mistä Horneteille seuraaja? Tässä Suomen viisi vaihtoehtoa 1:55

MTV Uutiset esittelee viisi erilaista mahdollista Hornettien seuraajaa, joista Suomi on pyytänyt tarjoukset. Suomen nykyisten Hornet-hävittäjien seuraajan valinta eteni eilen, kun Suomi jätti tarjouspyynnön neljälle valtiolle, jotka edustavat viittä eri hävittäjävalmistajaa.

Yllä olevalta videolta voit katsoa eri hävittäjien esittelyt. 

1. JAS 39 Gripen E

Länsinaapurin tarjokas on JAS Gripenin kolmas kehitysversio. Etuina ruotsalaiskoneessa on pidetty sen alhaisia käyttökustannuksia ja soveltuvuutta pohjoisiin olosuhteisiin sekä toisaalta Suomen ja Ruotsin muutoinkin tiivistyvää puolustusyhteistyötä.

Toisaalta uuden E-sarjan Gripenin todellisesta suorituskyvystä ei ole vielä kovinkaan paljon näyttöä.

2. Eurofighter Typhoon

Eurofighter on puolestaan monikansallinen eurooppalainen hanke, jossa mukana ovat Englanti, Saksa, Espanja ja Italia. Valmistajan mukaan se liittäisikin Suomen osaksi Euroopan suurinta puolustusyhteistyöohjelmaa ja antaisi Suomelle mahdollisuudet koneen kehitykseen.

Hävittäjää pidetään nopeana ja tehokkaana, mutta mikä sen kyky on vielä 2050-luvulla?

3. Dassault Rafale

Ranskalaisten Dassaultin Rafale-hävittäjää on kehitetty korvaamaan eri konetyyppejä kaikkin tehtäviin sopivaksi. Koneella onkin näyttöjä lähiaikojen operatiivisisita tehtävistä muun muasta Libyasta. Toisaalta konetyyppi alkaa olla jo vanha, vaikka sitä kehitetty onkin.

4. F/A-18 Super Hornet

Vanhan koneen leimaa on lyöty myös yhdysvaltalaiseen Super Hornettiin. Nykyisiä hornetteja suorituskykyisemmän version valmistuksen piti jo loppua, mutta eteenkin toisen jenkkikoneen pitkittynyt suunnittelu toi uusia tilauksia ja super hornettien vakuutetaan pysyvän tuotantolinjalla vielä pitkään. Suomelle siirtymä olisi helppo ja esimerkiksi huoltojärjestelmät tuttuja. 

5. F-35A Lightning II

Maailman kalleimmaksi aseeksikin ristityn F 35-hävittäjän pitkittynyt kehitystyö on nostanut projektin hintalapun satoihin miljardeihin dollareihin. Konetta voi pitää tällä hetkellä ainoa todellisena viidennen sukupolven hävittäjänä, jolla erityisesti häiveominaisuudet ovat toistaiseksi omassa luokassaan. Operointi koneella on kallista, mutta toisaalta lähialueelta Norja ja Tanska ovat koneeseen päätyneet. 

Lue myös:

    Uusimmat