Mainos

Missä Venuksen ylikulku näkyy? Katso yön ja aamun sääennuste

Pohjois-Suomessa sää haittaa paikoin Venuksen ylikulun seuraamista ensi yönä. Etelässä aamu on pääosin aurinkoinen.

Taivaalla nähdään ensi yönä ja aamulla harvinainen tapaus, kun planeetta Venus kulkee auringon editse. Venuksen ylikulku alkaa noin kello 1.05 ja päättyy aamulla noin kello 7.54.

Ylikulun ensihetket näkyvät vain Sodankylän pohjoispuolella, sillä etelämpänä aurinko nousee ylikulun alettua. Esimerkiksi Helsingissä aurinko nousee vasta noin kello 4. Venus näkyy aurinkoa vasten pienenä tummana pisteenä, jos pilvet eivät peitä aurinkoa näkyvistä.

– Parhaat edellytykset Venuksen ylikulun näkemiselle ovat maan etelä- ja keskiosassa. Pohjoisessa pilvisyys on runsaampaa ja siellä ilmiön voi nähdä vain paikoin, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Pilvisyys lisääntyy aamun mittaan lounaassa.

– Maan etelä- ja keskiosassa voi esiintyä sumua, mutta se hälvenee ennen ilmiön loppumista. Otollisimmat hetket ilmiön näkymiseen ovat juuri auringon noustessa, sanoo Aleksi Jokela.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Suojaa silmäsi

Aurinkoa ei pidä katsoa paljain silmin, sillä auringon säteily on haitaksi suojaamattomalle silmälle. Ylikulkua voi katsoa turvallisesti erityisillä auringonpimennyslaseilla kolmisen minuuttia kerrallaan. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan suojaksi käy myös rautakaupoissa myytävä hitsaajanlasi numero 14. Tällöin turvallinen katseluaika yhtämittaisesti on pari minuuttia. Mikäli aurinkoon katsoo teleskoopin läpi, pitää se olla suojattu aurinkokalvolla.

Ursa neuvoo valitsemaan havaintopaikaksi sellaisen kohdan, jossa näkyvyys horisonttiin on hyvä eikä edessä ole taloja tai puita. Aurinko on ylikulun aikana Suomesta katsottuna hyvin matalalla lukuun ottamatta loppuhetkiä.

Venuksen ylikulku on yksi harvinaisimmista ennustettavissa olevista taivaan tapahtumista. Se on näkynyt Maahan viimeisen tuhannen vuoden aikana vain 15 kertaa. Ylikulut tapahtuvat yleensä pareissa kahdeksan vuoden välein, edellisen kerran se näkyi kesäkuussa 2004. Venuksen ylikulkua ei nähdä koko maapallolla ennen vuotta 2117. Suomesta seuraavan Venuksen ylikulun voi nähdä vasta vuonna 2247.

Tähtiharrastajat odottavat jo harvinaista tapahtumaa innolla.

– Kyllä se on ollut nyt puheenaiheena ja kaikki kynnelle kykenevät seuraavat tapahtumaa, sanoo Paula Kyyrö Ursasta.

Paikalliset tähtiyhdistykset ympäri maata järjestävät ylikulun seurantatapahtumia. Esimerkiksi Helsingissä Ursan Kaivopuiston tähtitornilla ylikulkua seurataan keskiviikkoaamuna kello 6-8, ellei pilvipeite estä ylikulun havaitsemista. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.