Missä työmoraali? Kiire rakentamisessa tärvelee kerrostalon

Kova kiire, huono työmoraali, riittämätön koulutus, paperisodan pyörittäminen ja ymmärtämättömyys työnjohdon ja työntekijöiden välillä. Nämä ovat rakennusmestari Matti Eklundin mielestä syyt siihen, miksi kerrostalojen kaltaiset suuret rakennuskohteet mokataan kosteusvaurioin nykyaikana.

Rakennusmestari Matti Eklund syyttää ensisijaisesti kiireisiä aikatauluja siitä, että suurissa rakennuskohteissa, kuten kerrostaloissa mennään nykyään pieleen – ja usea uusirakennuskohde, kuten vaikkapa tuoreimpana Helsingin Jätkäsaaren syksyllä 2012 valmistunut opiskelijatalo Välimerenkatu 5, kärsii kosteusvaurioista.

– Kun on kiire, suojauksiin ei rakennusaikaisiin sääsuojauksiin ja sitä myötä kosteudenhallintaan kiinnitetä riittävästi huomiota. Suojaamattomia rakenteita ei kuivata riittävästi ja ontelolaattoihin jää kosteutta, työssään lukemattomia kosteusvaurioisia kohteita tarkastanut Eklund selittää.

Eklundin mukaan sääsuojaukset vievät vain 3–5 prosenttia rakennuskustannuksissa, mutta maksavat itsensä takaisin esimerkiksi lyhyemmillä kuivatusajoilla ja kuivauskulujen pienenemisellä. Asiaa ei kuitenkaan nähdä näin.

– Pitää vain saada työmaa äkkiä valmiiksi pienellä porukalla. Onteloihin jää vettä, joka valuu rakenteisiin, kun ensimmäiset asukkaat ovat jo muuttaneet sisälle, Eklund kertoo.

Työmoraali kateissa

Kiireen lisäksi Eklund peräänkuuluttaa työmoraalia, joka on hänen mukaansa heikentynyt.

– Sekin vaikeuttaa työskentelyä, jos työntekijöillä ja työnjohdolla ei ole yhteistä kieltä. Rakennuskulttuurikin saattaa olla muualla maailmalla erilaista kuin meillä Suomessa. Tästäkin saattaa koitua ongelmia.

Työmaalla kaikki on kiinni henkilökemiasta.

– Meiltä puuttuu vanhanajan kunnon jämäkät vastaavat mestarit. Nykyaikainen koulutuskin on liian teoreettista, Eklund valittelee.

Paperisota vie voimat

Kiireen, työmoraalin ja ammattitaidon rinnalle Eklund nostaa vielä työmaiden tulosvastuulliset tavoitteet.

– Ei riitä voimia hoitaa työnjohtoa ja suojaamista, kun pitää pyörittää paperisotaa, jotta saataisiin aikaan tuloksia.

Lue myös:


MTV3 / Jenni Junkala

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja