Mainos

Mirja Pyykkö Gaddafista: Neuroottinen ja arka, kummallisen karismaattinen mies

Toimittaja Mirja Pyykkö vietti Libyan johtaja Muammar Gaddafin kanssa puolitoistatuntisen vuonna 1991, kun hän oli Yleisradion toimittajana haastattelemassa Gaddafia.

Matka oli järjestetty ulkomaisille toimittajille Libyan vallankumouksen 22-vuotisjuhliin.

- Tulkki varoitti etukäteen, että saatan lentää huoneesta pois hyvin pian, jos Gaddafi ei pidä kysymyksistäni. Minulla oli 92 kysymystä, ja sain lopulta kysyä ne kaikki, mitään kiirettä ei tuntunut olevan, kertoo Pyykkö.

Pyykkö kysyy haastattelussa muun muassa kuka on Gaddafin paras ystävä.

- Aivan tavalliset ihmiset. Kansanjoukot, vastaa Gaddafi leveästi hymyillen.

Gaddafi halusi myös nähdä tv-ohjelman, joka Suomessa lopulta esitettiin. Nähtyään ohjelman Gaddafi kutsui Pyykön tekemään vielä erikseen ohjelmaa Gaddafin perheestä, mutta tuota juttua ei enää tehty.

"Veitsenterällä oleva tyyppi"

Pyykkö muistaa miehen neuroottisena, arkana ja omituisella tavalla karismaattisena.

- Veitsenterällä oleva tyyppi. Hän vaikutti sivistyneeltä ja älykkäämmältä mitä luulisi. Hänestä sai myös kuvan intohimoisena lukijana.

- Toisaalta hän oli hyvin varovainen ja ensimmäisenä tarkisti tuolinsa alta, ettei siellä ole mitään epäilyttävää. Gaddafi pelkäsi jatkuvasti iskuja.

- Hän vaikutti myös arvaamattomalta ja pelottavalta. Voin kuvitella, että kun hän ottaa kovat otteet käyttöön, ne todella ovat kovia.

Muammar Gaddafi on tunnettu värikkäästä ja erikoisesta pukeutumisestaan. Myös Mirja Pyykkö muistaa tarkasti mitä Gaddafilla oli päällä kaksikymmentä vuotta sitten.

- Hän oli pukeutunut beduiiniviittaan ja valtavan isoon päähineeseen. Lisäksi haastattelu piti tehdä Tripolin keskustassa beduiiniteltassa. Hän halusi jatkuvasti tuoda taustaansa esiin, muistelee Pyykkö.

Pyykkö kertoo Libyassa olleen noin sata ulkomaista toimittajaa, jotka kaikki kärkkyivät Gaddafin haastattelua. Pyyköllä oli oma strategiansa Gaddafin jututtamiseen.

- En kysynyt häneltä terrorismista, sillä sellaiset kysymykset olisivat ärsyttäneet häntä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.