Mainos

Haavisto: Gaddafi on Afrikan showmies

Kansanedustaja Pekka Haavisto on tavannut Muammar Gaddafin muutaman kerran muun muassa Darfurin rauhanneuvotteluissa ja Afrikan unionin huippukokouksissa. Haavisto kuvaa Gaddafia omaperäisenä hahmona, joka haluaa aina vetää huomion itseensä.

- Hän ei käyttäydy valtiomiesmäisesti, vaan kulkee turvajoukkonsa ympäröimänä ja on selvästi tottunut saamaan oman tahtonsa läpi. Hän on kansan parista noussut johtaja omine oikkuineen.

Haavisto kuvaa, että Afrikan Unionin kokouksiin tuodaan aina paria päivää aikaisemmin Gaddafi -julisteita ja banderolleja tienvarteen. Koululaiset laitetaan heiluttamaan vihreitä Libyan lippuja, kun Gaddafi ajaa ohi.

- Hän yleensä vetää huomion itseensä julkisuutempuillaan. Näihin Afrikan Unionin huippukokouksiin liittyy yleensä aina jotain hässäkkää, joskus hän saattaa tuoda mukanaan 200 naissotilasta ilman viisumeja ja passeja mukanaan.

Gaddafi: Darfur vain riita kahdesta kamelista

Haaviston mukaan Afrikassa Gaddafin esiintymisiä tulkitaan usein showksi.

- Hän ehkä ajattelee olevansa hirveän suosittu joka puolella Afrikkaa, mutta nämä ovat järjestettyjä kulisseja. Kyllä hänellä varmasti on myös vihamiehiä.

Gaddafia pidetään epävakaana.

- Hän sanoi esimerkiksi Darfurin tilanteesta, että tämä on vain riita kahdesta kamelista, sen kummemmasta ei ole kysymys, ja tämä loukkasi tavattoman paljon Darfurin neuvottelevia ryhmiä.

Vauraus vakauttanut Gaddafin asemaa

Haaviston mukaan ulkomaat eivät ole puuttuneet Gaddafin toimintaan viime aikoina, koska viimeisinä vuosina Libya on koettanut löytää yhteiseloa lännen kanssa.

- Häntä on suvaittu selvästi enemmän tänä jaksona, jolloin hän on ehkä irtautunut terrorismin tukemisesta. Hän on myöskin esiintynyt rauhan rakentajana suhteessa Sudaniin ja ollut ehkä myönteinenkin hahmo Unionin kehittämisessä.

Haaviston mukaan Gaddafia arvostetaan Afrikassa muun muassa merkittävänä Afrikan Unionin rahoittajana. Hän on myös ollut rakentamassa Libyaan hieman parempaa elintasoa, joka pohjautuu öljy- ja kaasutuloihin.

- Varmaan tässä mielessä tietynlainen vauraus, joka Libyassa on ollut, on myös vakauttanut Gaddafin asemaa, Haavisto pohtii.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja