Mio luopui haaveestaan saada oma lapsi lain pakottamana – kirjoitti syntymättömille lapsilleen sydäntäsärkevän kirjeen: "Isi ei olisi koskaan halunnut menettää teitä"

Mio joutui luopumaan haaveestaan saada oma biologinen lapsi Suomen lain pakottamana 1:56
Videolla Mio kertoo vaikeasta päätöksestä, jonka joutui tekemään sukupuolenkorjausprosessin etenemisen tähden

Tabu-jaksossa lapsettomuudestaan puhuu transmies Mio, jonka Suomen laki pakotti osoittamaan lisääntymiskyvyttömyytensä sukupuolen korjaamisen edellytyksenä.

Tabun  neljännessä jaksossa aiheena on tahattomasti lapsettomat. Näyttelijä Pekka Strang apaa jaksossa Jaakon, Siljan, Maikin, Mion ja Katin, joilla kaikilla on asiasta oma kokemuksensa. 

Mio on transmies, joka ei voi saada omaa biologista lasta, sillä Suomen edellisen translain mukaan voidakseen korjata sukupuolensa hänen oli osoitettava, että on lisääntymiskyvytön. Hän kertoo asiasta Tabu-ohjelmassa Strangin kanssa keskustellessaan. 

– Konkreettisen lakipykälän lisäksi ajattelen, että muutkin oletukset, normit ja käsitykset siitä, mitä vanhemmuus ja isyys on, se on ikään kuin aiheuttanut lapsettomuuteni, Mio kertoo. 

Strang puolestaan pohtii ääneen lain olevan seurausta siitä, mitä yhteiskunnassa ajatellaan. 

– Kyllä. Olen joskus kuvannut sitä niin, että jos talo palaa, sieltä pitää päästä pois. Vasta sen jälkeen, kun sieltä on päässyt pois, voi ajatella, mitä sinne jäi. Koska sitten ihmiset saattavat kysyä, että kadutko sitä, että lähdit trans-prosessiin? Ja vastaan, että en missään nimessä, olen nyt oma itseni, en voi katua sitä, että elän. Mutta se ei poista sitä, että saan surra niitä asioita, mitkä tavallaan sen vuoksi menetin. 

Lapsihaave oli kulkenut Mion matkassa pitkään ja siitä luopuminen oli ja on hänelle edelleen raskasta. Hän muistaa käyneensä aiheeseen liittyvän keskustelun työtilanteessa, jossa toinen osapuoli oli miettinyt sitä, ettei koskaan tule olemaan olemassa lasta, jolla olisi hänen nenänsä. Tämä ajatus iski Mioon syvästi. 

– Se oli tarpeeksi konkreettinen, että sitten pääsin otteeseen siitä surusta. Siinä joutui myös samalla prosessoimaan sitä, kun mietin, että miksi tämä on näin iso kysymys, kun tässähän on kyse juurikin biologisesta omasta lapsesta, ja en ajattele, että se biologisuus olisi kaiken a ja o missään siinä vanhemmuudessa. 

Jaksossa Mio kertoo kokeneensa käänteen tekevän hetken, kun kerran pitkään ja hartaasti asiaa itkettyään hän oli päättänyt kirjoittaa kirjeen kaikille syntymättömille lapsilleen, jonka hän myös luki ääneen jaksossa. 

– Näen ja tunnen teidät. Minulle te olette totta. Sen vain halusin kertoa, ettei isi olisi koskaan halunnut menettää teitä. Olette kauniita, olette rakkaita, olette arvokkaita, olette minun. Minä rakastan, suren ja ikävöin teitä, Mio luki kirjeestään jaksossa. 

Mio kertoo kirjeen olleen hänelle erittäin tärkeä, sillä sen kautta hän sai luvan sanoittaa surunsa sen menetyksestä, mitä hänellä ei koskaan ollut. 

Alla olevalla videolla Mio lukee kirjeen, jonka kirjoitti syntymättömille lapsilleen.

Mio lukee koskettavan kirjeen, jonka kirjoitti syntymättömille lapsilleen: "Isi rakastaa teitä" 1:48

Tabu MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla sunnuntaisin klo 21. MTV Katsomo+ -tilaajille seuraava jakso ennakkoon. 

Lue myös:

    Uusimmat