Minna ja Petri vaihtoivat omakotitalon 18 neliön matkailuvaunuun: "Ei ole tarvinnut luopua mistään"

Varo vaaraa! Näin luot kodistasi turvallisen myös lemmikille 1:59
Varo kavalia vaaranpaikkoja! Videolla kerrotaan, miten teet kodistasi turvallisen paikan lemmikille.

Minna ja Petri Juola eivät jaksaneet odottaa eläkepäiviä vaan toteuttivat haaveensa ja muuttivat omakotitalosta matkailuvaunuun viidenkympin korvilla. Aviopari kehottaa ihmisiä toteuttamaan unelmiaan, jotta myöhemmin ei tarvitse katua tekemättä jääneitä asioita.

Kaikki sai alkunsa ajatusleikistä. Viidenkympin korvilla olevat Minna ja Petri Juola alkoivat pohtia, missä haluaisivat eläkepäiviään viettää.

Sadan neliön omakotitalo tuntui avioparille ja neljälle koiralle liian isolta: loppujen lopuksi tilasta oli käytössä vain murto-osa. Minnalle ja Petrille riittäisi pieni mummonmökki.

Kun Petri aloitti työt caravan-liikkeessä pari vuotta sitten, ajatus tulevaisuuden asumismuodosta kirkastui. Pariskunta alkoi suunnitella matkailuvaunuun muuttamista. Uudet mallit ovat hyvin varusteltuja ja järkeväpohjaisia. Vaunu toimisi pikkukotina, jota voisi niin halutessaan liikutella paikasta toiseen.

Alun perin tarkoituksena oli hankkia vaunu 5–7 vuoden säteellä. Kesän korvilla Minna kuitenkin tokaisi raskaan työrupeaman jälkeen, että vaunu hankittaisiin hetimmiten.

Kolmen viikon päästä Juolien omakotitalon pihalla oli puoli vuotta vanha matkailuvaunu. Viimeiset kaksi kuukautta aviopari on asunut neljän koiransa kanssa täysipäiväisesti Kokkolassa sijaitsevalle leirintäalueelle pysäköidyssä 18,5 neliön vaunussa sekä sen edessä olevassa samankokoisessa etuteltassa.

– Ei tässä asumisen ja elämisen suhteen ole tarvinnut sillä tavalla luopua mistään, Petri sanoo.

Tavaraa karsittiin urakalla

Toki puolet pienempään asumukseen muuttaminen tarkoitti, että tavaramäärää piti karsia. Suurin osa huonekaluista on vaunussa sisäänrakennettuna, joten omakotitalon sohvista ja pöydistä oli luovuttava.

Materiasta irti päästäminen ei kuitenkaan kirpaissut. Petri oli alkanut miettimään elämän syvempää tarkoitusta jo pari vuotta sitten sairastuttuaan. Ihminen tulee loppujen lopuksi toimeen aika vähällä, eikä ylimääräinen tavara tuo onnea.

Matkailuvaunun ostamisen jälkeen pariskunta alkoi myydä turhaksi muuttuneita esineitä. Lahjoista luopuminen riipaisi omaatuntoa, mutta vaikeinta oli heittää tavaroita roskiin. Onneksi sellaisia oli loppujen lopuksi aika vähän – suurin osa lähti viimeistään, kun niitä ryhdyttiin antamaan pois ilmaiseksi.

Tunnearvoltaan isot tavarat, kuten valokuvat ja kotivideot, laitettiin pieneen vuokravarastoon. Samasta paikasta löytyvät harrastustarvikkeet, kausivaatteet sekä muut asiat, joita tarvitsee arjessa harvemmin. Varastosta haetaan joka toinen viikonloppu esimerkiksi petivaatteet Petrin nuorimmalle, teini-ikäiselle pojalle.

Minna on tyytyväinen, sillä karsimisen ansiosta matkailuvaunun sisustuksesta tuli yhtenäisempi.

– On kiva katsella ympärilleen.

Petri huomauttaa, että kun elää pienemmässä tilassa ja vähemmän tavaramäärän keskellä, asiat eivät ole hujan hajan. Vaunun imuroi puhtaaksi parissa minuutissa.

"Pakuelämä" vaatii totuttelua

Minna ja Petri ryhtyivät loppukesästä totuttelemaan matkailuvaunussa elämiseen kotipihallaan välttääkseen odottamattomat yllätykset. Puolentoista kuukauden onnistuneen "kuivaharjoittelun" jälkeen he muuttivat vaunuun kokoaikaisesti. Viimeiset kaksi kuukautta he ovat asuneet samalla leirintäalueella.

Matkailuvaunu on suunniteltu pohjoisiin olosuhteisiin, joten kylmä siellä ei pitäisi tulla, vaikka pakkasta olisi paljonkin.

– Voin sanoa suoraan, ettei pelota talvi yhtään, Petri toteaa.

Kytkintä pariskunta aikoo nostaa vasta keväällä, kun maa on sula ja vaunun toiminta tullut tutuksi. Jos esimerkiksi lämmitysjärjestelmä yhtäkkiä tekisi tien päällä tenät, tulisi talvella nopeasti tukalat paikat.

– Kesäkausi kun koittaa, niin reissaamme Suomea ristiin rastiin jo pelkän vaimon koiranäyttelyharrastuksen takia, Petri kertoo.

Aviopari ja koirat viihtyvät

Alle kahdenkymmenen neliön vaunuun mahtuu keittiö, makuuhuone, olohuone ja vessa – kaikki, mitä Minna ja Petri tarvitsevat. Samankokoisen etuteltan saa tarpeen vaatiessa lämmitettyä niin, että vaunun ovea voi pitää auki. Haastattelua edeltävänä viikonloppuna pariskunnan luona oli kylässä kymmenen henkilöä, jotka mahtuivat kaikki hyvin viettämään iltaa.

Meren rannassa sijaitseva leirintäalue on oiva paikka ulkoiluihmisille. Aamu alkaa koirien kävelyttämisellä, sen jälkeen aamiaisen voi nauttia esimerkiksi jossain lähistöllä olevista grillipaikoista. Ulkoiltua tulee myös käytännön pakosta, sillä vesisäiliöt eivät kanna itse itseään sisään eikä vessa tyhjene ilman työtä.

Aluksi Minnaa ja Petriä mietitytti, miten koirat sopeutuisivat elinympäristön muutokseen. Karvaturrit ovat kuitenkin vaikuttaneet tyytyväisiltä. Eläimet viihtyvät etuteltassa, mutta myös sisällä matkailuvaunussa. Koirat ovat tätä nykyä rauhallisempia, kun oman lauman näkee yhdellä vilkaisulla.

Rauhallisuus on tarttunut myös ihmisiin.

– Olen itse sellainen, että touhuan kaikenlaista. Vaunussa sitä ei tule samalla tavalla tehtyä, kun kaikki tavarat ovat omilla paikoillaan. Ei voi keksimällä keksiä tekemistä, Minna sanoo.

Matkailuvaunussa katse kääntyy kulutukseen

Matkailuvaunussa eläessä tavaran määrän lisäksi korostuu kulutus. Esimerkiksi vettä ei tule lotrattua. Omaa pyykkikonetta Minnalla ja Petrillä ei ole vaan likapyykki pestään kerran viikossa pesulassa.

– En pistä tippaakaan vettä hukkaan. Jos jää keitinvettä yli, käytän sen muuhun, esimerkiksi koirien juotavaksi tai tiskeihin, Minna luonnehtii.

Ruokahävikkiä tulee aiempaa vähemmän, sillä ruoka-aineita ei tule tilan vähäisyyden vuoksi hamstrattua kaupasta. Matkailuvaunussa on pari aurinkopaneelia, mutta ilmalämpöpumppu toimii ainoastaan verkkosähköllä, joka on nyt auttamatta kalliimpaa kuin ennen. Niinpä myös sähkönkulutusta tulee mietittyä.

Leirintäalueella on samat kierrätysmahdollisuudet kuin omakotitalossakin. Matkailuvaunussa elämisen voikin nähdä olevan jopa ekoteko.

Pakuelämä ei ole pelkästään helppoa

Tien päällä eläminen ja niin sanottu "vanlife" eli pakuelämä on nostanut viime vuosina suosiotaan. Lisääntyneet etätyömahdollisuudet ovat saattaneet kasvattaa entisestään halua paikasta riippumattomaan asumiseen.

Minna huomauttaa, että toisin kuin joskus kuvitellaan, matkailuvaunussa eläminen ei ole yksinomaan helppoa. Pakolliset asiat, kuten vaikkapa veden kantaminen, on tehtävä säännöllisesti. Pohjoisilla leveyspiireillä sääolosuhteet voivat yllättää karuudellaan.

Mitään varsinaisesti huonoa pariskunta ei kuitenkaan asumismuodostaan löydä – ainoastaan haasteita.

– Näin miehenä parran ajaminen on haastavampaa, koska pesuallas on syvemmällä kuin peilikaappi, niin ei voi partaa ajaa pesualtaan päällä. Onneksi ei yön aikana parta kasva tyynyyn kiinni, että ei tämä ihan älytön ongelma ole, Petri veistelee.

Tulevaisuudessa parin haaveissa siintää hyvällä sijainnilla olevan pienen tontin ostaminen. Sinne voisi parkkeerata matkailuvaunun ja nostaa kytkintä, kun siltä tuntuu.

Kenelle pakuelämä sopii?

Instagramissa elämäntapamuutoksestaan @kotina_matkailuvaunu-tilillä kertovat Minna ja Petri sanovat saaneensa asian tiimoilta pelkkää hyvää palautetta. Moni on kertonut haaveilevansa itsekin vastaavanlaisesta irtiotosta, mutta eivät itse koe siihen pystyvänsä.

Minna uskoo, että kyse on pitkälti asenteessa. Vaikka matkailuvaunussa asuminen ei ole yksinomaan helppoa vaan vaatii vaivannäköä ja osaamista, on se myös palkitsevaa.

Ihan kaikille pakuelämä ei kuitenkaan sovi. Esimerkiksi liikkuvasta minikodista haaveilevien pariskuntien kannattaa ennen muuttoa miettiä, kuinka hyvin he viihtyvät toistensa seurassa.

– Jos tarvitsee hirveästi omaa rauhaa ja tilaa, niin sitten kyllä kannattaa ehkä miettiä, onko sitä riittävästi, Minna sanoo.

– Kävi aika hyvä tuuri, että on noinkin sopiva vaimo, Petri heittää.

Minna ja Petri kehottavat ihmisiä toteuttamaan rohkeasti unelmiaan ja etsimään vaihtoehtoja normeille, jotka eivät tunnu omilta tai tarpeellisilta.

– Eläkepäivillä kun ollaan hoivakodissa ja istutaan komposiittivalmisteisissa keinutuoleissa, niin ei tarvitse hirveästi miettiä, että vitsi mitä ei tullut tehtyä. Mitä nuorempi on, sitä enemmän aikaa on toteuttaa niitä asioita, Petri sanoo.

Oletko koskaan pessyt tätä osaa suihkussasi? 0:19
Katso video:  Oletko koskaan pessyt tätä osaa suihkussasi?

Lue myös:

    Uusimmat