Mainos

Tanja vaihtoi alaa, lahjoitti omaisuutensa ja muutti asuntoautoon: "Voisin jatkaa näin vaikka vuosia"

– Tämä on on aivan mahtavaa, en ole kaivannut mitään muuta, kuvailee 35-vuotias Tanja Kurikka nykyistä elämäänsä.

Tanja on kolmen kuukauden ajan asunut vakituisesti asuntoautossaan ja kiertänyt unelmatyössään eri puolilla Suomea. Hän opettaa koirille agilityä. 

Tanja laittoi elämänsä uusiksi noin puoli vuotta sitten. Hän irtisanoutui silloisesta tehtävästään IT-alan tradenomina, lahjoitti omaisuutensa ja osti asuntoauton, jonne päätti mahtua neljän koiransa kanssa. Ja mahtui. 

– Olin suunnitellut sitä jo jonkin aikaa, sillä harrastukseni agility-kouluttajana alkoi laajeta eri puolille Suomea. Jouduin matkustamaan yhä enemmän ja huomasin, etten ehtinyt käydä kotona kuin kääntymässä. Päätin jättää silloisen ammattini tradenomina ja asuntoautovaihtoehto alkoi kypsyä mielessä, hän kertoo.

Muuttaessaan autoonsa Tanja lahjoitti kaiken omaisuutensa pois.

– Annoin pois sohvan, sängyn, pöydät, kotiteatterin ja kitaran. Otin mukaani vain kaikkein tärkeimmät itselleni ja koirille.

Kulutus väheni, tavaramäärä pieneni

Elämänmuutos ei ole Tanjaa kaduttanut, vaikka talvi tekee tuloaan ja pakkasistakin on jo kokemusta. Tänä aamuna esimerkiksi Tanja Kurikka on herännyt asuntoautossaan luomukarjatilan pihamaalta Lempäälässä. Siellä hän opettaa paikallisella hallilla. Huomenna on tarkoitus siirtyä Tampereelle.

– Olen asuntoautoni kanssa tässä navetan vieressä sähkötolpalla, hän naurahtaa.

Mukavinta asuntoautoelämisessä on Tanjan mielestä se, että koko elämä kulkee mukana. Reissaajan ei tarvitse pakata, eikä purkaa laukkuja. Myös kulutus on vähentynyt ja tavaramäärä pysynyt pienenä.

Koirilla koti pysyy, maisema vaihtuu

Asuntoautossa elelee Tanjan lisäksi neljä koiraa. Ne ovat tottuneet maiseman vaihdokseen, mutta tuttu koti pysyy niille nyt samana.

– Ne ovat sopeutuneet tosi hyvin. Niiden on nyt aina hyvä olla. Jos olen vaikka kouluttamassa tai kisareissulla, ne saavat olla lämpimässä autossa, omassa kodissaan ja pääsevät usein lenkille, sillä olen aina lähellä, Tanja kuvailee.

Asuntoauton myötä Tanja kertoo elämäänsä tulleen lisää sosiaalisuutta. Ihmiset haluavat tulla poikkeamaan ja kutsuvat kyläilemään. Hän näkee nyt paljon enemmän ihmisiä kuin "aiemmassa elämässään", koska kerrostalossa tuli vain iltaisin istuttua neljän seinän sisällä ja katsottua televisiota.

Ystävät ovat kannustaneet

Ystävät pitivät aluksi Tanja Kurikkaa elämänmuutoksineen hieman hulluna. Sittemmin kaikki ovat muuttuneet kannustaviksi.

– Ne ovat sanoneet, että tämä on ihan minun näköistäni elämää, Tanja hymähtää.

Hän myöntää, että aina ei asuminen asuntoautossa ole ruusuilla tanssimista. Kylmällä on työlästä pitää lämpöä yllä sisällä. Lämmönhukkaa tulee helposti esimerkiksi kylmän pakettiauton ohjaamosta tai asuntoauton ovesta. Niitä pitää pakkasella eristää.

– Kyllä täällä saa nähdä vaivaa. Minulla on kuitenkin kaasu- ja sähkölämmitys ja varalla sähköpatteri, jos oikein viluttaa. Lisäpeittojakin löytyy, hän listaa.

Talvella juuri äätymisen takia vedet hän kantaa kanisterissa pyörien päällä kulkevaan kotiinsa.  

Elämisen kulut ovat minimissään

Kaiken kaikkiaan Tanjan elämisen kulut ovat pienentyneet. Hänellä menee auton lyhennykseen, autokuluihin, sähköön ja elämiseen muutoin noin tuhat euroa kuussa talvisin. Kesällä eläminen asuntoautossa on huomattavasti edullisempaa.

Tavaraa hän ei juurikaan tarvitse. Välillä hän saattaa yöpyä ystäviensä pihalla tai käydä suihkussa heidän luonaan, mutta hän kertoo korvaavansa aiheuttamansa kulut. 

– En halua hyötyä tai elää toisten nurkissa. 

Entä kuinka kauan 35-vuotias Tanja sitten jatkaa näin?

– Niin kauan kuin tämä tuntuu kivalta. Nyt tuntuu, että voisin jatkaa näin vaikka vuosia. Mutta en todellakaan halua asettaa tälle mitään aikarajoja, vapaudestaan nauttiva nainen huikkaa.

Juttua korjattu kello 9.00: Kurikka ei myynyt omaisuuttaan vaan lahjoitti sen. Lisäksi lopussa täsmennetty tieto ystävien pihalla majoittumisesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.