Korona aiheutti leirintämatkailulle yllättävän kulta-ajan – "Piti melkein panna kädet ristiin, että nuo selviävät"

Yli 11-metrinen jenkkimotorhome: Monaco Dynasty Roadmaster 1994 2:45
KATSO MYÖS: No nyt on matkailuautossa näköä ja kokoa! Teppo vuokrasi kesälomareissulleen yli 11 metriä pitkän Monaco Dynasty Roadmaster -matkailuauton vuosimallia 1994..

Nykymatkaaja hurauttaa leirintäalueelle usein uudella matkailuautolla, josta löytyvät niin latauspistokkeet kuin televisio ja hyvä keittiökin. Moni kesänviettäjä kuitenkin on vanha tuttu: reitti saattaa kulkea vuosien ajan joka kesä samalle leirintäalueelle.

Matkailuauto surahtaa vastaan liikenteessä. Siinä ollaan: tien päällä, vapaina kulkemaan.

– Tällä hetkellä liikkeellä vielä on niin sanottua elämäntapakaravaanaria, eli ihmisiä, jotka ovat 20 vuotta sitten olleet teillä ja ovat edelleen, Kokkola Campingin Erkki Ahtiainen kuvaa.

Ahtiaisen mittariin kilahtaa tänä vuonna 60 ikävuotta. Hän on ollut töissä matkailualalla 1980–1990-luvun vaihteesta ja leirintäalueilla vuodesta 2005. Haastattelun tekoaikaan hän on juuri jäänyt pois Kokkola-camping leirintäalueen yrittäjyydestä, ja kesästä 2024 lähtien alueesta vastaa uusi yrittäjä.

Nykyasiakkaat ovat "vain vanhenneet 20 vuotta"

Parikymmentä vuotta sitten elämä camping-alueilla oli melko samantapaista kesänviettoa kuin nytkin. Asiakkaatkin ovat nykyisin usein samoja.

– He ovat vain vanhenneet 20 vuotta, Ahtiainen naurahtaa.

– On kyse sitten kauppa- tai kampaamokäynnistä, sitä mieltyy tiettyihin paikkoihin. Jos ihmisten reitti suuntautuu joka kesä vähän samaan suuntaan, pysähdytään tietyissä paikoissa. Merkittävästi on ihmisiä, jotka ovat käyneet varmaan 15 vuoden ajan joka kesä. Saattaa olla vaikkapa on Kokkolasta lähtöisin ja käy kesällä sukuloimassa.

Uusia karavaanariharrastajia ei kuitenkaan synny Ahtiaisen mukaan yhtä nopeasti kuin vanhoja poistuu.

– Perus-karavaanari on edelleen keski-iän ylittänyt pariskunta. Toki on perheitäkin, totta kai, mutta merkittävin osa on pariskuntia.

Korona-aika oli "leirintämatkailun kulta-aikaa"

Yksi poikkeus sääntöön löytyy: koronapandemian aika sai monet kokeilemaan siipiään leirintäharrastajana.

Koronakesien aikana vuokrattiin ihan millaisia autoja ja vaunuja vain. Korona-aikahan oli leirintämatkailun kulta-aikaa. Ei sitä kehdannut kauheasti hehkuttaa, kun hotelleilla meni niin huonosti, Ahtiainen kuvaa.

– Jokaisen Soliferin, jonka joku vetäisi navetan takaa niin, että se renkaillaan pysyi, vuokrasi joku toinen. Silloin pihaamme tuli vähän sellaisia yksiköitä ja sellaisilla sähköjohdoilla, että piti melkein panna kädet ristiin, että nuo selviävät.

Leirinnän suosio säilyy, miten käy alueiden?

Lapsuuden leirintäkesiä värittivät pihapelit, vanhat Aku Ankat ja yhteinen rehaaminen muiden lasten kanssa.

Nykymatkaaja saattaa hurauttaa paikalle uudella matkailuautolla, josta löytyy parisängyt, latauspistokkeet, televisio ja hyvä keittiö. Teltatkin ovat vuosien varrella kehittyneet ja muistuttavat nyt Muumien Nuuskamuikkusen majan sijaan pieniä taloja eteisineen ja erillisine huoneineen. Monella on mukana koira, toisin kuin menneinä vuosikymmeninä.

Leirintäalueiden suosio kenties on säilynyt, mutta alueiden määrä ei.

– Kyllähän määrä on pienentynyt ja pienenee varmaan koko ajan, Ahtiainen ennustaa.

– Pieniä alueita, jotka ovat ennen vanhaat olleet kuntien ylläpitämiä, poistuu. Kiinteistöt vanhenevat, ei ole resursseja lähteä tekemään. Ja jos kunta ei tiukassa taloustilanteessa auta…

"Emme tarjoa hirveästi sirkushuveja"

Karavaanarit ovat melko omavaraisia: ruoat kokataan asuntoautolla vaikkapa grillissä eikä mihinkään tarvitse lähteä.

– Kokkola Camping on kaupungin keskustan kupeessa. Majoittujan pääjuttu meillä on yöpyminen. Emme tarjoa hirveästi sirkushuveja, vaan ajattelemme niin, että matkailija hyödyntää kaupungin palveluita, Ahtiainen sanoo.

Jos leirintäalue sijaitsee keskellä ei-mitään, kannattaa kahvila-ravintolan tuoterepertuaaria laajentaa huomattavasti.

–  Meidän ei kannata kahvila-ravintolatoiminnassa satsata ruokapuoleen, koska läheltä löytyy rantaravintoloita ja keskusta on lähellä. Kesäiset perusjuomat, olut, lonkero, siideri, sekä jäätelö, ovat selkeästi niitä tuotteita, mitkä myyvät.

Katso myös: Nämä suomalaiset hankkivat oman linja-auton matkailuautoksi. Miten sujuu elo bussissa?

Kymmenen uutiset tapasi suomalaisia, jotka ovat hankkineet oman linja-auton matkailuautoksi 1:56
Kymmenen uutiset tapasi 2020 suomalaisia, jotka ovat hankkineet oman linja-auton matkailuautoksi.

Lue myös:

    Uusimmat