Ministeri Tytti Tuppurainen tviittaa eurokriisin seurauksista – onko tässä viesti presidentti Niinistölle? "Euro ja euroalue pelastuivat"

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) tviittaa eurokriisiin jälkeisestä kehityksestä. Päivitys on tulkittavissa kannanotoksi tasavallan presidentin puheisiin.

Viime vuosikymmenen alussa Eurooppa suistui vaikeaan velkakriisiin, joka tunnetaan myös nimellä eurokriisi.

Muut euromaat joutuivat myöntämään vakaviin velkaongelmiin joutuneelle Kreikalle mittavia tukipaketteja, ja myös esimerkiksi Portugalin taloutta jouduttiin tukemaan 78 miljardin euron tukiohjelmalla.

Ministeri Tuppuraisen tviitin mukaan euroalue ja euro valuuttana pelastuivat kriisistä pois johtaneen tien myötä; kriisimaatkin ovat päässeet huomattavasti parempaan tilanteeseen.

Tuppurainen viittaa myös ajankohtaiseen koronakriisiin ja peräänkuuluttaa "ratkaisuja ja näkemystä yhteisestä Euroopasta".

Presidentti toivoi euromailta talousryhtiä

Ministerin tviitin ajoitus on merkittävä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ilmaisi aiemmin tänään toimittajatilaisuudessa toiveensa siitä, että euroalueella keskusteltaisiin paluusta niin sanottuun no bail out -politiikkaan.

– Minusta pitäisi ottaa takaisin keskusteluun se, että palattaisiin alkuperäiseen euroalueen sopimukseen no bail out -säännöksineen. Samalla korostuisi kunkin jäsenmaan talousryhti, Niinistö sanoi.

EU:n perustusasiakirjana aikanaan toimineessa Maastrichtin sopimuksessa määriteltiin, että kukin euromaa vastaa itse julkisesta velastaan. Ajatuksena oli, ettei rahoitusvaikeuksiin joutuvia valtioita pelasteta yhteisvastuullisesti.

Monen mielestä no bail out -sääntöä rikottiin juuri 2010-luvun alkupuolella, kun esimerkiksi Kreikan julkista taloutta pelastettiin merkittävillä tukipaketeilla.

Tuppuraisen tviitti on tulkittavissa viestiksi presidentti Niinistölle: ministeri katsoo, että muiden eurovaltioiden kriisimaille myöntämät tukipaketit olivat järkevää politiikkaa, kun Niinistö taas korostaa kunkin maan omaa vastuuta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja