Mainos

Ministeri Olavi J. Mattila epäiltynä väärennöksestä

Poliisi epäilee, että ministeri Olavi J. Mattila ja hänen poikansa Juha Mattila ovat syyllistyneet törkeään väärennökseen ja maksuvälinepetokseen. Epäilyjen mukaan heidän toimeksiannostaan yritettiin viime keväänä vaihtaa väärennetty pankkivekseli rahaksi Joensuussa ja Kiihtelysvaarassa.

Selvitysten mukaan Mattiloiden epäillään toimittaneen englantilaisen pankin dollarimääräisen, puolentoista miljoonan markan pankkivekselin kiihtelysvaaralaiselle miehelle vaihdettavaksi rahaksi. Heidän tuttunsa yritti sitä pankissa ensin Joensuussa ja sitten Kiihtelysvaarassa 24. toukokuuta.

Juttua tutkivan rikoskomisario Jorma Issakaisen mukaan pankit eivät vaihtaneet vekseliä rahaksi, koska mies ei pystynyt esittämään sille uskottavaa alkuperäselvitystä. Tämän jälkeen kiihtelysvaaralainen lähetti vekselin Tanskaan. Kaksi tanskalaista miestä yritti sitten vaihtaa saman vekselin rahaksi Tanskassa.

Poliisitutkimuksissa selvisi, että pankin haltuunsa ottama vekseli oli väärennetty. Pankkivaroituslistalta joensuulaisessa pankissa huomattiin, että samaa vekseliä oli yritetty vaihtaa myös siellä, ja asiasta ilmoitettiin poliisille.

Jutun vuoksi Juha Mattila ja kiihtelysvaaralainen noin 40-vuotias mies olivat elokuun lopussa pidätettyinä. Olavi J. Mattila oli kiinniotettuna kuulusteluja varten.

Virka-apupyyntö Tanskaan

Kuulusteluissa Mattilat ovat kertoneet saaneensa pankkivekselin Tanskasta. Keskusrikospoliisi on pyytänyt Tanskan poliisilta virka-apua. Pyyntö koskee vekselin kulkeutumista Mattiloille ja heidän kertomansa saannon oikeellisuutta. Kiihtelysvaaralainen mies yritti vaihtaa vekselin pelkkänä ystävänpalveluna.

Poliisi on kuulustellut Mattiloita epäiltyinä törkeisiin väärennökseen ja maksuvälinepetokseen.
-Yritämme nyt selvittää, tiesivätkö Mattilat tai olisiko heidän olosuhteiden perusteella pitänyt ymmärtää vekselin olevan väärennetty, Issakainen kertoi.
Pankkivekseli on väärennetty, sillä lontoolaisen pankin samannumeroinen vekseli on olemassa ja sitä on käytetty muualla.

Siitä, onko Mattiloiden ja Tanskassa paljastunut väärennetty vekseli sama, ei ole varmuutta.
-On mahdollista, että liikkeellä on ollut useampi samannumeroinen väärennös, Issakainen arvelee.

Poliisi epäilee vekselin liittyvän laajempaan kansainväliseen väärennösjuttuun. Samaa sarjaa on ollut liikkeellä Tanskassa ja Ruotsissa. Mattiloiden osalta jutun tutkinta jatkuu sitten, kun keskusrikospoliisi on saanut Tanskan poliisilta pyytämänsä tiedot ehkä jo lähiviikkoina.

Näkyvä hahmo politiikassa ja talouselämässä

Vuonna 1918 syntynyt ministeri Olavi J. Mattila oli aikoinaan näkyvästi mukana politiikassa ja talouselämässä.

Ulkomaankauppaministerinä Mattila toimi vuosina 1963 ja 1970-71 ja kauppa- ja teollisuusministerinä 1970. Ulkoasiainministeri hän oli vuosina 1971-72 sekä Helsingin Ety-kokoksen aikana 1975.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.