Ministeri Mäntylä huolissaan pakolaislasten identiteetistä – "Mikä on se yhteiskunta, johon kiinnitytään?"

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) on huolissaan erityisesti pakolaisleirien naisten ja lasten asemasta.

Turkissa elää yli pari miljoonaa pakolaista. Osa heistä odottaa pääsyä takaisin kotimaahansa, osa asettautuu asumaan Turkkiin ja loput suuntaavat Euroopan eri maihin.

– Mikä on se yhteiskunta, johon kiinnitytään? ministeri Hanna Mäntylä kysyy. 

Ministeri ja perussuomalaisten ministeriryhmän valtiosihteeri Samuli Virtanen ulkoministeriöstä vierailivat Turkissa huhtikuun alussa. He tutustuivat Turkin pakolaistilanteeseen ja pakolaisleirien olosuhteisiin.

Ministerin mukaan arvioidaan, että leirien ulkopuolella Turkissa elää noin 2,5 miljoonaa pakolaista, leireillä puolestaan asuu arviolta 300 000 pakolaista.

Matkalla kiinnitettiin erityisesti huomiota kotouttamisen merkitykseen ja kuinka se toteutetaan

– Sen huomioiminen, miten lasten ja nuorten identiteetti kehittyy epävakaissa olosuhteissa, on tärkeää, Mäntylä painottaa.

Mäntylän mukaan pakolaisleireillä on tärkeää ottaa huomioon myös psykososiaalisen avun tarve. 

Ministeri antaa Turkille kiitosta, että maa on huomioinut koulutuksen eri tasoilla. Samuli Virtasen mukaan Turkki tarjoaa pakolaislapsille koulutusta pääasiassa turkin kielellä. 

– Osa vanhemmista kokee, että lasten pitäisi saada opiskella arabiaksi, Virtanen sanoo.

Leireillä huolehditaan perustarpeista

Samuli Virtanen kuvailee pakolaisleirejä melko askeettisiksi. Niillä huolehditaan perustarpeista, mutta muuten valtiosihteeri luonnehtii oloja ankeiksi.

– Moni ei haluakaan lähteä leiriltä pois. Ihmiset odottavat, että pääsevät takaisin kotimaahansa Syyriaan, Virtanen sanoo.

 Myös Mäntylä kertoo, että keskusteluissa pakolaisten kanssa nousi esille halu jäädä lähelle kotiseutua. 

– Voisin kuvitella, että monien puolisot ovat vielä Syyriassa. Leireillä oli paljon yksinhuoltajaäitejä, vanhuksia ja eri tavoin vammautuneita, Mäntylä sanoo.

Sekä Mäntylä että Virtanen korostavat, että heidän näkemyksensä mukaan Suomessa pakolaistilannetta hoitaessa tulisi huomioida erityisesti heikoimmat, eniten apua tarvitsevat erityisryhmät, kuten lapset, vanhukset ja vammaiset.

– Meillä on opittavaa Suomessa siitä, että miten asioita voidaan tehdä ja miten Suomessa vastataan haasteisiin, vaikkei samassa mittakaavasta puhutakaan kuin Turkissa, Hanna Mäntylä sanoo.

Pakolaislasten tilanteesta puhuttiin myös Huomenta Suomen lähetyksessä viime lokakuussa. Katso video:

"Jokaisella alaikäisellä oikeus erityiseen suojeluun" 5:09

Lue myös:

    Uusimmat