Ministeri Juuso: Maksukattoepäkohta voidaan huomioida seuraavassa hallitusohjelmassa – Soste: Nykytila on kohtuuton

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso kertoo MTV Uutisille, että terveydenhuollon maksukattojen seurannan siirtäminen viranomaisille voidaan huomioida osana seuraavaa hallitusohjelmaa.

Juuso kertoi aiemmin kannattavansa terveydenhuollon maksukattojen seurannan siirtämistä asiakkailta viranomaisille.

Tilannetta voidaan arvioida uudestaan hallituskauden lopussa, jolloin se voidaan huomioida osana seuraavaa hallitusohjelmaa, Juuso (ps.) toteaa.

Järjestökentällä pidetään hienona, että tahtotilaa löytyy epäkohdan korjaamiseksi. 

Muutos parantaisi paljon terveyspalvelua tarvitsevien ihmisten tilannetta. Maksukaton seurantaa on kohtuutonta vaatia ihmisiltä, joilla ei ole siihen tarvittavia voimavaroja, osaamista ja tietoa, sanoo SOSTEn edunvalvontapäällikkö Anne Perälahti

"Maksukaton seurantavastuun siirto voidaan huomioida kehitystyössä"

Juuso kuitenkin huomauttaa, että hyvinvointialueet voivat huomioida asian jo nyt osana tietojärjestelmätyötään.

Hyvinvointialueet kehittävät prosessejaan ja tietojärjestelmiään parhaillaan, ja maksukaton seurantavastuun siirto voidaan huomioida tässä kehitystyössä. Mitään nopeaa ratkaisua ongelmaan ei kuitenkaan ole mahdollista saada, vaan seurantaa täytyy toistaiseksi jatkaa omatoimisesti.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

"Tärkeintä on tahtotila auttaa heikoimmassa asemassa olevia"

Maksukaton seuranta on tällä hetkellä viranomaisvastuulla lääkkeiden ja matkakulujen osalta. Samankaltaista muutosta järjestö ja ministeri toivovat terveydenhuollon asiakasmaksuihin. 

– Muutos olisi tehtävä viipymättä. Asiakasmaksulakiin tulisi tehdä kirjaus asiakasmaksukaton seurannan automatisoinnista, toteaa Perälahti.

– Tärkeintä on tahtotila auttaa heikoimmassa asemassa olevia, joilla on paljon terveydellisiä ongelmia, summaa Perälahti.

Lue myös:

    Uusimmat