Monet maksavat terveydenhuollon maksuja turhaan – tässä syy

SOSTE: Monet maksavat kiltisti asiakasmaksunsa, vaikka ei tarvitsisi: Maksukaton seuranta pitäisi kuulua viranomaisille, ei potilaille 3:26
Monet maksavat kiltisti asiakasmaksunsa, vaikka ei tarvitsisi.

Terveyskeskusmaksut, erikoissairaanhoidon maksut, hammashoidon maksut, vuodeosastomaksut. Vuodessa potti voi nousta tuskallisen suureksi. 

SOSTE ry:n mukaan moni maksaa kiltisti terveydenhuollon maksunsa, vaikka maksukatto olisi ylittynyt, koska ei tiedä, että kattoa pitää asiakkaan ja potilaan itse seurata. 

Asiakasmaksujen seuranta pitäisi siirtää asiakkailta viranomaisille samaan tapaan kuin Kela seuraa ihmisten lääkekaton ylittymistä, ehdottaa SOSTE.

– Suomessa on käytössä terveydenhuollon tasasuuruisille maksuille asiakasmaksukatto, joka on 762 euroa kalenterivuodessa. Tällä hetkellä ihmiset joutuvat itse seuraamaan asiakasmaksukaton täyttymistä, sanoo edunvalvontapäällikkö Anne Perälahti

– Eli jos on vammainen ihminen, vanha ihminen tai muuten terveydenhuollon palveluja paljon käyttävä ihminen, pitää seurata jokainen laskusi, ynnäämään ja katsoa, milloin maksukatto ylittyy ja sitten hakea maksuvapautusta maksuista loppuvuodelle, Perälahti jatkaa.

Katto voi täyttyä kahdessa viikossa

Esimerkin omaisesti Perälahti huomauttaa, että katto täyttyy jo kahden viikon sairaalaolojaksolla. 

Säädöksen tunnettavuus on heikko, arvioi asiantuntija.

– Tämä on aika heikosti tunnettu ja tiedetty säädös. Paljon palveluita käyttävät ovat usein iäkkäitä ja pitkäaikaissairaita ihmisiä, joiden elämäntilanne on muutoinkin heikko. Se, että maksukattoa joutuu seuraamaan, on iso vaade.

Järjestöt toivovat viranomaisilta yleiskielisempiä ja selkeämpiä päätöksiä. 13:29

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

"Kun katto täyttyy, maksuja ei peritä"

Tilanne on päinvastainen lääkkeitä koskevan maksukaton osalta.

– Lääkkeiden maksukatto on 626 euroa. Kela seuraa maksukaton täyttymistä. Sitä seurataan automaattisesti. Kun lääkemaksukatto täyttyy, lääkkeet ovat sen jälkeen melkolailla maksuttomia kalenterivuoden aikana. Pieni omavastuu siinä on.

Mitä tilanteessa pitäisi tehdä?

– Asiakasmaksukattojen seuranta pitäisi olla viranomaisten velvollisuus, ihan samalla tavalla kuin Kela tekee lääkkeissä ja terveydenhuollon matkoissa eli tämä pitäisi kokonaan automatisoida. Kun katto täyttyy, maksuja ei peritä.

 

Lue myös:

    Uusimmat