Millaisiin palkankorotuksiin Suomella on varaa? Asiantuntija varoittaa vuoden 2008 virheestä: "Silloin lähti palkkaspiraali"

8:48
Video: Millaisia korotuksia Maliranta ennakoi - katso koko haastattelu 

Työmarkkinoilla kuplii pitkästä aikaa toden teolla. Ammattiliitot uhkaavat järjestää ensi kuussa sarjan lakkoja, jos tärkeillä vientialoilla ei pian synny sopua. Kyse on tietysti palkankorotusten tasosta.

Inflaatio ja nousseet korot nakertavat ankarasti palkansaajien ostovoimaa. Avainkysymys on, millaisiin palkankorotuksiin Suomella ja suomalaisilla työnantajilla on nyt varaa.

Työn ja talouden tutkimuslaitoksen, Laboren johtaja Mika Maliranta kehottaa välttämään palkankorotuksissa kohtuuttomuuksia.

– Vuoden 2015 jälkeen palkkalinja on ollut erityisen maltillinen. Tällä hetkellä mahdollisuus on paljon korkeampiin korotuksiin kuin edellisinä vuosina. Se kuinka korkeisiin, onkin jo paljon monipuolisempi kysymys, Maliranta toteaa.

Maliranta muistuttaa myös, että tilanne markkinoilla on nyt poikkeuksellisen vaikea ja palkanmaksuvara vaihtelee toimialojen välillä todella paljon. Hän varoittaa myös uusimasta vuoden 2008 virhettä.

– Vuonna 2008 palkkojen osuus kakusta oli samanlainen yrityssektorilla kuin nyt. Ettei vain käy nyt niin kuin kävi silloin, että tilanne lähti karkaamaan. Silloin lähti palkkaspiraali. Tämä ei koskenut vain vuotta 2008 vaan myös seuraavina vuosina palkankorotukset olivat liian korkeita suhteessa talouskehitykseen, Maliranta muistuttaa.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja