Miksi yksi sairastuu vakavaan koronaan, kun toinen ei saa lainkaan oireita?

Miksi yksi sairastuu vakavaan koronaan ja toinen ei saa oireita lainkaan? THL:n tutkimuspäällikkö vastaa 0:56
Miksi yksi sairastuu vakavaan koronaan ja toinen ei saa oireita lainkaan? THL:n tutkimuspäällikkö vastaa.

Arviolta noin 20 prosenttia koronavirukseen sairastuneista saa pitkittyneitä oireita, mutta todella vakavia oireita long covid aiheuttaa vain noin muutamalle prosentille ihmisistä.  Sitä, miksi jotkut eivät saa viruksesta oireita ollenkaan ja toinen taas kärsii taudin pitkittyneestä muodosta, näyttävät selittävän yksilölliset biologiset ja psykologiset erot.

Monessa perheessä ja työyhteisössä on ihmetelty, miksi korona ei vaikuta tarttuvan kaikkiin yhtä herkästi.

THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melinin mukaan paljon on kiinni myös sattumasta.

– Toisinaan virus voi jäädä tarttumatta ihmisestä toiseen, jos sen kantaja ei vain satu tapaamishetkellä erittämään virusta niin paljoa, että se pääsisi tarttumaan toiseen ihmiseen. Ylipäänsä ihminen ei ole mikään supertartuttaja.

– Rokotusten myötä suurimmalla osalla korona on ollut oireeton. Lisäksi oireiden vakavuuteen vaikuttavat monet yksilölliset tekijät. Mitä nuoremmasta ihmisestä on kysymys, sitä paremmin immuunijärjestelmä toimii ja sitä lievempänä tauti tulee.

Yllä olevalla videolla THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin selittää, miten ihmisen geenit vaikuttavat siihen, miten vakavana koronan sairastaa.

Long covidin tarkkaa syytä ei vieläkään tiedetä

Osalle koronaviruksen saaneista tauti aiheuttaa pitkittyneitä oireita, jotka voivat pahimmillaan haitata elämää useiden vuosien ajan, kertoo HUS:n ylilääkäri Helena Liira.

– Long covidin syytä ei vielä täysin ymmärretä. Biologia, psykologia ja pandemiaan liittyvät tekijät näyttävät vaikuttavan asiaan. 

Millainen yhteys pitkittyneellä koronalla ja stressillä on? Juttu jatkuu videon alla.

Stressillä ja long covidilla yhteys? 1:06
HUS:n ylilääkäri Helena Liiran mukaan pitkittyneitä oireita on nähty myös muissa viruksissa kuin koronassa. Esimerkiksi kausi-influenssan oireet voivat pitkittyä.

– On äärimmäisen harvinaista, että long covidin oireet jäävät ihmiselle loppuelämän ajaksi, mutta ne voivat haitata elämää vuosien ajan. Haastavaa niistä tekee se, ettei ole olemassa täsmälääkettä.

Rokottautuminen edelleen tärkeää

Sekä Liira että Melin muistuttavat, että riskiryhmään kuuluvien ja ikääntyneiden ihmisten on edelleen tärkeää ottaa vastaan tarjolla olevat korona- ja kausi-influessarokotteet. 

– Rokotukset estävät long covidia ainakin puoleen eli siinä on yksi tärkeä syy rokotteen ottamiseen, Liira sanoo.

– Omasta vastustuskyvystä voi pitää huolta myös riittävällä unella, monipuolisella ruokavaliolla ja liikunnalla, Liira ja Melin kertovat.

Katso koko keskustelu MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat