Suomessakin voidaan nähdä uusi koronaepidemia – he saavat nyt omikron-variantille räätälöidyn rokotteen

Liittyvätkö mahdolliset rokotehaitat päätökseen, että osa jätetään rokottamatta? 1:02
Liittyvätkö mahdolliset rokotehaitat päätökseen, että osa suomalaisista jätetään rokottamatta? Näin vastaa Hanna Nohynek.

Suomi on saamassa uusia variantteja vastaan rokotteita. Niitä jaetaan vain tietyille ryhmille.

THL ounastelee, että koronaa voi esiintyä taas enemmän ensi syksyllä ja talvella.

Ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan ensi syksynä koronarokotteet jaetaan vain heille, jotka ovat riskissä saada vakavan taudin koronavirustartunnasta.

– Laajaan, koko väestön rokotukseen ei ole lääketieteellistä perustetta. Valtaosa alle 65-vuotiaista on kohdannut viruksen useita kertoja ja on saanut useita rokoteannoksia, joten heillä on erittäin hyvä suoja.

THL:n suosituksen mukaan rokote annetaan 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Rokotteilla suojaa variantteja vastaan

Suomeen on tulossa uusia koronarokotteita, jotka on räätälöity suojaamaan omikronin XBB.1.5 varianttia vastaan. Uusilla rokotteilla ei vielä ole myyntilupaa. 

Uudet rokotteet suojaavat myös Yhdysvalloissa levinnyttä, Suomessakin jo tavattua EG.5-varianttia vastaan. 

– On ennenaikaista sanoa millainen syksy tulee olemaan. Koronasairastamisen trendi tulee koko ajan Suomessa pikkuhiljaa alaspäin ja jäteveden seurannassa nähdään virusmäärän vähentyneen. 

Merkit Yhdysvalloista osoittavat, että uusi variantti voi kuitenkin kääntää tilanteen Suomessakin jossain vaiheessa.

– Yhdysvalloista on merkkejä siitä, että uusi EG.5-variantti leviää nopeasti ja on lähtenyt nostamaan infektioiden ja sairaalahoidon määrää. Jos tämä rantautuu meille vauhdilla, epidemiapiikki voidaan nähdä meilläkin. 

– Minne se sijoittuu ajallisesti, sitä emme tiedä. Se riippuu, miten hyvin aiempi suoja rokotusten ja taudin sairastamisen jälkeen suojaa uusilta varianteilta. Aika tulee näyttämään, Nohynek summaa. 

Katso Hanna Nohynekin koko haastattelu tästä: 

THL suosittelee jälleen koronarokotuksia – ketkä niitä tänä syksynä saavat? 8:10

Lue myös:

    Uusimmat