Tutkimus: Näin korona ja koronarokotteet pidentävät kuukautiskiertoa

Mistä vuotohäiriöt voivat johtua? Gynekologi vastaa 3:40
Katso myös video: Gynekologi kertoo, mistä vuotohäiriöt voivat johtua. Tietyissä tilanteissa on syytä hakeutua tutkimuksiin!

Korona ja koronarokotteet pidentävät kuukautiskiertoa väliaikaisesti, kertoo tuore tutkimus.

Obstetrics & Gynecology -lehdessä elokuun alussa julkaistu tutkimus on yksi ensimmäisiä, joissa koronaviruksen ja -rokotteiden vaikutusta kuukautiskiertoon tutkittiin seuraamalla reaaliaikaista seurantatietoa, kertoo New York Post.

Aiemmissa tutkimuksissa on luotettu tutkittavien muistiin oman kiertonsa muutoksista.

Tuoreessa tutkimuksessa Montpellierin yliopiston ja Oregonin terveys- ja tiedeyliopiston tutkijat käyttivät lisääntymisterveyssovellus Cluen tallentamia tietoja.

Kaikkiaan tutkimusdata käsitti 6 000 sovelluksen käyttäjän kuukautiskierron tiedot. Henkilökohtaiset tunnistetiedot poistettiin ennen datan käsittelyä.

Tutkimuksessa selvisi, että kuukautiskierron pituuden pidentymistä tapahtui koronainfektion tai kororokotuksen jälkeen 110 maassa. Muutokset olivat kuitenkin pieniä ja väliaikaisia.

Keskimäärin rokottamattomilla koronaan sairastuneilla kierto piteni 1,45 päivää. Rokotteen ottaneilla kuukautiskierron pituus taas kasvoi 1,14 päivää rokotteen saamisen jälkeen.

Sekä rokottamattomilla koronan sairastaneilla että rokotuksen saaneilla muutokset kuukautiskierrossa kestivät vain yhden kierron ajan.

Tutkijat arvioivat, että kuukautiskierron muutokset johtuivat todennäköisesti siitä, että ihmisten immuunisysteemi reagoi virukseen.

Kuukautiskierrossa voi tapahtua muutoksia monista eri syistä.

Kansainvälisen gynekologien ja synnytyslääkäreiden liiton mukaan alle kahdeksan päivän muutos keskimääräisen 28 päivän kierron sisällä on normaalia.

Aiemmista tutkimuksista samankaltaisia tuloksia

Vaikka koronaviruksen vaikutuksia kuukautisiin tutkitaan edelleen, ovat jotkut tutkimukset löytäneet yhteyden viruksen vaikutuksista kuukautisiin, kertoo New York Post.

Viime vuonna Obstetrics & Gynecology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että koronaa vastaan ​​rokotettujen naisten kuukautisten alkaminen viivästyi keskimäärin alle päivällä verrattuna rokottamattomiin naisiin.

Naisten kiertojen keskimääräinen viive ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen oli 0,64 päivää eli noin 15,36 tuntia. Toisen annoksen jälkeen viive oli 0,79 päivää eli noin 18,96 tuntia.

Myös tämän tutkimuksen asiantuntijat päättelivät, että muutokset kuukautiskierrossa johtuivat immuunipuolustuksen reaktiosta virukseen. Yli 4 000 tutkimukseen osallistujan mukaan pistos ei merkittävästi vaikuttanut vuotopäivien määrään. 

Samassa lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvisi myös, että pandemian aiheuttama stressi vaikutti naisten kuukautisiin.

Tuloksista kävi ilmi, että yli puolet 354 osallistujasta koki muutoksia kuukautiskierron pituudessa, vuotopäivien määrässä, vuodon määrässä ja varsinaisten vuotopäivien ulkopuolella tapahtuvassa tiputteluvuodossa maaliskuun 2020 jälkeen.

Osa naisista koki stressin aiheuttamia muutoksia kaikissa edellä mainituissa tekijöissä.

Lue myös:

    Uusimmat