Asiantuntijan lääke Suomen kouluihin löytyy läheltä: "Siellä nähdään, että koululla on merkitys"

Viron oppimistulokset Euroopan kärkeä, mitä voimme oppia eteläiseltä naapuriltamme? 2:02
Viro porskuttaa PISA-tutkimuksessa, mitä meidän tulisi oppia naapuriltamme?

Uusimmassa Pisa-tutkimuksessa osaamistulokset heikkenivät valtaosassa OECD-maita. Suomi on yhä keskiarvon yläpuolella, vaikka osaamistulokset jatkavat heikkenemistään. 

Jyväskylän yliopistossa PISA-tutkimuksen tutkimusjohtajana työskentelevä Arto Ahonen kiinnitti huomionsa etenkin matematiikan ja lukutaidon voimakkaaseen heikentymiseen. Ahosen mukaan Suomen sijoitus sijalle 20. ei ole kovin huolestuttava, koska 11 maata oli Suomen kanssa samalla tasolla. 

– Pistemäärissä ero on niin pieni, että voitaisiin sanoa mikä maa on toista parempi. Suomi on siellä sellaisessa joukossa mukana, että voisi hyvin olla 15. Aikaisempaan testikierrokseen verrattuna ei ole tapahtunut niin suurta muutosta, sanoo Ahonen. 

Matematiikka huolestuttavassa laskussa

Erityisesti matematiikan osaaminen on laskenut. Luonnontieteellis-matemaattisen osaamisen tason laskusta on ollut erityisen huolissaan työelämän etujärjestöt. 

– Nämä luonnontieteelliset ja matemaattiset taidot ovat meille aivan keskiössä, kun ajatellaan, mitä teollisuus tulevaisuudessa tarvitsee. Meillä on kunnianhimoiset hiilineutraaliustavoitteet ja niitä voidaan toteuttaa vain luma-osaamisen avulla, eli me tarvitsemme niitä ihmisiä, jotka osaavat matematiikka, kemiaa, fysiikkaa ja osaavat sitä vielä pätevästi soveltaa, sanoo Kemianteollisuuden asiantuntija Anni Siltanen

Siinä missä Suomi on menettänyt asemaansa PISA-tutkimuksessa on Viro puolestaan noussut Euroopan kärkisijoille. Virosta tulisikin ottaa nyt mallia meille Suomeen, sanoo Siltanen. Ahonen puolestaan sanoo, että Viro on nyt siinä tilanteessa, missä Suomi oli 15 vuotta sitten, jolloin meilläkin PISA-tulokset olivat hyviä. 

– Siellä nähdään, että koululla on vielä merkitys esimerkiksi sosiaalisen nousun takaajana ja siellä halutaan panostaa kouluun. Ehkä Suomi on menettänyt tässä suhteessa jotain siitä, arvioi Ahonen.

Suomalaisnuorten PISA-tulokset romahtivat 10:49
Miten sosioekonominen asema vaikuttaa oppimiseen, muun muassa siitä kertoo videolla Arto Ahonen.

Lue myös:

    Uusimmat