Miksi päänahkaa kutittaa? Lue syyt ja hoitomuodot – tässä tapauksessa hakeudu välittömästi lääkäriin

Atooppinen ihottuma vaikuttaa pahimmillaan koko elämään 0:41
Tiesitkö? Näin atooppinen ihottuma vaikeuttaa elämää.

Päänahka ja hiuspohja voivat kutista monista eri syistä, joista jokaiselle on oma hoitomuotonsa. 

Muun muassa seuraavat syyt voivat aiheuttaa päänahan kutinaa.

1. Hilse

Vaaleat hiutaleet hiuksissa ja vaatteissa ovat merkki hilseestä. Hilse puolestaan kertoo useimmiten, että ihminen kärsii seborrooisesta ekseemasta eli tali-ihottumasta, kertoo Terveyskirjasto. Myös atooppinen ihottuma ja psoriaasi voivat aiheuttaa päänahan hilseilyä – niistä enemmän myöhemmin tässä jutussa.

Hilseily lisää päänahan tulehdusta ja ruokkii näin ollen itse itseään. Hilseilevään päänahkaan liittyy monesti kutinaa.

Hilseilystä johtuvan päänahan kutiamisen ennaltaehkäisy ja perushoito on tiheä shampoopesu. Joskus jopa päivittäinen hiusten peseminen voi olla tarpeellista. Pesun jälkeen päänahkaan voi käyttää hydrokortisoniliuosta maksimissaan parin viikon mittaisina kuureina. Kesällä päänahan kannattaa antaa myös hengittää ja nauttia auringon parantavasta vaikutuksesta.

2. Reaktio hiustuotteisiin

Shampoon huono loppuhuuhtelu voi johtaa päänahan kutisemiseen, kuivumiseen ja hilseilyyn, kertoo Yhdysvaltain ihotautilääkäreiden järjestö American Academy of Dermatology. Shampoojämät voivat nimittäin ärsyttää päänahkaa. Tällöin hoitomuotona on yksinkertaisesti parempi vesihuuhtelu. 

Hiustuotteiden jälkeinen päänahan kutina voi olla seurausta myös allergisesta reaktiosta. Tällöin kutinaan liittyy todennäköisesti ihottumaa. Hoitona on lopettaa kyseisen tuotteen, tavallisimmin hiusvärin, käyttö.

3. Syyhypunkit, päätäit ja silsasienet

Toisinaan kutinan syy löytyy inhottavista vieraista, kuten syyhypunkeista tai täistä. Syyhyn pääoire on voimakas iltakutina. Myöhemmin iholle ilmaantuu voimakkaasti kutisevia ja punoittavia näppyjä sekä vesirakkuloita. Syyhypunkki pyydystetään iholta lääkärissä.

Päätäin purema aiheuttaa hiuspohjassa kutinaa ja punoittavia pistemäisiä puremakohtia. Täit voi siivota hiuksista kampaamalla ne tiheäpiikkisellä kammalla sekä apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkeshampoilla.  

Silsasienten aiheuttama kutiseva päänahan infektio johtuu usein lemmikkieläimeltä saadusta tartunnasta. Silsa aiheuttaa iholle rengasmaisen ja reunoilta hilseilevän läiskän. Lisäksi ilmenee hiuspohjan hilseilyä ja hiusten katkeamista. Päänahan silsa ei parane itsehoidossa, vaan sitä tulee käydä näyttämässä lääkärille.

4. Päänahan psoriasis

Psoriaasi on ihmisen oman puolustusjärjestelmän pohjalta syntyvä tulehdustauti, joka aiheuttaa oireita ihossa sekä nivelissä. Hiuspohjassa psoriaasi saa aikaan punertavia ja valkoisia laikkua, hilseilyä sekä kutinaa.

Hiuspohjan psoriaasia hoidetaan ensisijaisesti kortisonipohjaisilla liuoksilla, kertoo Psoriasisliitto. Jos päänahassa on paljon hilsettä, se tulee kuoria pois perusvoiteella ennen lääkkeen käyttöä. Jos ilman reseptiä saatavat tuotteet eivät tehoa ongelmaan, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

5. Atooppinen ihottuma

Myös toinen pitkäaikainen tulehduksellinen ihosairaus, atooppinen ihottuma, voi iskeä päänahkaan. Atooppinen ihottuma päänahassa aiheuttaa punoitusta, hilseilyä ja jopa polttelevaa kutinaa. Päänahan atooppiseen ihottumaan kannattaa hakea helpotusta lääkäriltä.

6. Hermojen toimintahäiriöt

Päänahan kutiaminen ilman ihottumaa tai muita näkyviä ihoreaktioita voi olla oire hermojen toimintahäiriöstä eli neuropatiasta. Yleisin syy on diabetes, erityisesti tyypin 2 diabetes, sillä kohonnut verensokeri häiritsee hermojen normaalia toimintaa.

7. Ihosyöpä

Päänahkaan kehittyvä ihosyöpä voi oireilla kutinana. Okasolusyvän esiaste aurinkokeratoosi aiheuttaa punoittavan, pyöreähkön ja toisinaan hilseilevän iholaikun, joka on aluksi helppo sekoittaa tavalliseen ihottumaan, kertoo Syöpäjärjestöjen ylläpitämä Kaikki syövästä -sivusto. Myöhemmin hilseily lisääntyy ja ihottuma paksuuntuu.

Ihosyöpää epäiltäessä tulee hakeutua hoitoon mahdollisimman nopeasti. Katso alla olevalta videolta, millaisia ovat ihosyövän oireet.

Tällaisia ovat ihosyövän oireet 2:14

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat