Neljä naista lopetti sampoon käyttämisen joksikin aikaa – tältä hiukset näyttävät neljän viikon pesemättömyyden jälkeen

Neljä naista lopetti hiusten pesemisen – tällainen oli lopputulos 1:12
Neljä naista lopetti hiusten pesemisen – tällainen oli lopputulos

Neljän naisen raati päätti selvittää, miten hius reagoi, kun sitä lakkaa pesemästä sampoolla.

Kuinka usein peset hiuksesi sampoolla? Päätimme testata sosiaalisessa mediassakin suosittua haastetta, jossa hiusten peseminen aineilla lopetetaan. Takaisiko pesemättömyys kiiltävät tai parempikuntoiset hiukset? Katso testituloksia yllä olevalta videolta!

Näin haaste toteutettiin

Hiusten peseminen sampoolla lopetettiin, ja pesemättömyyttä jatkettiin mahdollisimman pitkään, mieluiten kuitenkin vähintään kahden viikon ajan. Hiukset sai haasteen aikana huuhdella vedellä, ja kuivapesuaineen käyttö oli sallittu. Hiuksia kuvattiin haasteen aikana

Näin sampoopesujen lopettaminen vaikutti!

Nainen, 31, polkkatukka: "Haaste opetti pitämään välipäiviä pesusta"

Kuinka usein yleensä peset hiukset? Yleensä päivittäin. Nyt koronatilanteen vallitessa olen yrittänyt pitää päivän väliä.

Kauanko lopulta olit pesemättä hiuksia? Kaksi viikkoa.

"Aina sanotaan, ettei hiuksia saisi pestä päivittäin, mutta minusta aina tuntuu, että hiukseni ovat jo seuraavana päivänä yksi iso rasvakasa. Ajattelin, että haasteen aikana olisi pakko olla pesemättä ja katsoa, miten hiukset oikeasti reagoivat, kun kaikki "normalisoituu".

Haasteen aikana huuhdoin hiukset vedellä ja yritin hieroa kylmällä vedellä päänahkaani.

En nähnyt ihmisiä, joten en saanut kommentteja hiuksista, sain vain ystäviltäni viestejä. He ihmettelivät, miksi ihmeessä lähdin tähän mukaan.

Ensimmäiset päivät olivat haasteen vaikeimmat. Neljännen päivän kohdalla tuntui, että tukka pysyy itsestään ylhäällä ilman ponnaria. Viikon jälkeen hiukset alkoivat normalisoitua. Jostain syystä ne eivät enää tuntuneet niin rasvaisilta. Huomasin myös, että hiukseni alkoivat heti haasteen alussa kihartua. Kun ”pesin” hiuksia vedellä, kihartuivat ne entisestään. Harjauksen jälkeen tukka näytti aina leijonan harjalta. Lopussa kyllä tuntui siltä, että nyt olisi viimein aika pestä.

Ensimmäinen pesukerta haasteen jälkeen oli ihana! Käytin siihen paljon aikaa, annoin hoitoaineen vaikuttaa, laitoin hiusnaamion ja öljyä latvoihin. Ensimmäisen pesun jälkeen päänahkani tosin jotenkin suuttui ja alkoi hilseilemään ensimmäisenä päivänä. Ja kutitti aivan älyttömästi. Tämä loppui kuitenkin nopeasti.

Haaste opetti pitämään välipäiviä pesusta. Tuntuu, että hiukset pystyvät oikeasti puhtaampina pidempään. Aiemmin otsatukkani tuli heti rasvaseksi, nyt ei edes kahden päivän jälkeen. Parin päivän jälkeen en edes huomaa, ettei hiuksia ole tultu pestyä vähään aikaan!"

Nainen, 27, pitkät hiukset: "Hiukset näyttivät kiiltävämmiltä, terveemmiltä"

Kuinka usein yleensä peset hiukset? Kerran viikossa sampoolla ja hoitoaineella, muuten huuhtelen vain vedellä. Vesipesu riippuen hikoilun määrästä, eli esimerkiksi treenin jälkeen.

Kauanko lopulta olit pesemättä hiuksia? 17 päivää.

"Olen pidentänyt sampoopesujen väliä vuodesta 2015. Otin osaa haasteeseen, koska minua kiinnosti, voisiko hiusten pesuväliä harventaa entisestään. Haaste oli myös hyvä tekosyy olla pesemättä hiuksia.

Haasteen aikana pesin hiukset vedellä. Viimeisenä päivänä suihkutin kuivasampoota. Muuten en muotoilutuotteita käyttänyt.

Etuhiuksissa rasvaisuus tuntui näkyvän muuta tukkaa enemmän, eikä niitä saa kiinni. Muutaman kerran treenin jälkeen teki mieli pestä sampoolla, mutta toisaalta olen niin kovin laiska hiustenpesijä, että salaa myhäilin, kun oli hyvä syy olla pesemättä.

Viikko viimeisen pesukerran jälkeen kävin illanistujaisissa, jossa ihmiset kehuivat hiuksiani, mutta lähinnä niiden värin vuoksi. Kun olin ollut 9 päivää pesemättä hiuksia, kävin silmälääkärissä. Mieslääkäri (hieman limaisen oloinen) kehui, että hiukseni ovat kivasti, vaikka olin juuri ottanut pipon pois päästä enkä ollut laittanut hiuksiani mitenkään.

Kahden viikon pesemättömyyden jälkeen kävin siskoni kanssa kävelyllä ja paljastin kirjaimellisesti likaisen salaisuuteni. Sisko sanoi, ettei ollenkaan huomannut, että hiukseni olisivat rasvaisen näköiset. Kumppani huomautti, että vaikka hiukseni eivät juuri näyttäneet ulospäin rasvaisilta, pesemättömyyden kyllä tunsi päätä silittäessä.

Kun taloyhtiömme sauna avautui kuukausien jälkeen, päätin juhlistaa asiaa pesemällä hiukseni. Yllätyin, etten tarvinnut kuin yhden sampoopesun. Sen jälkeen hiukset tuntuivat taas hienoilta ja itsepäisiltä.

Olisin voinut olla pidempäänkin pesemättä hiuksiani. Yllätyin, kuinka puhtailta ne näyttivät. Erityisen toimivaksi huomasin lettien tekemisen: ne pysyivät paljon paremmin kasassa ja lopputuloksena oli rasvaisuutta häivyttävä kiharapilvi. Etuhiuksista ja hiusten tyvestä huomasi rasvaisuuden, jos oikein osasi katsoa. Hiukset näyttivät kiiltävämmiltä, terveemmiltä ja niiden punertava väri oli kirkkaampi. Kuvassa ”kahden viikon pesemättömyyden jälkeen” ilta-aurinko korostaa punaista väriä, eli ei ihan noin kirkas ollut!

Hiusten peseminen haasteen jälkeen tuntui inhottavalta, mutta en pidä hiusten pesusta muutenkaan, jos sen joutuu itse tekemään. Pesun jälkeen hiukset tuntuivat kevyemmiltä ja hankalammin muotoiltavilta. Tiedätkö sen tunteen, kun menet märillä hiuksilla nukkumaan ja aamulla ne ovat järjestäytyneet tiukasti omapäiseen kampaukseen? Tätä ongelmaa ei ole, kun et pese hiuksia shampoolla.

Haasteesta opin varmaan sen, että pesemättä pärjää pidempään kuin aluksi olettaisi. Yllätyin, että kukaan ei tajunnut minun kantavan päässäni rasvalettiä, ja että sitä jopa kehuttiin. Haasteen innoittamana harvennan pesuväliä entisestään. Kannustan kaikkia pesemään hiuksia vähemmän shampoolla. Päänahka tottuu siihen ja hiukset alkavat näyttämään paksummilta ja terveemmiltä."

Nainen, 34, puolipitkät hiukset: "Kuin hiuksen rakenne olisi muuttunut jotenkin tukevammaksi"

Kuinka usein yleensä peset hiukset? Noin neljän päivän välein, usein sunnuntaina ja seuraavaksi torstaina.

Kauanko lopulta olit pesemättä hiuksia? Neljä viikkoa.

"Otin osaa haasteeseen, koska olen sitä mieltä, että yhteiskuntamme on puhtauden suhteen hysteerinen. Iho, hiukset, keho ja kaikki pitäisi pestä ja puunata päivittäin, jotkut käyvät suihkussa jopa aamuin illoin. Halusin kokeilla, onko sampoopesuilla oikeasti niin suurta väliä.

Ensimmäinen viikko sujui hyvin. Kuudentena päivänä tukka oli jotenkin likaisimmillaan, huuhtelin sen suihkussa vedellä ja hieroin päänahkaa. Suihkun jälkeen panin latvoihin hieman hiuksiin jätettävää hoitoainetta. Vesipesutulos oli mielestäni oikein ok.

1,5 viikon kohdalla tukka alkoi vaikuttaa jo melko puhtaalta, eikä rasvaisuus pahentunut enää. Päänahka ei kutissut eikä muitakaan sivuoireita ollut. Tukka oli kyllä lattea; ilmavaksi se ei pelkällä vedellä tunnu tulevan. Minulle on tehty aiemmin kevytpermanentti, joka osaltaan vaikutti siihen, ettei hius kuitenkaan ollut aivan lättänänä pitkin päänahkaa.

Henkisesti pesemättömyys otti kovemmille kuin aluksi uskoin. Hiusten peseminen ja puhdas tukka ovat nautintoja, josta pidänkin enemmän kuin luulin. Oletin, että tämä olisi helppo nakki, koska minulla on vuosia sitten rastat, joita pesin kuukauden välein, ja joskus väli oli useita kuukausia.

Kahden viikon pesemättömyyden kohdalla huuhtelin tukan taas vedellä. Vesipesu ei suuresti vaikuta, mutta toisella viikolla tukka ei mennyt ainakaan huonommaksi. Itse asiassa kahden viikon pesemättömyyden jälkeen hius alkoi yllättäen näyttää jotenkin paremmalta, ilmavalta ja jotenkin reippaalta, iloiselta. Olin ollut aikeissa pestä tukan kolmannen viikon alussa, mutta päätinkin vielä venyttää. Huuhtelin vain vedellä, en laittanut hoitoainetta.

Kolmannella viikolla hius näytti lähinnä siltä, että olen muotoillut sen aineella. Kädellä hieroessa tukka nousi pystyyn ja jäi sojottamaan itsekseen. Käteen tukka tuntui kyllä rasvaiselta. Ulkoasu oli kuitenkin karhea, kuin hiuksen rakenne olisi muuttunut jotenkin tukevammaksi ja paremmaksi. Minulla on takatukka, joka ennen tätä koetta oli hamppuinen ja kuiva. Kokeen myötä siitä tuli hyvinvoivan näköinen.

Nelosviikollakin hius näytti lähinnä siltä, että siinä on lakkaa tai geeliä. Pidin koko haasteen ajan otsatukkaa pinnillä päälaelle nipsaistuna, ja juurikin näytti nelosviikolla melko puhtaalta, kuin tukkaa olisi pesty. Mieheni kommentoi, että hiuksen ulkomuoto ei ole alun rasvoittumisen jälkeen näyttänyt muuttuvan enää mihinkään suuntaan.

Pesin hiukset neljän viikon jälkeen. Se tuntui yllättävän ei-hurmiolliselta. Päänahan hierominen tuntui vain tavalliselta, ei niinkään miltään nautinnolliselta pesuhekumalta, mitä ehkä odotin. Aamulla tukka on lentävä ja pehmeä, sanalla sanoen ihana. Pesemättömyyden raskaus on poissa, toisaalta poissa on myös pesemättömyyden tuoma karheus, josta pidin. Peseminen ei kuitenkaan kaduta. Neljä päivää pesusta hius on edelleen aivan puhdas, joten rasvoittuminen näyttäisi vähentyneen.

Suosittelen haastetta. Hius ei näyttänyt lainkaan niin pahalta kuin kauhukuvissa voisi olettaa, päänahka ei haissut eikä muitakaan oireita ilmennyt. Jos hiusta muotoilisi arjessa muutenkin geelillä tai vaahdolla, ulkonäössäkään ei huomaisi niin suurta eroa."

Nainen, 31, pitkät hiukset: "En olisi normaalissa arjessa kehdannut enää pitää hiuksia auki"

Kuinka usein yleensä peset hiukset? 2–3 kertaa viikossa.

Kauanko lopulta olit pesemättä hiuksia? Kuusi päivää.

"Halusin kokeilla, pystyisinkö pidentämään hiustenpesuväliäni, ja mitä tapahtuisi. En kastellut hiuksia haasteen aikana, vaan pidin ne kuivana. Harjasin ja annoin muuten olla.

Mitä likaisemmaksi hiukset tulivat, sen haastavammalta pesemättömyys tuntui. Myös päänahan kutina paheni loppua kohden sietämättömäksi. Muuten rasvaisuus ei olisi haitannut, muuta kuin omaan silmään iljettävän ulkonäön ja yleisen siisteyden kannalta.

En haasteen aikana nähnyt ketään muita. Siskoni on kampaaja ja huolestui pään kutiamisesta, mutta lähemmässä tarkastelussa päänhaka näytti ihan normaalilta. En olisi normaalissa arjessa kehdannut enää pitää hiuksia auki muutaman päivän jälkeen. Koin myös ulkonäköni vähemmän viehättäväksi. Pidin likaiset hiukset nutturalla päivisin, niin ne eivät haitanneet. Etätöissä en tosiaan pahemmin ihmisiä nähnyt.

Hiukset näyttivät haasteen lopussa likaisilta ja latteilta. Pesin kuontaloni kuudennen päivän jälkeen. Kevään allergioiden takia päänahkani on herkkänä, minä takia päänahkaa alkoi kutittaa niin pakottavasti, etten pystynyt ajattelemaan mitään muuta kuin sitä, kuinka likaiset hiukseni olivat.

Ensimmäisen pesun jälkeen laitoin tavalliset hoitotuotteet hiuksiini: hiuksiin jätettävää hoitoainetta, laadukasta hiusöljyä ja muotovaahtoa. Föönasin hiukset kuivaksi. Pesu haasteen jälkeen rauhoitti kutiavaa päänahkaa ja piristi yleistä oloa.

Mikään haasteessa ei oikeastaan yllättänyt. Osasin jo ennen haasteeseen ryhtymistä arvioida, etten pärjäisi viikkoa pidempään. Se ei edes harmittanut, koska hiustenpesu tuntui niin taivaallisen hyvältä.

Asenne sampoopesuja kohtaan ei muuttunut. Kaksi kertaa viikossa hiusten pesu on erinomainen väli pestä hiukset ilman, että ne rasittuvat liikaa."

Lue myös:

    Uusimmat