Tiesitkö tätä? Hilseilevä päänahka voi olla merkki sienestä

Jokaisen päänahka hilseilee. Hiuspohjan ihosolukko uusiutuu säännöllisin väliajoin, jolloin kuollut vanha ihosolukko hilseilee pois.

Hilse ei ole tarttuvaa, eikä sillä ole yhteyttä kaljuuntumiseen tai hiustenlähtöön. Ongelmallista hilseily on esimerkiksi silloin, kun hilseen määrä on huomattavan häiritsevä, päänahka kutisee tai hius katkeaa vetäessä.

Hilseilystä pääsee kuitenkin eroon helposti. Apteekista löytyy runsaasti apukeinoja lääkeaineellisista hilseshampoista kuivan päänahan hoitoon tarkoitettuihin tuotteisiin.

Jos hilse häiritsee, muista nämä:

1. Hilse voi olla merkki sienestä

Hilsettä syntyy jokaisen päänahassa. Liiallisen hilseen aiheuttaja voi olla sieni, joka kuuluu ihmisen päänahan normaaliin kasvustoon. Sienikannan kasvaessa hilseen määräkin lisääntyy. Sienen tunnistaa siitä, jos hius katkeaa kun sitä vetää. Tällöin avuksi voi syödä sienilääkkeitä tai siihen tarkoitettua shampoota.

2. … tai kuivasta päänahasta

Kuiva päänahka hilseilee. Esimerkiksi talvisin kylmä ja kuiva ilma saattaa näkyä hilseen määrässä. Kuiva päänahkaa kannattaa kosteuttaa hiuspohjalle tarkoitetulla kosteuttavalla shampoolla tai geelivoiteella.

3. Hilseestä pääsee eroon

Liiallisesta kiusallisesta hilseilystä pääsee eroon, kun on ensin tunnistettu, mistä hilseily johtuu. Täytyy kuitenkin muistaa, että hiuspohjan iho uusiutuu säännöllisesti, jolloin ihosolukkoa irtoaa.

4. Raapiminen pahentaa hilseilyä

Sanomattakin selvää, että raapiminen tai esimerkiksi kammalla hiuspohjan rapsuttaminen saa hilseen irtoamaan hiuspohjasta. Esimerkiksi ennen hiustenpesua hilseen irrottaminen voi auttaakin, mutta jos raapiminen johtuu hiuspohjan kutinasta, kannattaa sijoittaa hellävaraiseen hiuspohjaa rauhoittavaan shampooseen. Psoriasis kannattaa myös sulkea tällöin pois.

5. Liikunta voi auttaa

Kaikki tietävät, että liikunta laittaa veren kiertämään. Vilkastunut verenkierto voi vähentää hilseen muodostumista. Kunnon hikitreenin jälkeen kannattaa kuitenkin pestä päänahka, sillä hikoilu saattaa ärsyttää hiuspohjaa.

6. Hilse ei ole vain päänahan ongelma

Hilsettä voi muodostua myös kasvojen ja vartalon iholle. Erityisen alttiita ovat esimerkiksi nenänpielet ja kulmakarvat. Kaikki paikat, joissa ihon talin tuotanto voi olla liiallista, voivat alkaa hilseillä.

7. Hilse pahenee talvisin

Yleensä kesäisin ihminen ei kärsi hilseilystä niin kuin talvisin. Kuiva ilma edesauttaa myös päänahan kuivumista. Muita hilseilyä pahentavia tekijöitä ovat esimerkiksi stressi ja liiallinen alkoholin käyttö.

Lue myös:

    Uusimmat