Täit ovat lapsiperheen riesa – näin pääset niistä eroon

Täit ovat riesa, joka joudutaan kohtaamaan yleisimmin joko elo-syyskuussa tai alkuvuodesta. Vaikka ajatus loisista päänahassa tuntuu etovalta, on täitä varten tarjolla shampoita ja liuoksia, joiden avulla niistä on mahdollista päästä kohtuullisella vaivalla eroon.

Juuri nyt eletään aikaa, jolloin täit tarttuvat erityisen helposti. Erityisesti päähineiden ja huivien lainaamisen seurauksena leviävät täit on mahdollista karkottaa täishampoolla tai -liuoksella ja petivaatteiden huolellisella pesulla.

Mistä tunnistan täin?

Tunnetuimmat täit ovat päätäi, vaatetäi ja satiainen. Etenkin päätäi leviää helposti kouluissa ja päiväkodeissa ja siksi täit ovatkin pääosin lapsiperheiden riesa.

Täi saattaa olla vaikea havaita. Ne ovat kooltaan tavallisesti 1-4 millimetrin pituisia ja viihtyvät erityisen hyvin päässä. Täysikasvuisia täitä on vaikeampi havaita, mutta täiden munat eli saivareet näkyvät tavallisesti selkeästi niskassa tai korvien yläpuolella.

Miten täit karkotetaan päästä?

Täitartunnan hoitamisessa on olennaista käsitellä tartunta-alue sekä kodin vaatteet ja liinavaatteet. Avain tavallisimmista päätäistä eroon pääsemiseen on hiusten peseminen täishampoolla tai liuoksella, joita on tarjolla apteekeissa. Vaikka tartunta olisi vain yhdellä perheenjäsenellä, on hoito tärkeä tehdä kaikille perheessä. Pesu uusitaan täitartunnan saaneiden kohdalla viikon kuluttua.

Täitä on tärkeää poistaa myös käsin päästä, vaikka täitartunnan hoito olisi jo aloitettu. Tämä onnistuu helpoiten tarkoitukseen suunnitellun täikamman avulla.

Täitartunta tarkoittaa suursiivousta

Jos täitartunta havaitaan, on perheen vaatteet ja liinavaatteet pestävä 60 asteen lämpötilassa. Materiaalit, jotka eivät kestä korkeaa pesulämpötilaa voidaan tiivistää kahdeksi päiväksi muovipusseihin. Täit voi karkottaa kodin tekstiileistä myös saunassa tai pakastimessa.

Hoidon lopettaminen

Jos täit eivät toimenpiteistä huolimatta katoa, on hoito uusittava. Etenkin hiuksissa pesineiden täiden karkoittamisessa on oltava äärimmäisen tarkka ja on hyvä muistaa, että huolimaton sampoopesu ei todennäköisesti ratkaise ongelmaa kertaheitolla.

Täitartunnasta on lasten kohdalla tärkeää kertoa eteenpäin leviämisvaaran vuoksi. Perheen nuorimmaisille on myös erityisen tärkeää kertoa vaaroista, joita päähineiden ja huivien lainaaminen saattaa aiheuttaa.

AVA

Kuva: Shutterstock

Lähteet: yliopistonapteekki.fi, tiede.fi, Wikipedia

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja