Mainos

"Miksi lumivyöryvaroituksia ei uskota?"

Usealla Lapin laskettelurinteillä on edelleen voimassa huomattava lumivyöryriski samaan aikaan, kun hiihtolomasesonki on kuumimmillaan.

Levi kuuluu niiden tunturien joukkoon, missä lumivyöryvaara on nostettu viisiportaisella asteikolla kolmeen.

Ensi yöksi ja illaksi ennustettu lumisade voi muuttaa tilanteen huonompaankin.

— En pitäisi sitä yllätyksenä, jos varoitustasoa nostettaisiin. Meillä oli viime talvenakin nelosluokituksen varoituksia. Paikka jossa aamulla kymmeneltä on ollut turvallista, voi muuttua vaaralliseksi pelkästä lämpötilan muutoksesta tai heikostakin lumisateesta, sanoo Ski Patrol Markku Helin Leviltä.

Valtavat lumimassat voivat lähteä liikkeelle ihmisen vaikutuksesta ja siksi lumivyöryvaaraa seurataankin tarkkaan. Helinin mukaan paras tapa päästä selville tilanteesta on lumen tutkiminen.

— Luotamme pitkälti Ilmatieteen laitoksen luokituksiin ja teemme paikallista tutkimusta lapiotestein ja sondaamalla. Näin yritämme selvittää kerrostumia ja niiden välisiä laakeripintoja.

Kännykkä ja rinnekartta taskuun

Merkityillä rinteillä ei vyöryriskiä ole, mutta niin sanottujen off-pisteiden laskijoiden täytyy ottaa vaara huomioon.

— "Offareille" ei saa mennä yksin vaan aina kaverien kanssa. Kaveriin pitää aina säilyttää lisäksi näkö- ja huutoetäisyys. Vaaratilanteiden varalta taskussa pitää olla aina kännykkä ja rinnekartta, Helin muistuttaa.

Levillä on ihmetelty, etteivät varoitukset lumivyöryistä tunnu menevän perille.

— Valitettavasti ihmiset ei ota tosissaan sitä, että Suomessakin lumivyöryriskejä on olemassa. Itseäni ihmetyttää, ettei varoituksia oteta vakavasti, sillä nyt riski on hyvin todellinen, sanoo Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

Nyt lumivyöryvaarasta onkin aihetta varoittaa, sillä rinteillä riittää laskettelijoita jonoksi asti. Meneillään olevat hiihtolomaviikot ovat joulun ja uuden vuoden lisäksi Lapissa vuoden vilkkainta aikaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.