Miksi lounaan jälkeen tulee tarve käydä vessassa? Lääkäri vastaa

Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa Studio55.fi-tv-lähetyksissä ja nettisivuilla katsojien kysymyksiin. Nimimerkki Juho halusi tietää, mistä johtuu, että joka kerta lounaan jälkeen tulee tarve käydä vessassa. Alla Kiminkisen vastaus.

Se johtuu yksinkertaisesti normaalina säilyneestä suolen toimintakulttuurista. Ihminen on vuorokausirytmiensä vanki. Sitä noudattavat ja palvelevat monet järjestelmät, kuten uni-valve -rytmi säätelijänsä sisäisen kellon välityksellä, hormonien ja jopa virtsaneritys, joka lisääntyy öisin.

Kun aamulla heittää kahvit ja aamupalan nenän alapuolella olevasta montusta sisään, jo kohta peräsuoli alkaa supistella kutsuen omistajansa istumaan aamupöntölle. Siis, kun suuhun jotain työntää, alkaa myös suoli työntää tavaraa ulos toisesta päästä. Sehän kuulostaa järkeen käyvältä, sillä muutenhan ennen pitkää ruokaputki menisi totaalisesti tukkoon. Puimakoneen suunnittelija on hyödyntänyt samaa logiikkaa.

Joku kysyi, että miksi lounaan yhteydessä tuotosta ei enää tule. Kyse on siitä, että normaalisti peräsuoli yön aikana vähitellen täyttyy, joten aamupalan jälkeen sieltä on helppo refleksin vielä toimiessa pullauttaa lasti pellolle. Jos suoli tyhjenee heti kertarykäisyllä, ei se heti lounaaseen mennessä ehdi vielä täyttyä, ellei suolen toiminta ole tavanomaista joutuisampaa. Jos taas tarve ajaa vessaan lounaankin yhteydessä, osoittaa se vain, että elimistön refleksit pelaavat ja jos tuotosta tulee, ei peräsuoli ole ehtinyt aamulla vielä kokonaan tyhjentyä.

Miten tunnistaa tulehdukselliset suolistosairaudet?

Studio55.fi-lähetyksessä käytiin läpi tulehduksellisten suolistosairauksien oireita erikoislääkäri Urpo Niemisen kanssa marraskuussa 2015.

Miten tunnistaa tulehdukselliset suolistosairaudet? 25:46

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja