Long covidilla ikävä seuraus treenaajille

Miksi yksi ei sairastu koronaan ja toinen saa long covidin? 10:36
KATSO MYÖS: Miksi yksi ei sairastu koronaan ja toinen saa long covidin? Asiantuntijat vastaavat

Long covid voi tehdä liikkumisesta rankan kokemuksen.

Long covidista löytyi jälleen ikävä sivuvaikutus. Nature Communications -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan se vaikuttaa lihaksiin ja solun mitokondrioihin.

– Tämä [ongelma] ei ole "vain päässäsi". Löydös tukee asiaa, josta long covidista kärsivät ihmiset ovat puhuneet jo pitkään: liikkuminen tekee heidän olonsa huonommaksi, professori Thomas Russo kuvasi Prevention-lehdelle.

Hän ei ollut tekemässä tutkimusta.

Tutkimus oli kooltaan pieni ja sisälsi vain 25 koehenkilöä. Osanottajat kokivat liikunnan jälkeen rasitukseen nähden suhteettoman voimakasta uupumusta. Heillä oli long covid.

Koehenkilöiden luurankolihaksista otettiin näytteitä ennen ja jälkeen 10–15 minuuttia kestäneen kuntopyörän polkemisen. Mukana oli myös osanottajia, joilla ei ole pitkittyneitä koronan oireita. Koehenkilöt käyttivät askelmittareita, joilla selvitettiin aktiivisuutta arjessa.

Tutkijoiden mukaan alhainen liikuntakyky on yksi long covidin tunnusmerkki. Se aiheuttaa "huomattavaa taakkaa" arjessa.

Näytteissä näkyi vaurioita ja verihyytymiä

Näytteistä selvisi, että long covidia sairastavien treenaajien lihaksissa oli vakavia vaurioita. Näytteistä löytyi esimerkiksi hyvin pieniä verihyytymiä. Lisäksi solujen mitokondriot eivät vaikuttaneet toimivan kuten muilla, jolloin kudoksilla ei ollut käytettävissään tarpeeksi energiaa.

Vaikuttaisikin siltä, että lihaspoikkeavuudet pahenevat rasituksen jälkeen henkilöillä, joilla on long covid.

Russon mukaan paikallaanolokaan ei ole terveydelle hyväksi, mutta hänen mukaansa ei kannata tehdä enempää kuin mihin keho pystyy.

– Kriittistä on kuunnella itseään. Itseään ei saa puskea yrittämään omia rajojaan, Russo kuvailee.

Long covid -potilaiden rasituksen jälkeinen huonovointisuus ei tutkimuksessa viittaa tavanomaiseen liikunnanjälkeiseen väsymykseen tai lihaskipuun. Se tarkoittaa PEM-oireeksi kutsuttua, rasitukseen nähden suhteettoman voimakasta uupumusta, joka voi alkaa heti tai vasta tunteja, jopa päiviä liikunnan jälkeen. Oireesta toipuminen myös vie huomattavasti aikaa.

Tutkijat huomauttavat, etteivät onnistuneet osoittamaan syy-seuraussuhdetta. Mukana oli vain vaikeista long covid -oireista kärsiviä, mikä myös voi vaikuttaa tuloksiin. 

Syytä on huomioida myös, ettei kaikilla long covidista kärsivillä ole treenivaikeuksia, mutta tutkimus tukee monen sairastuneen havaitsemaa ilmiötä.

Katso myös: Kuinka pian töihin voi palata sairastettuaan koronan?

Kuinka pian töihin voi palata sairastettuaan koronan? 0:50
Kuinka pian koronan jälkeen voi palata töihin?

Juttua muokattu 16.1.2024 klo 11:52: Tarkennettu tietoa PEM-oireesta, joka on rasitukseen nähden suhteettoman voimakasta uupumusta, ei tavanomaisesti ymmärrettyä uupumusta ja aivosumua.

Lue myös:

    Uusimmat