Lyttynaama estää kissoja näyttämästä tunteitaan – yksi rotu erityisissä vaikeuksissa

Puhutko kissaa? ”Haista v**tu” voikin olla oikeasti ”rapsuta minua"– näin tulkitset kissaa 2:33
”Haista v**tu” voikin olla oikeasti ”rapsuta minua" – näin tulkitset kissaa!

Lyhytkuonoisiksi jalostetuilla kissa- ja koiraroduilla on paljon terveysongelmia – esimerkiksi hengitysvaikeuksia. Tuoreen tutkimuksen mukaan piirre myös vaikeuttaa kissojen kommunikaatiota ihmisten kanssa.

Muutokset kissan kasvojen ilmeissä kertovat eläimen tunnetilasta ja ovat näin ollen tärkeä osa lemmikin ja omistajan välistä sanatonta viestintää. Tutkijoiden mukaan lyhytkalloisilla kissaroduilla, kuten persialaisilla, saattaa kuitenkin olla ongelmia ilmaista tunteitaan.

Lyttynaaman vuoksi kissojen ilme on jumittunut ikuiseen irvistykseen, vaikka eläin ei edes kokisi kipua. Ja kun kipu oikeasti iskee, ei omistaja ymmärrä lemmikkinsä sitä kokevan.

Yksi kissarotu näytti erityisen tuskaiselta

Kissojen käytökseen ja hyvinvointiin erikoistunut tutkijatohtori Lauren Finka Nottingham Trent yliopistosta kirjoittaa Conversation-sivustolla, että kissojen kasvojen rakenteeseen kajoaminen voi häiritä ilmeiden selkeyttä.

Englantilaiset ja brasilialaiset tutkijat analysoivat tietokoneella lähes 2000 kesykissan kasvoja ja huomasivat, että brakykefaalisten eli lyhytkalloisten rotujen kasvoilta oli luettavissa enemmän kipuun viittaavia ilmeitä, vaikka ne olivat täysin rentoina.

Ilmiö koski erityisesti Scottish Fold -kissarotua, jolla on runsaasti terveysongelmia sekä lyhytkuonoisuutensa että luppakorvaisuutensa vuoksi. Rodun kasvoilta oli havaittavissa kivusta kertovia ilmeitä silloinkin, kun niitä verrattiin sellaisten kissojen ilmeisiin, jotka oikeasti olivat kivuissaan.

Tutkimus ilmestyi joulukuussa Frontiers of Veterinary Science -julkaisussa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat