Miksi Katri Kulmunin viestintäkoulutukset ostettiin ilman kilpailutusta? Näin ministeriöistä vastataan – VM: "Ei oikeudellisia tai hallinnollisia epäselvyyksiä"

4:04
Katri Kulmuni, miksi liki 50 000 euron viestintälaskunne kuittasi valtio? Näin ministeri vastasi kysymyksiin suorassa lähetyksessä.

Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on saanut viime syksystä lähtien viestintäkoulutusta noin 50 000 euron edestä. Laskun maksaneista ministeriöistä kerrotaan, miksi koulutukset ostettiin ilman kilpailutusta.

Aluksi elinkeinoministerinä, joulukuusta lähtien valtiovarainministerinä toiminut Kulmuni on saanut viestintävalmennusta ja -konsultaatiota viestintätoimisto Tekiriltä.

Keskustan puheenjohtajaksi syksyllä noussutta Kulmunia valmennettiin esimerkiksi edellisen pääministerin Antti Rinteen (sd.) eropäivänä, uutisoi Suomen Kuvalehti eilen.

Kymmenien tuhansien eurojen koulutuspanostukset ovat maksaneet työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö.

Mittavia hankintoja ei kilpailutettu.

Ylijohtaja Juha Majanen valtiovarainministeriöstä sanoo Twitterissä, ettei valtiovarainministerille tehtyihin hankintasopimuksiin liity "oikeudellisia tai hallinnollisia epäselvyyksiä". Aiheesta on vielä luvassa tarkempi oikeudellinen arvio.

Valtiovarainministeriön vt. viestintäjohtaja Thomas Sund kertoo MTV Uutisille, että valtiovarainministeriö maksoi Kulmunin Tekir-koulutuksia yhteensä 21 225 euron edestä. Summaan ei ole laskettu arvonlisäveroa.

– Summa ylittää valtioneuvoston hankintaohjeessa esitetyn 20 000€ rajan pienhankintojen osalta. Kyseistä hankintaa ei kilpailutettu, koska arviomme oli, että hankinnat eivät nouse yli 20 000€ rajan.

Hankintaraja on ylittynyt, ja valtiovarainministeriö on keskeyttänyt Tekirin palveluiden ostamisen.

– Asiasta informoitiin puhelimitse Tekir Oy:tä 11.5.2019, Sund kertoo.

TEM:n viestintäjohtaja: Hankintoihin voi tulla lisätöitä

Myös työ- ja elinkeinoministeriön viestintäjohtaja Mikko Koivumaan mukaan kilpailutus jätettiin tekemättä siksi, että hankinta arvioitiin alun perin niin sanotuksi vähäiseksi hankinnaksi.

– Varsinainen tarjous oli 13 600 euroa, ja sitten siihen on tullut lisätyötä päälle, Koivumaa kertoo.

Työ- ja elinkeinoministeriö maksoi koulutuksista lopulta 29 884 euroa arvonlisäveroineen.

– Ilmeisesti siinä on tullut niin sanottuja lisätöitä sen verran, mutta ihan tarkkaan en pysty kommentoimaan, koska en ole ollut niitä töitä tilaamassa.

Lisätyöt alkuperäisen tarjouksen päälle on tilattu Koivumaan mukaan todennäköisesti Kulmunin esikunnasta.

– Kyllä hankintoihin usein saattaa tulla odottamattomia tai odotettuja lisätöitä. Ei se ole täysin epätyypillistä, Koivumaa kertoo.

Keskustan puoluetoimisto ei ollut tietoinen

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoo sähköpostitse MTV Uutisille, ettei hän tai muu keskustan puoluetoimisto ollut tietoinen keskustelua herättäneistä valmennuksista.

Uutistiedot ovat herättäneet kysymyksen siitä, onko julkisella rahalla maksettu puoluejohtajan tehtäviin liittyvää viestintäsparrausta.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski arvioi, että viestintäkoulutusten hankkimista koskevia pelisääntöjä on mahdollisesti tarkasteltava.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja