Katri Kulmuni sai viestintäkoulutusta 48 000 eurolla veronmaksajien piikkiin – nyt on pelisääntöjen tarkistamisen paikka, sanoo valtioneuvoston viestintäjohtaja

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni: Edessä on suuria sopeutustoimia –"Mitä enemmän teemme uudistuksia, sitä vähemmän on mentävä leikkausten ja näivettämisen tielle" 4:04
Katri Kulmuni, miksi liki 50 000 euron viestintälaskunne kuittasi valtio? Näin ministeri vastasi kysymyksiin suorassa lähetyksessä.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) on saanut viestintäkoulutusta kymmenillä tuhansilla euroilla – ministeriöiden laskuun. Kokoomuksen ja SDP:n ministerit eivät ole viime vuosina saaneet ministeriöiden maksamaa viestintävalmennusta, kertovat viestintäpäälliköt.

Ministeri ja keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on saanut ministeriöiden rahoilla viime syksystä lähtien viestintäkoulutusta ja -konsultointia noin 48 000 euron edestä, uutisoi Suomen Kuvalehti eilen.

Viestintätoimisto Tekir valmensi Kulmunia moneen otteeseen, esimerkiksi edellisen pääministerin Antti Rinteen (sd.) eropäivänä.

Uutistiedot herättävät vakavan kysymyksen siitä, onko julkisella rahalla maksettu puoluejohtajan tehtäviin liittyvää viestintäsparrausta.

– Esiintyminen jännittää minua. Minä olen julkisessa tehtävässä ja koitan sitä parhaani mukaan hoitaa, Kulmuni puolustautui eilen Kymmenen uutisissa.

– Mutta apua esiintymisvarmuuden koulimiseen olen tarvinnut, ja sitä olen saanut, Kulmuni sanoi.

Rinteen hallituksessa elinkeinoministerinä ja Sanna Marinin (sd.) hallituksessa valtiovarainministerinä toiminut Kulmuni nousi keskustan johtoon voitettuaan puolueen puheenjohtajavaalin viime syyskuussa.

Kysymys viestintäkoulutuksista on Kulmunille mitä ilmeisimmin kiusallinen. Kulmunin erityisavustaja Kari Jääskeläinen toivoi tänään aamulla Ylen 8 minuuttia -ohjelman tuottajalta, ettei aiheesta kysyttäisi ohjelman haastattelussa.

Useiden puhelinkeskustelujen jälkeen Jääskeläinen ilmoitti vain kaksi minuuttia ennen sovittua nauhoitusaikaa, ettei Kulmuni osallistu ohjelmaan.

Myöhemmin mieli muuttui, ja Kulmuni suostui haastatteluun.

Anttikoski: Aiheesta tullaan keskustelemaan

Kulmunin tapauksessa on kyse on julkisen rahan käytöstä sekä ministerin ja puolueen puheenjohtajan tehtävien rajanvedosta. Onko nyt paikka tarkistaa pelisääntöjä?

Varmaankin on, sanoo koko hallituksen viestinnästä vastaava valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski.

– Aina kun tulee tällaisia, mitkä herättävät paljon kysymyksiä, joita pyöritellään suunnasta ja toisesta, varmaan keskustellaan. Varmaan tullaan puhumaan tästäkin eri yhteyksissä, että miten jatkossa toimitaan.

Valtioneuvoston kansliassa ei Anttikosken mukaan tiedetty ministeriöiden Kulmunille maksamista valmennuksista.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoo sähköpostitse MTV Uutisille, ettei hän tai muu keskustan puoluetoimisto ollut myöskään tietoinen keskustelua herättäneistä valmennuksista.

Vastaavia esimerkkejä ei juuri tiedossa

Viestintätaitojen kehittäminen ei ole sinällään poliitikoille poikkeuksellista. 

Laajoista politiikan kokonaisuuksista, mutta myös lukemattomista yksityiskohdista vastaavien ministereiden on päivittäisissä esiintymisissä onnistuttava viestimään selkeästi. Väärinymmärrykset ja virheet voivat olla kohtalokkaita.

Esimerkiksi konkaripoliitikkojen Jouni Backmanin ja Liisa Hyssälän Sitralla laatimassa raportissa vuonna 2018 esitettiin, että jokaisella ministerillä tulisi olla käytössään poliittisen viestinnän osaaja – "hallitusohjelmien toimeenpanon haasteet ovat liittyneet osin viestintään".

Päivi Anttikoski kannattaa sinänsä viestintä- ja esiintymiskoulutuksen hankkimista ministereille, ja aiheesta on hänen mukaansa myös käyty keskusteluja valtionhallinnossa.

Käytännössä koulutusta ei kuitenkaan Anttikosken tietojen mukaan ole juuri hankittu. Viestintäjohtaja ei siis tiedä Kulmunin tapausta vastaavia tilanteita vuonna 2018 alkaneelta virka-ajaltaan.

8 500 eurolla koulutus usealle ministerille

Ainoa Anttikosken tietämä esimerkki ministereille maksetusta viestintäkoulutuksesta on kesäkuulta 2019, kun Antti Rinteen hallitus oli aloittamassa EU-puheenjohtajakautta nopeasti virkaanastumisensa jälkeen.

Nopeasti uudenlaisiin tilanteisiin joutuneille ministereille hankittiin koulutusta niin sanottuja doorstep-kommentteja varten. Ministerit antavat tyypillisesti doorstep- eli ovensuukommentteja erilaisiin kokouksiin mennessään tai niistä tullessaan.

Koulutus hankittiin Red Thread EU -viestintäyhtiöltä Brysselistä. Kouluttajana toimi aiemmin esimerkiksi BBC:n toimittajana työskennellyt Laura Shields, joka lennätettiin muutamaksi päiväksi Suomeen.

Valmennukseen osallistuivat halukkaat ministerit, joita olivat alustavan osallistujalistan perusteella Antti Rinne, Katri Kulmuni, Li Andersson (vas.), Mika Lintilä (kesk.), Tytti Tuppurainen (sd.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Krista Mikkonen (vihr.) ja Ville Skinnari (sd.).

Myös tuolloinen liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin osallistui koulutukseen.

Valtioneuvoston kanslia maksoi Red Thread EU:lle 8 500 euroa kokonaisuudesta, joka piti sisällään 15–20 tuntia "henkilökohtaista doorstep-harjoittelua". 

Anttikosken mukaan valmennuksessa oli kyse lyhytaikaisesta koulutuksesta, ei Kulmunin tapauksen kaltaisesta pidempiaikaisesta sparrauksesta.

SDP maksanut omasta pussistaan

SDP:n ministereille ei puolueen viestintäpäällikkö Iida Vallinin tietojen mukaan ole hankittu ministeriöiden rahoilla viestintäkoulutusta.

Puolueen lompakosta valmennusta on maksettu.

– Esiintymisessä onnistuminen on tietenkin jokaiselle puolueelle tärkeää. Vuosien aikana puolueen puheenjohtaja on saanut esiintymisvalmennusta yksityiseltä elinkeinonharjoittajalta esimerkiksi vaalien yhteydessä, Vallin kertoo MTV Uutisille sähköpostitse.

Valmennukseen on Vallinin mukaan käytetty kokonaisuudessaan "huomattavasti pienempi" summa rahaa kuin mitä Kulmunin koulutuksiin on SK:n mukaan uponnut.

Kokoomus: Oppositiossa ei ulkopuolista koulutusta

Kokoomus oli hallituksessa vaaleihin 2019 asti. Viestintäpäällikkö Kirsi Hölttä aloitti tehtävässään vuonna 2017.

Höltän mukaan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kokoomusministereille ei hankittu viestintäkoulutusta ministeriöiden varoista.

Puolueen omalla kustannuksella ulkopuolista viestintäkoulutusta on hankittu puheenjohtaja Petteri Orpolle, jota on valmennettu vaaleja edeltäviä televisiotenttejä varten.

Muilta osin kokoomuspoliitikkoja on kouluttanut puolueen oma viestintäväki.

– Nyt oppositioaikana emme ole hankkineet ulkopuolelta esiintymiskoulutusta. En tosin osaa sanoa, jos joku yksittäinen kansanedustaja hankkii itselleen jotain, siitä minä en välttämättä tiedä, Hölttä kommentoi.

Hölttä muistuttaa viestinnän olevan poliitikon työtä.

– Sinänsä ymmärrän hyvin sen, että erilaisille toimijoille hankitaan viestintäkoulutusta. Se on laji, jossa kehitytään jatkuvasti. Erityisesti televisio on ihan oma formaattinsa. 

– Puolueiden kuitenkin pitäisi maksaa puoluejohdolle ja ministereille hankittavat viestintä- ja esiintymisvalmennukset. 

SK: Laskutuksessa epäselvyyttä

Suomen Kuvalehden uutisoinnin perusteella Kulmunin viestintäkoulutuksiin liittyy ministerin ja puheenjohtajan virkojen rajanvedon lisäksi muitakin kysymyksiä.

Antti Rinteen eropäivänä 3. joulukuuta järjestetty viestintävalmennus laskutettiin valtiovarainministeriöstä, vaikka Kulmuni oli tuolloin vielä elinkeinoministeri.

Laskun maksaja ei ollut työ- ja elinkeinoministeriö, jonka kanssa Tekir oli sopinut valmennuksista.

Sen koommin valtiovarainministeriön kuin työ- ja elinkeinoministeriön viestintäjohtajat eivät SK:n jutussa sanoa, mitä valmennus on pitänyt sisällään.

Mihin Rinteen eropäivän konsultointi liittyi?

Tekir on etenkin kriisiviestinnän osaajana tunnettu viestintätoimisto. SK:n mukaan esimerkiksi THL on hankkinut Tekiriltä apua maineen varjeluun koronakriisin keskellä.

Iltalehden mukaan Tekir maksoi keskustalle pienen summan vaalitukea vuoden 2015 vaalien yhteydessä.

Viime vuosien aikana on käyty keskustelua viestintätoimistojen roolista suomalaisessa politiikassa.

Mikäli Tekirin 3. joulukuuta antama konsultointi liittyikin elinkeinoministeriön vastuualueista viestimisen sijaan käsillä olleeseen hallituskriisiin, voidaan yrityksen katsoa käyttäneen vähintäänkin jonkinlaista valtaa merkittävässä poliittisessa käänteessä, pääministerin vaihdoksessa.

Tämä tarkoittaisi samalla sitä, että valtiovarainministeriöstä on rahoitettu viestintäkoulutusta tilanteessa, joka johti pääministerin eroon.

Kulmuni ei vastannut SK:n jutun mukaan kysymykseen siitä, liittyikö joulukuun konsultointi hallituskriisiin.

Juttua täydennetty kello 18.02 puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen kertomalla.

Lue myös:

    Uusimmat