F1

F1

Formulakausi käynnissä!

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Miksi kaikki kuljettajat eivät halua polvistua rasismin vastustamiseksi? Daniel Ricciardo raotti syitä: "Emme yritä asettaa ketään vaaraan"

3:42
Videolla lauantain aika-ajon ratkaisuhetket.

F1-kuljettajat ovat keskustelleet Itävallan GP:tä edeltävinä päivinä eleistä, joilla ilmaistaisiin tukea rasismin vastaiselle Black Lives Matter -liikkeelle. Osa kuljettajista aikoo Lewis Hamiltonin johdolla polvistua ennen lähtöä symbolina liikkeen tukemiselle, mutta kaikki eivät ole seuraamassa esimerkkiä.

Hamilton ilmaisi aiemmin huolensa, ymmärtävätkö kaikki kuljettajat vallitsevaa tilannetta taistelussa rasismia vastaan. Renault-kuljettaja Daniel Ricciardo muistuttaa, että polvistuminen ei ole kaikissa kulttuureissa ongelmaton symboli.

– Perjantain keskustelussa (kuljettajien kesken) oli selkeä yhteinen kanta. Tuemme kaikki rasismin vastaista liikettä sataprosenttisesti. Joillakin kuljettajilla oli ainoastaan hieman vaikeuksia polvistumisen kanssa, joka edustaa eri kulttuureissa eri asioita, Ricciardo sanoi Motorsport.comin mukaan.

– Tekisimme sen luonnollisesti vain ja ainoastaan tukeaksemme Black Lives Matter -liikettä. Siihen ei liittyisi mitään politiikkaa tai vastaavaa. Jotkut kuljettajat ja kansallisuudet kokevat kuitenkin sen (polvistumisen) eri tavoilla. Kuuntelimme kaikkien mielipiteitä, emme yritä asettaa ketään vaaraan.

Kaikki kuljettajat pukeutuvat joka tapauksessa ennen kilpailua t-paitaan, johon on kirjattu rasismia vastustava teksti.

– Ketään ei tulla kritisoimaan tai tuomitsemaan sen perusteella, miten he kantansa ilmaisevat tai polvistuvatko he, Ricciardo muistutti.

Yksityisasia

Haas-kuljettaja Kevin Magnussen aikoo itse polvistua, mutta ymmärtää tilanteen haastavuuden.

– Kysymys on vaikea, sillä kaikki ihmiset tulkitsevat elettä eri tavoin. Minä tulen polvistumaan, mutta en tukeakseni Black Lives Matter -organisaatiota vaan koko liikettä, jonka taakse maailma on yhdessä asettunut rasismin ja syrjinnän lopettamiseksi, Magnussen sanoi.

Kuljettajien yhdistys julkaisi lausunnon, jonka mukaan jokainen kuljettaja on vapaa osoittamaan tukensa rasismin lopettamiselle omalla tavallaan. McLaren-kuljettaja Carlos Sainzin mukaan keskustelut kuljettajien päätöksistä tulisivat pysyä yksityisinä.

– Oletatte, että aiomme polvistua. Mitä ikinä kuljettajien yhdistyksessä onkaan keskusteltu, se on yksityisasia. Ja se on täysin ehdottoman luottamuksellista. On välttämätöntä, että kuljettajat ymmärtävät tämän mennessään näihin tapaamisiin, Sainz sanoi.

– Tällä hetkellä kaikki eivät ole päättäneet, miten aikovat toimia. Kaikki eivät tehneet kantaansa sataprosenttisen varmaksi ja selväksi. Luulen, että teidän on odotettava sunnuntaihin nähdäksenne, mitä tapahtuu.

Sainzin tallipäällikkö Andreas Seidl sanoi olevansa tyytymätön keskusteluun, joka pyörii yksittäisen eleen ympärillä.

– Se ei ole keskustelun ydin. Mielestäni on tärkeää, että jokainen kuljettaja ja tiimi voisi itse päättää, miten he haluavat ilmaista itseään.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja