Mikkelissä elokuussa tapahtuneen koululaisten ruokamyrkytysepidemian syy on selviämässä, tiedottaa Ruokavirasto.
Yli 800 ihmistä sairastui elokuun puolessa välissä 18 eri koulussa Mikkelissä Etelä-Savossa.
Kouluissa oli ennen sairastumisia ruokana kasvistäytteisiä tortilloja. Asiasta tehdyn kyselyn perusteella oireiden aiheuttajaksi epäiltiin tortillalettuja.
Oireita saaneiden oppilaiden ikä vaihteli alakoululaisista lukioikäisiin.
Joidenkin oppilaiden mukaan tortillaletut tai niiden täytteet maistuivat pahalta. Muutama oppilas raportoi, että he olivat maistaneet "saippuan makua".
Yleisimmät oireet olivat vatsakipu, pahoinvointi ja päänsärky. Suurimmalla osalla oireet alkoivat alle tunnin kuluessa ruokailusta, ja ne kestivät keskimäärin alle 12 tuntia.
Ruokavirasto: Kalsiumpropionaatti todennäköinen syy koululaisten oireiluun
Ruokaviraston tutkimuksissa tortillalettunäytteistä on nyt todettu korkeita pitoisuuksia kalsiumpropionaatti-lisäainetta. Viraston mukaan se onkin todennäköinen syy koululaisten oireiluun.
Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden toteuttaman ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen analysoiman kyselytutkimuksen perusteella koululaisten sairastumista selitti vahvimmin tortillalettu.
Epidemiaan liitetyt tortillaletut poistettiin myynnistä elokuussa.
Kalsiumpropionaattia käytetään säilöntäaineena
Kalsiumpropionaattia käytetään elintarvikkeissa pääasiassa säilöntäaineena. Propionihappo ja sen suolat ovat tehokkaita homeita ja leivän rihmabakteereita vastaan.
Epäilyksen alaisten tortillalettujen kalsiumpropionaattipitoisuudet olivat Ruokaviraston mukaan kymmenen kertaa suuremmat kuin muiden tortillalettujen kalsiumpropionaattipitoisuudet.
Pitoisuudet ylittivät selvästi lisäaineen korkeimman sallitun käyttömäärän 2000 mg/kg.
–Korkea kalsiumpropionaattipitoisuus selittää todennäköisesti mikkeliläisten koululaisten oireilua. Lisäaineen turvallisuustutkimuksissa suuret raja-arvon ylitykset ovat aiheuttaneet ruuansulatuskanavan ohimeneviä ärsytysoireita. Kalsiumpropionaatilla ei ole todennettuja haitallisia pitkäaikaisvaikutuksia, tiedotteessa kerrotaan.
Ruokamyrkytykset, joissa syyksi epäillään kalsiumpropionaattia, ovat Ruokaviraston mukaan äärimmäisen harvinaisia.
Syytä korkeisiin kalsiumpropionaattipitoisuuksiin selvitetään yhteistyössä puolalaisen valmistajan ja valmistajaa valvovan viranomaisen kanssa.
Uusimmat
-
23:50
Saadaanko Gazaan vihdoin aselepo? Hamasin arvellaan aikovan vastata tänään
-
22:49
"Supervartalo" – 42-vuotias asiantuntija on kunnossa, johon harva yltää
-
22:27
Moskeijaan lähetettiin jauhekirje Norjassa – sairaalan valmiustasoa nostettu
-
22:18
Ruotsalaispelurista tuli munkki
-
22:08
NHL-päävalmentaja passitettiin pihalle: "Välttämätöntä"
-
22:04
Kamera tallensi, kun ihmisiä tulvivan joen yli kuljettava rekka kaatui – ainakin kymmenen kateissa Keniassa
-
21:48
Jussi Tapola saa NHL:stä tutun suomalaishyökkääjän
-
21:40
Nesteen toimitusjohtaja Matti Lehmus jättää tehtävänsä
-
21:33
Ainakin kaksi kuoli Venäjän ohjusiskussa Ukrainan Odessassa, kertoo alueen kuvernööri
-
21:29
Shaquille O’Nealille "puhuttiin hulluja" baarissa – UFC-legenda hoiti asian armottomalla tavalla
-
21:00
Salkkarit-hahmot jäävät kiinni vakoilusta: "Mitä helvettiä?"
-
20:45
Kuuntele! Henrik kuvasi "kevään synnyn" Alavudella
-
20:34
Mittarissa jo kesälukemia! Mikkelissä ja Hyvinkäällä mitattiin lähes 21 astetta
-
20:29
HS: Silminnäkijät kertovat Vornasen pyrkineen baarissa nuorten naisten seuraan
-
20:04
Saitko tällaisen viestin "Sheiniltä"? Varo!
-
20:00
Britney Spears sopi yli kahden vuoden oikeustaistelun isänsä kanssa
-
19:25
Netanjahulla oma lehmä ojassa? Voi välttää oikeuden jatkamalla sotaa, arvioi suomalaisasiantuntija
-
19:24
Finnair keskeyttää Tarton lennot kuukaudeksi: "Lentoturvallisuus on aina meille tärkein prioriteetti"
-
19:17
Leijoniin uusi NHL-vahvistus
-
18:58
Asuntolainoja nostettu viimevuotista vähemmän
-
Lataa lisää