Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Mikkelin laajan myrkytysepidemian syy selviämässä – yli 800 sairastui syötyään tortillalettuja

Yli 800 ihmistä sairastui elokuun puolessavälissä 18 eri koulussa Mikkelissä Etelä-Savossa. Kuvituskuva.
Yli 800 ihmistä sairastui elokuun puolessavälissä 18 eri koulussa Mikkelissä Etelä-Savossa. Kuvituskuva.Lehtikuva
Julkaistu 15.11.2023 14:46
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Mikkelissä elokuussa tapahtuneen koululaisten ruokamyrkytysepidemian syy on selviämässä, tiedottaa Ruokavirasto.

Yli 800 ihmistä sairastui elokuun puolessa välissä 18 eri koulussa Mikkelissä Etelä-Savossa. 

Kouluissa oli ennen sairastumisia ruokana kasvistäytteisiä tortilloja. Asiasta tehdyn kyselyn perusteella oireiden aiheuttajaksi epäiltiin tortillalettuja.

Oireita saaneiden oppilaiden ikä vaihteli alakoululaisista lukioikäisiin.

Joidenkin oppilaiden mukaan tortillaletut tai niiden täytteet maistuivat pahalta. Muutama oppilas raportoi, että he olivat maistaneet "saippuan makua".

Yleisimmät oireet olivat vatsakipu, pahoinvointi ja päänsärky. Suurimmalla osalla oireet alkoivat alle tunnin kuluessa ruokailusta, ja ne kestivät keskimäärin alle 12 tuntia.

Lue myös: Mikkelin kouluruokailuepidemiaan ei ole vieläkään löytynyt syytä – selvitystyö jatkuu

Ruokavirasto: Kalsiumpropionaatti todennäköinen syy koululaisten oireiluun

Ruokaviraston tutkimuksissa tortillalettunäytteistä on nyt todettu korkeita pitoisuuksia kalsiumpropionaatti-lisäainetta. Viraston mukaan se onkin todennäköinen syy koululaisten oireiluun.

Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden toteuttaman ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen analysoiman kyselytutkimuksen perusteella koululaisten sairastumista selitti vahvimmin tortillalettu.

Epidemiaan liitetyt tortillaletut poistettiin myynnistä elokuussa.

Lue myös: Mikkeli: Kouluruokailuepidemiassa sairastui kyselyn mukaan 800 ihmistä – syy ei tiedossa

Kalsiumpropionaattia käytetään säilöntäaineena

Kalsiumpropionaattia käytetään elintarvikkeissa pääasiassa säilöntäaineena. Propionihappo ja sen suolat ovat tehokkaita homeita ja leivän rihmabakteereita vastaan.

Epäilyksen alaisten tortillalettujen kalsiumpropionaattipitoisuudet olivat Ruokaviraston mukaan kymmenen kertaa suuremmat kuin muiden tortillalettujen kalsiumpropionaattipitoisuudet.

Pitoisuudet ylittivät selvästi lisäaineen korkeimman sallitun käyttömäärän 2000 mg/kg.

–Korkea kalsiumpropionaattipitoisuus selittää todennäköisesti mikkeliläisten koululaisten oireilua. Lisäaineen turvallisuustutkimuksissa suuret raja-arvon ylitykset ovat aiheuttaneet ruuansulatuskanavan ohimeneviä ärsytysoireita. Kalsiumpropionaatilla ei ole todennettuja haitallisia pitkäaikaisvaikutuksia, tiedotteessa kerrotaan.

Ruokamyrkytykset, joissa syyksi epäillään kalsiumpropionaattia, ovat Ruokaviraston mukaan äärimmäisen harvinaisia. 

Syytä korkeisiin kalsiumpropionaattipitoisuuksiin selvitetään yhteistyössä puolalaisen valmistajan ja valmistajaa valvovan viranomaisen kanssa.

Lue myös: Mikkelin kouluissa ruokamyrkytyksen oireita saaneita yli 200 – syynä "saippuanmakuiset" kasvistortillat?

Vegetortilloja syöneet oppilaat alkoivat voida pahoin ja oksennella Mikkelissä – "Oireet tulivat niin äkkiä"

Lisää aiheesta:

Ruokavirasto varoittaa myrkytysriskistä – nämä tuotteet voivat olla jopa hengenvaarallisiaMustin ja Mirrin koiranruoan myrkyllisyyden todennäköinen syy varmistunutYli 800 sairastuneen mysteeri yhä auki: Mikkelin kouluruokailun tortilloista ei löytynyt ruokamyrkytysbakteereitaMikkelin kouluruokailuun liittyvässä epidemiassa sairastui yli 800 ihmistä – epäiltyinä saippualta maistuneet tortillatGrilliruoka ei olekaan "se pahin" – leivästä paljastui yllättävä seikka Ruokaviraston riskinarvioinnissa: "Sitä syödään huomattavasti enemmän"Tuontimarjoista ja -hedelmistä löytynyt listeriabakteeria – Tulli varoittaa: ”Pelkkä vedellä huuhtelu ei listeriaa poista”
RuokaMyrkylliset aineetTerveys ja hyvinvointiMikkeliTHLKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen16:59
    Veneet ja laivat

    Tiesitkö? Laivan buffetista voi saada alennusta tietyssä tapauksessa

  • Eilen10:15
    Matkailu

    Tämä ruoka houkuttelee suomalaiset risteilylle – nyt laivoille keksittiin uusi valttikortti

  • Eilen08:14
    Takaisinvedot

    Ostitko näitä kermaperunoita? Joukossa voi olla muovinpaloja

  • to16:57
    Jauheliha

    Ennennäkemätön jauheliha kauppoihin

  • ke16:58
    Hanna Sumari

    Hanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"