Yli 800 sairastuneen mysteeri yhä auki: Mikkelin kouluruokailun tortilloista ei löytynyt ruokamyrkytysbakteereita

Tutkimuksissa ei ole löydetty tavanomaisia ruokamyrkytysbakteereita tai ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteeri- tai homemyrkkyjä.

Mikkelin elokuisen kouluruokailuepidemian syytä ei ole vieläkään löydetty, Ruokavirasto kertoo.

Ruokanäytteitä on tutkittu Ruokavirastossa ja muissa laboratorioissa, mutta tutkimuksissa ei ole löydetty tavanomaisia ruokamyrkytysbakteereita tai ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteeri- tai homemyrkkyjä.

Sairastumiset tapahtuivat elokuun puolessavälissä 18 eri koulussa. Kouluissa oli ennen sairastumisia ruokana kasvistäytteisiä tortilloja, ja asiasta tehdyn kyselyn perusteella oireiden aiheuttajaksi on epäilty tortillalettuja.

Tutkituissa tortillaletuissa on Ruokaviraston mukaan havaittu toistaiseksi vain aistinvaraisia muutoksia ja myös vaihtelua happamuuden eli pH-luvun osalta. Nämä muutokset näyttävät liittyvän osaan yhtä valmistuserää.

Ruokaviraston tiedotteen mukaan tiedot löydöksistä on välitetty tortillalettujen valmistusmaan viranomaiselle EU:n elintarvikeviranomaisten hälytys- ja yhteistyöjärjestelmän kautta. Valmistajan kerrotaan selvittävän osaltaan tortillalettujen aistinvaraisten havaintojen ja pH-vaihtelun mahdollista syytä.

Yli 800 ihmistä sairastui

Epidemiassa sairastui kyselytietojen mukaan yli 800 ihmistä. Oireita saaneiden oppilaiden ikä vaihteli alakoululaisista lukioikäisiin. Ne vastaajat, jotka olivat syöneet tortillalettua, sairastuivat kolme kertaa useammin kuin muut.

Joidenkin oppilaiden mukaan tortillaletut tai niiden täytteet maistuivat pahalta. Muutama oppilas raportoi, että he olivat maistaneet "saippuan makua".

Yleisimmät oireet olivat vatsakipu, pahoinvointi ja päänsärky. Suurimmalla osalla oireet alkoivat alle tunnin kuluessa ruokailusta, ja ne kestivät keskimäärin alle 12 tuntia.

Lue myös:

    Uusimmat