Mika Salo dominoi Michael Schumacheria vastaan – Schumi pääsi kuittaamaan virnuillen, kun suomalainen asteli ensimmäisen kerran F1-kisaan

Mika Salo ajoi ensimmäisen F1-kisansa kaudella 1994 Japanissa. Tänään julkaistussa Mika Salo – Elämäni -teoksessa Salo käy läpi tietään formuloihin.

C Moren huippu-urheilut
katsottavissa maksutta!

C Moren suoratoistopalvelussa cmore.fi on asiakkaille maksuton kokeiluviikonloppu pe-su 27.9.-29.9.

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

F1-konkaritoimittaja Heikki Kullan kirjoittamassa elämäkertakirjassa käydään Salon uraa tarkasti läpi. Vuonn 1988 Salo ajoi Formula Fordien eurosarjaa Rettig-tiimissä. Vastassa oli muun muassa Michael Schumacher. Salo oli selvästi edellä, hän voitti kaikki viisi osakilpailua ja vei mestaruuden.

Taistelu oli kovaa, ja välillä oltiin napit vastakkain. Salo tähtäsi mestaruuden varmistuttua Englannin sarjaan, eikä sen vuoksi halunnut lähteä viimeiseen kilpailuun.

– Mestaruuden ratkettua Schumacher soitti vielä Mikalle ja pyysi, että hän lähtisi myös viimeiseen kisaan. Euroopan mestaruus oli kuitenkin jo varmistunut, eikä ollut tarvetta enää osallistua siihen. Eikä sen puoleen, ei meillä olisi ollut enää rahaakaan siihen. Schumacher olisi halunnut revanssin ja toivoi, että olisi päässyt vielä kerran koittamaan, Mika Salon isä Seppo Salo muistelee kirjassa.

– Eihän hän ollut sen kummempi kuin kukaan muukaan. Oli vain saksalaisten paras. Ja hävisi! Oli se hurja kesä, Seppo Salo sanoo.

Kaksikon tiet yhdistyivät seuraavan kerran Macaon kutsukisassa vuonna 1990, eli saman kauden lopussa, kun Salo ja Mika Häkkinen olivat tehneet Englannin F3-sarjasta "Mika-Mika-sarjan". Macaossa Schumacher voitti ja Salo oli toinen. Sen jälkeen Salon tie vei Japaniin ja tie F1-kuskiksi oli vielä usean vuoden mittainen.

Schumacher ajoi kuninkuusluokassa jo vuonna 1991 ja kun hän oli lähes mestari kaudella 1994, Salokin saapui paikalle. Lotus-talli oli pulassa ja Salolle tehtiin yhden kisan sopimus Suzukaan.

– Muistan hyvin sen yllätyksen, kun kävelin varikolle ensimmäistä kertaa ja ensimmäinen, joka tuli siellä vastaan, oli Michael Schumacher. Hän oli silloin voittamassa sen ensimmäisen maailmanmestaruutensa Benettonin kanssa. Näen yhä mielessäni, kun Michael tuli siihen, virnisti ja kysyi, miten minulta kesti niin kauan päästä F1:een... Olimme menneet kovin eri teitä ne vuodet, Salo muistaa kohtaamisen.

Salo lähti F1-debyyttiinsä kylmiltään, hän ajoi F1-autoa ensimmäisen kerran Suzukan harjoituksissa. Hän toi Lotuksen maaliin kymmenentenä ja F1-ura oli aloitettu. Schumacher oli kisassa kakkonen ja johti ennen päätöskisaa MM-sarjaa yhden pisteen erolla Damon Hilliin.

Kauden viimeisessä kisassa Adelaidessa Schumacher ja Hill kolaroivat ikimuistoiseksi jääneessä kisassa ja molempien keskeytettyä Schumacher saavutti ensimmäisen maailmanmestaruutensa.

Lainaukset ovat Heikki Kullan kirjoittamasta ja tänään julkaistavasta kirjasta Mika Salo – Elämäni (Readme).

Formulatähti Mika Salon vauhdikkaasta elämästä tehtiin kirja 8:16
Formulatähti Mika Salon vauhdikkaasta elämästä kirja: Salo ja toimittaja Heikki Kulta Huomenta Suomen vieraana.