Mainos

Mikä on miehiään Muammar Gaddafi?

- Olen Tripolissa, en Venezuelassa. Älkää uskoko niitä harhaanjohtavia koiravaltioita, Muammar Gaddafi uhkui voitontahtoa toissapäivänä, kun huhut olivat viemässä häntä maanpakoon Etelä-Amerikkaan.

Gaddafi nousi maailman tietoisuuteen keskellä kylmää sotaa vuonna 1969. Tuolloin 27-vuotias Gaddafi oli mukana verettömässä vallankaappauksessa, joka sysäsi syrjään kuningas Idrisin. Gaddafi ylensi itsensä kapteenista everstiksi sekä "veljelliseksi johtajaksi ja vallankumouksen oppaaksi". Hänestä tuli maan todellinen johtaja, vaikka tätä nykyä hän ei ole edes muodollisesti maan presidentti.

Hän kehitti oman yhteiskuntafilosofiansa "Kolmannen teorian", joka nojaa paljon Koraaniin, mutta on saanut vaikutteita sekä arabinationalismista että sosialismista. Kaddafi itse on teoriansa ylin tulkitsija. Filosofia nivottiin Vihreäksi kirjaksi.

Lännen silmissä terroristien tukija

Länsi piti Gaddafia Neuvostoliiton ja terroristijärjestöjen tukijana. 1986 Yhdysvallat pommitti Gaddafin asuinrakennusta Tripolissa. Gaddafin kädenjälki nähtiin myös niin kutsutussa Lockerbien tapauksessa vuonna 1988, kun lentoyhtiö PanAmin kone räjähti Lockerbien kylän yllä Skotlannissa. Seuraavana vuonna Ranska syytti Gaddafia Tshadin yllä tuhoutuneen ranskalaisen matkustajakoneen räjäyttämisestä.

Kommunismin romahdettua Gaddafi lähestyi länttä. Hän irtisanoutui joukkotuhoaseiden kehittämisestä ja hankkimisesta 2003, ja päätti maksaa korvauksia yllä mainituissa lentokoneiskuissa kuolleiden omaisille. Gaddafi myös oli valmis kamppailemaan al-Qaidaa vastaan. Gaddafista tuli lännen ystävä, jonka epäillyt ihmisoikeusrikkomukset jäivät vähälle huomiolle.

Naisten ympäröimä

Valta on pysynyt näihin päiviin asti tiukasti Gaddafin ja hänen perheensä käsissä. Osa hänen pojistaan toimii johtajina maan turvallisuuskoneistossa.

Persoonana Gaddafia on kuvattu värikkäin sanankääntein. Gaddafi myös tunnetaan siitä, että hän tarjoaa vieraanvaraisuuttaan ja vastaanottaa ulkomaiden johtajia teltassa. Teltalla hän haluaa alleviivata beduiinijuuriaan. Teltta ja monisatapäinen "hovi" on kulkenut Gaddafin mukana New Yorkia ja Pariisia myöten.

Kulmakarvoja on kohottanut myös Gaddafin ympärillä pyörivät naiset. Hänellä on naisten henkivartiokaarti. Sanotaan, että hän luottaa naisiin miehiä enemmän henkivartijoina. Wikileaks paljasti, että hänen terveydentilaansa pitää silmällä pieni ryhmä ukrainalaisia sairaanhoitajia, joista ainakin yksi on "uhkea blondi". Italiassa vieraillessaan hän luennoi satapäiselle naisjoukolle Koraanista.

Gaddafi on toista kertaa naimisissa. Hänen puolisonsa on Mostarissa, nykyisessä Bosnia ja Hertsegovinassa, syntynyt Sofija Farkas. Hänellä on kahdeksan biologista lasta ja kaksi adoptoitua lasta, joista toinen kuoli pommituksessa 1986.

Katso Janne Hopsun juttu (Seitsemän uutiset 23.2.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.