Mika Aaltola hakee jatkoa Upin johtajana – ei lähde ehdolle eurovaaleihin

Mika Aaltola: Tämä merkitys Suomen ja Ukrainan välisellä turvallisuussopimuksella on 1:02
Mika Aaltola: Tämä merkitys Suomen ja Ukrainan välisellä turvallisuussopimuksella on.

Ulkopoliittinen instituutti hakee johtajaa seuraavalle viisivuotiskaudelle.

Ulkopoliittisen instituutin nykyinen johtaja Mika Aaltola kertoo STT:lle hakevansa jatkokautta instituutin johdossa.  Aaltola kertoo, että hänen mukaansa kuluneet vuodet instituutin johdossa ovat olleet erittäin mielenkiintoisia, kun sen toimintaa on laajennettu ja uudistettu samaan aikaan kun koronapandemia, Ukrainan sota ja Suomen Nato-jäsenyys ovat panneet toimintaympäristön uusiksi.

Ulkopoliittinen instituutti on laittanut hakuun johtajan viran tiistaina. Aaltolan toimikausi päättyy tämän vuoden lopussa. Aaltola palasi virkaansa presidentinvaalien jälkeen tammikuun lopulla oltuaan vapaalla ehdokkuutensa vuoksi.

– Viisi vuotta on mennyt aika nopeasti, kun tässä on sattunut ja tapahtunut niin paljon, Aaltola sanoo STT:lle.

Uusi turvallisuuspoliittinen tilanne on Aaltolan mukaan asettanut Ulkopoliittisen instituutin uudenlaiseen asemaan myös kansainvälisesti.

– Globaali näkyvyytemme kansainvälisessä mediassa nousi vuonna 2022 noin tuhat prosenttia. Maineemme on noussut huomattavasti mainetutkimuksissa, sanoo Aaltola viitaten Venäjän hyökkäyssodan alkamisvuoteen.

– Kyllä tämä on motivoinut ja motivoi jatkossakin, Aaltola sanoo.

Johtaja vuosikymmenen loppuun asti

Ulkopoliittinen instituutti hakee johtajaa, jonka on määrä aloittaa ensi vuoden alussa. Uuden johtajan toimikausi päättyy vuoden 2029 lopussa.

Johtajan paikan hakuaika päättyy 6. toukokuuta. Maksimiaika Ulkopoliittisen instituutin johdossa on kaksi toimikautta. Aaltola on toiminut johtajana yhden kauden.

Johtajan palkka on 12 672 euroa.

Säädettynä kelpoisuusvaatimuksena johtajan virkaan on tohtorin tutkinto tai tohtorin arvoon oikeuttavat opinnäytteet, hyvä perehtyneisyys tutkimuslaitoksen toimialaan sekä käytännössä osoitettu johtamistaito ja -kokemus. Johtajaksi voidaan hakuilmoituksen mukaan nimittää muukin kuin Suomen kansalainen.

Aaltola ei ehdolle eurovaaleihin

Presidentinvaaleihin osallistunut Aaltola ei ole lähdössä ehdokkaaksi kesäkuun eurovaaleihin, vaikka häntä onkin ehdokkaaksi kyselty.

– Tässä hötäkässä eivät resurssit yksinkertaisesti riitä, hän sanoo.

Aaltola pitää kesäkuun vaaleja erittäin tärkeinä ja kehottaa ihmisiä äänestämään europarlamenttiin ehdokkaita, joilla on osaamista ja asiantuntemusta turvallisuuspolitiikan saralla.

Aaltolaa huolestuttaa Venäjä-mielisten voimien nousu joissain Euroopan maissa.

– Nyt on korostuneessa roolissa se, miten tämä sota Euroopassa saadaan hoidettua niin, että tulos on hyvä, Aaltola sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat