Mies meni näyttämään pientä kyhmyään lääkärille – sai musertavan diagnoosin: "En rehellisesti ollut koskaan kuullutkaan"

Gynekologiset syövät: kohdunkaulansyöpä 2:27
KATSO MYÖS: HPV aiheuttaa myös kohdunkaulan syöpää. Tämä siitä kannattaa tietää.

Glenn Moog pani kaulaltaan löytämänsä möykyn poskiontelovaivojen piikkiin. Mies järkyttyi totaalisesti saatuaan lopulta syöpädiagnoosin.

Pieni kyhmy kaulalla. Siinä kaikki.

Pitkään Glenn Moog pani löytämänsä outouden immuunijärjestelmänsä piikkiin.

– En rehellisesti ollut koskaan kuullutkaan HPV:sta. Olin aika yllättynyt, 57-vuotias mies kommentoi Todaylle kesällä 2023.

Moog oletti imusolmukkeidensa suurentuneen, koska hänellä on kroonisia poskiontelo-ongelmia. Mies uskoi kehonsa taistelevan infektiota vastaan, kun todellisuudessa se kamppaili syövän kanssa.

Kyhmy ajoi lopulta lääkäriin: "En pidä siitä, miltä tämä tuntuu"

Moog havaitsi kyhmyn jo 2017, mutta hakeutui lääkäriin vasta viiden kuukauden kuluttua.

– Lääkäri tunnusteli sitä ja sanoi "en pidä siitä, miltä tämä tuntuu, sinun täytyy mennä heti kuvauksiin". 24 tunnissa sain tietää, että sairastan IV-levinneisyystason syöpää.

HPV oli aiheuttanut syöpäkasvaimen Moogin kieleen. Miehen tietämättä hänen imusolmukkeensa olivat taudin vuoksi suurentuneet.

Glenn Moogille syöpä tuli täytenä yllätyksenä. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Ajattelin, että imusolmuke on vähän turvonnut, ei se mitään ole. Ajan myötä se sitten suureni ja suureni. Ajattelin, että se vain taistelee infektiota vastaan, Moog kuvaa ajatusmaailmaansa.

Tieto syövästä musersi: "Olin peloissani, avuton"

Kun möykky ei suostunut katoamaan, hän hakeutui lopulta lääkäriin. Tieto syövästä oli musertava.

– Olin peloissani, avuton. En muista siitä oikein mitään. Koin, etten ole valmis, en tiennyt, mitä tehdä seuraavaksi Moog kuvaa.

Mikä on HPV?

Ihmisen papilloomavirus eli HPV aiheuttaa pään ja kaulan alueen syövistä 22-30 prosenttia, kertoo Duodecim-lehti. Lähes kaikki saavat HPV-tartunnan elämänsä aikana, mutta suurin osa paranee itsekseen ja vailla oireita.

Tartunta iskee yleensä iho- tai limakalvokontaktissa seksin aikana. HPV-tyyppejä on satoja, ja suurin osa on vaarattomia.

"En usko, että ihmiset ymmärtävät, mitä sytostaatit ja sädehoito tekevät keholle"

Moogin syövän löydyttyä alkoi pitkä ja rankka hoitoprosessi; esimerkiksi sädehoitoa hän sai 35 kertaa. Moog kävi useilla lääkäreillä ymmärtääkseen tilaansa.

– Suhtauduin tilanteeseen varmasti huonommin kuin muut. Ajattelin, että voisin jatkaa syömistä ja muita [normaaleja] toimintoja, ja minut kirjaimellisesti kaadetiin sohvalle 6–8 kuukauden ajaksi.

Lääkärit uskoivat, että Moogilla oli edelleen toivoa, koska syöpä kasvoi hitaasti.

– Olin positiivinen. Täytyi kärsiä, jotta pääsisin lopputulokseen.

Rankoissa hoidoissa syöpä onnistuttiin nujertamaan. Moogin niemiskyky ei kuitenkaan palautunut, eikä hän kyennyt syömään.

– Kun sain lisää sädehoitoa, se poltti nieluani aina enemmän, joten söin koko ajan vähemmän. Lopulta minulle sanottiin, että laihdun liikaa liian nopeasti, Moog kuvaa.

Hänelle asennettiin mahaletku, jonka avulla hän saattoi saada ravintoa. 

– En usko, että ihmiset ymmärtävät, mitä sytostaatit ja sädehoito tekevät keholle ja mielelle. Sitä muuttuu melkein pelkäksi kuoreksi, Moog kuvaa.

Hän kannustaakin kaikkia nuoria ottamaan HPV-rokotteen. 

– Olen onnellinen, että saan olla elossa, Moog korostaa.

HPV-rokotus on Suomessa otettu kansalliseen rokotusohjelmaan tytöille 2013 ja pojille 2020. Aiemmin HUSin lääkärit muistuttivat rokotteen turvallisuudesta ja kumosivat somessa esitetyn väärän tiedon.

Katso myös: Kohdunkaulan syöpä vaanii nuoria naisia – isoimmalta riskitekijältä ei välty juuri kukaan:

Kohdunkaulan syöpään sairastuu Suomessa joka vuosi 150–160 naista 0:26

Lue myös:

    Uusimmat