Ihottuma vaivasi Marisaa kaksi vuotta – sitten kaulaan ilmestyi patti: "Ei sellaista asiaa odota kuulevansa vain muutamaa viikkoa ennen kuin täyttää 26 vuotta"

2:17
Videolla kerrotaan, miten syöpä voi oireilla.

Patti kaulassa paljastui imusolmukesyöväksi. Naisen sairastumisesta kertoo muun muassa 7 News -sivusto.

24-vuotias Marisa Sipcic eli terveellistä ja kiireistä elämää. Hänen aikansa kului töiden ja jalkapallon parissa. Kaikki tuntui olevan hyvin.

Vuonna 2017 hänelle kehittyi yllättäen ihottuma, joka levisi kädestä jalkaan. Hämmentynyt Marisa meni lääkäriin, ja hänelle määrättiin ärsytystä lieventää voidetta.

Aikaa kului ja vuoteen 2018 mennessä hän alkoi tuntea olonsa aina vain väsyneemmäksi. Lisäksi hän alkoi kärsiä öisestä hikoilusta. Marisa ajatteli, että uneliaisuus johtui hänen kiireisestä elämänrytmistään.

Kaulan kohouma paljasti syövän

Eräänä aamuna viime vuoden elokuussa Marisa heräsi ja löysi golfpallon kokoisen kohouman kaulansa oikealta puolelta. Syyskuussa hänellä todettiin neljännen asteen Hodgkinin lymfooma, imusolmukesyöpä.

– Ihottuma oli alkanut käsistä ja jaloista ja se oli punaista ja kutisi. Ajan myötä se levisi keskivartalooni. Olin saanut pidettyä sen kurissa lääkkeillä, voiteilla ja saippuattomilla tuotteilla, mutta kehoni kutisi hallitsemattomasti eikä kukaan tiennyt, miksi.

Tieto syövästä oli järkytys.

– Ei sellaista asiaa odota kuulevansa vain muutama viikkoa ennen kuin täyttää 26 vuotta.

Omasta diagnoosista teki ahdistavamman se fakta, että Marisan setä oli kuollut syöpään vuoden 2019 alussa.

Syöpä näyttää parantuvan

Marisa aloitti saman tien puoli vuotta kestävän kemoterapian sekä lääkityksen. Joulukuussa hoito oli puolivälissä ja silloin tehdyssä kerroskuvauksessa selvisi, että suuri määrä syöpäsoluja oli saatu hävitettyä. Kuukautta myöhemmin syöpäsoluja ei ollut enää lainkaan. Marisan todettiin olevan elpymisvaiheessa.

Nyt Marisalla on jäljellä enää kolme kemoterapiakertaa. Hän odottaa tulevaa positiivisin mielin ja on iloinen tästä ikään kuin toisesta mahdollisuudesta elää elämäänsä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Aivan ensiksi haluan mennä poikaystäväni kanssa lomalle jonnekin lämpimään ja aurinkoiseen paikkaan. Haluan nähdä maailmaa ja kokea uusia juttuja!

Rennompi asenne elämään

Syövän myötä Marisa on oppinut ottamaan rennommin. Terveys on kaikkein tärkeintä.

– Olen tajunnut, että on ok levätä ja ottaa vähän vapaata töistä ja elämän normaaleista velvollisuuksista. Meillä on vain yksi elämä ja olen täysin valmis ottamaan siitä kaiken irti.

Usein miltei oireeton

Imusolmukesyöpää on kahta päätyyppiä. Hodgkinin tautiin sairastuvat usein nuoret aikuiset, Suomessa noin 150 henkeä vuodessa. Muita imusolmukesyöpiä, non-Hodking-lymfoomia todetaan vuosittain runsaalla tuhannella suomalaisella. Niihin sairastuneet ovat keski-iältään 60-vuotiaita.

Imusolmukesyöpä ilmenee useimmiten suurenneina imusolmukkeina, jotka tuntuvat kivuttomina patteina kaulalla, kainaloissa ja nivustaipeissa. Hodgkinin taudissa potilas on usein imusolmukkeiden suurentumista lukuun ottamatta oireeton. Ainoa ensioire voi olla kaulalla oleva laajentunut imusolmuke.

Hodgkinin taudin oireet tiippuvat siitä, missä kasvain sijaitsee. Tautiin saattaa liittyä yskää. Joillain potilailla esiintyy kuumeilua, yöhikoilua ja väsymystä ja laihtumista. Australialainen Cancer Council -sivusto kertoo, että oireisiin voi kuulua myös kutina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja