Miehelle selvisi totuus, joka tulee sinullekin järkytyksenä: "Miten olen voinut elää 25 vuotta tajuamatta, etteivät ihmiset ajattele kuten minä?"

0:25
Tämäkin räjäyttää tajuntasi: Mikä on &-merkin oikea nimi?

Ryan sai kuulla, ettei kaikilla ihmisillä olekaan jatkuvaa sisäistä monologia.

Nimimerkki Ryan Langdonin teksti on saanut monet hermostumaan. Ryan kertoi Inside My Mind - blogissa saaneensa selville, ettei kaikilla ihmisillä olekaan jatkuvaa sisäistä monologia.

Kaikki eivät kuulekaan "ääntä päässään"

– Päiväni meni täysin pilalle eilen, kun törmäsin tähän hauskaan faktaan, joka todellakin räjäytti mieleni. Näin tviitin, jossa sanottiin, ettei kaikilla ole sisäistä monologia mielessään, Ryan toteaa.

Ryan on koko elämänsä kuullut oman äänensä päässään ja juttelee itselleen kokonaisin lausein – siis vähän kuin puhuisi ääneen.

– Luulin, että kaikki kokevat samoin, joten en uskonut, että tämä voisi olla totta.

"Miten olen voinut elää 25 vuotta tajuamatta, etteivät ihmiset ajattele kuten minä?"

Ryan kysyi heti luokkatoveriltaan, mitä tämä ajattelee asiasta. Kävi ilmi, ettei luokkatoveri kuule omaa ääntään "juttelemassa" mielessään eikä hän voinut ymmärtää Ryanin tapaa "jutella itsensä kanssa".

Tviitti, josta kaikki alkoi. Tviitissä todetaan, että osa ihmisistä "kuulee" ajatuksensa, osa ei.  Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Suurin osa ihmisistä, joilta kysyin, kertoi, että heillä on sisäinen puhe, joka riehuu villinä päivän aikana. Kuitenkin, aina toisinaan, joku sanoi, ettei koe samaa. Elämäni alkoi levitä käsiin, minulla oli miljoonia kysymyksiä. Miten he selviävät päivästään? Miten he lukevat? Miten he valitsevat vaihtoehdon A ja B välillä?

Ryanin ystävä kertoi vain "näkevänsä sanoja" mielessään; toinen kertoi näkevänsä ikään kuin käsitekarttoja pulisevan äänen sijaan.

– Itse otin tässä vaiheessa särkylääkettä, koska aivoni eivät kirjaimellisesti voineet käsittää tätä ymmärrystä. Miten olen voinut elää 25 vuotta tajuamatta, etteivät ihmiset ajattele kuten minä?

"Voivatko ihmiset ilman sisäistä ääntä edes muodostaa kysymyksiä mielessään?"

Ryan piti aiheesta kyselyn Instagramissa. 91 vastaajasta 18 kertoi, ettei kuule monologia päässään. Kun Ryan kertoi näille ihmisille, että voisi esimerkiksi katsoa itseään peilistä ja käydä keskustelua itsensä kanssa mielessään, häntä parjattiin suorastaan mielenvikaiseksi.

– Yksi ihminen jopa sanoi, että kun elokuvissa kerrotaan kertojaäänen avulla ihmisten ajatuksia, hän "toivoi, että sellainen voisi olla totta", Ryan sanoo.

– Voivatko ihmiset ilman sisäistä ääntä edes muodostaa kysymyksiä mielessään? Jos he voivat, miten se tapahtuu, jos he eivät "kuule" ääntä?

Hämmennys leviää

Ryanille ei selvinnyt, onko kyse vain ihmisten eroista sen suhteen, miten "ajatteleminen" määritellään. Hän kuitenkin vannoo, että asian ajatteleminen tuottaa päänsärkyä. Pian miehen kauhistus levisi muihin medioihin.

Lavender Baj kirjoitti aiheesta Pedestrian-sivustolle, koska ei voinut lakata ajattelemasta sitä, etteivät kaikki kuule ääniä päässään.

– Jos sinulla on sisäinen ääni, sinulle tulee luultavasti sokkina, että joillain ihmisillä vain ei ole sitä. Villiä, tiedän. Mutta joillain ihmisillä ei vain ole ääntä päässään, jonka he kuulevat, kun ajattelevat, Lavender toteaa.

Lavender kuulee jokaisen sanomansa lauseen mielessään ennen kuin sanoo sen. Hän ei voi käsittää, miten ihmistä ajattelevat kuulematta ääntään. Myös somessa tieto tuli monille järkytyksenä.

– Mitä hittoa, joillain ihmisilläkö ei ole sisäistä monologia? Voinko olla sinä? En kirjaimellisesti koskaan pidä turpaani kiinni mielessäni, Twitter-käyttäjä Ruby totyeaa.

– Miten helvetissä te kaikki ajattelette ilman sisäistä ääntä, nimimerkki Dani kirjoittaa.

– Se, ettei kaikilla ole omaa sisäistä monologia, räjäyttää pääni, koska päivästäni ei löydy yhtäkään sekuntia, jona se pieni ääni päässäni ei puhuisi, Kayl Dawn Cochran sanoo.

Camilla yllättyi siitä, etteivät kaikki ajattele "lauseina". Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Osa ihmetteli "äänen kuulevia"

Vastapuolen kannattajiakin löytyi.

– Ööh, siis te kaikki väitätte, että teillä on sisäinen ääni ja koherentteja ajatuksia? En ajattele sanoina, olen niin hämmentynyt, nimimerkki jace sanoo.

– Joten ilmeisesti on olemassa asia nimeltä sisäinen monologi. Miten en tiennyt tästä, en tiennyt, että ajatukset voivat olla kuten elokuvissa, nimimerkki kurts prodigy ihmettelee.

Onko väitteessä perää?

Onko Ryanin havainto sitten totta? Tavallaan. Miehen ja häntä inspiroineen tviitin kirjoitus ovat kumpikin yksinkertaistuksia, mutta Psychology Todayn mukaan kaikki todella eivät "keskustele itsekseen". Osa ihmisistä esimerkiksi näkee mielessään lauseita, osa kuvia ja osa molempia.

CBS:n kyselyssä 71 prosenttia totesi kuulevansa "sisäisen monologin, noin 13 prosenttia ei. Noin 15 prosenttia vastanneista ei ollut varmoja, ovatko he kuulleet sisäisen äänen vai eivät.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja