"Metsänomistajat pitäisi herättää koomasta" – Kotimaisen metsäenergian kysyntä nyt ennätyksellistä

2:12
"Metsänomistajat pitäisi herättää koomasta" – Kotimaisen metsäenergian kysyntä nyt ennätyksellistä

Kotimaisen metsäenergian kysyntä on kiihtynyt ennätykselliseksi. Energiapuun kysyntä on yllättänyt myös metsänomistajat.

Energiapuusta maksetaan jo sama hinta kuin perinteisesti arvokkaammasta selluteollisuuden raaka-aineesta kuitupuusta. Energiakriisin ja Venäjän hakkeen loppumisen vuoksi Suomessa ollaan uudessa tilanteessa metsäenergian hankinnassa. 

Kaikenlaiselle energiapuulle on nyt hirmuinen kysyntä, kertoo liperiläinen yrittäjä Seppo Jeskanen.

– Täällä on menekki lisääntynyt käytön myötä. Samalla hintakin on korjaantunut ja näitä pystyy nyt korjaamaan ihan kannattavasti pois. 

Aiemmin osassa maata markkina toimi vain lämmityskausi kerrallaan. Nyt tilaa on tullut uusille yrityksille ja yhteistyölle, vahvistaa PrimeR Oy:n metsäasiantuntija Matti Karjula.

– En muista milloin markkina olisi ollut näin hyvä kuin tällä kertaa. Kun Venäjän hakkeen tuonti loppui, energiapuumarkkina heräsi koomasta myös Itä-Suomessa. Nyt puun tarve on niin suuri, että myös metsänomistajat pitäisi herättää koomasta.

– Tarjontaa voisi olla enemmänkin. Tämä on niin iso ja uusi tilanne. Emme ole tottuneet ainakaan täällä meidän alueella ja itäisimmässä Suomessa siihen, että energiapuulla oikeasti olisi kysyntää.  Kuumottava markkinatilanne ja kilpailu biomassasta näkyy myös hintatasossa, kommentoi johtaja Harri Välimäki Pohjois-Karjalan metsänhoitoyhdistyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja