Meteorologi: Tuleva yö kylmin ennen ensi syksyä

Keskimäärin tähän aikaan vuodesta ei Etelä-Suomessa enää ole yöpakkasia. Tänä vuonna on kuitenkin ollut toisin.

Esimerkiksi viime yönä lähes koko maassa oli pakkasyö. Lapissa pakkasta oli monin paikoin kymmenisen astetta. Suomenselällä pakkasta oli seitsemän astetta ja Etelä-Suomessakin mitattiin viiden pakkasasteen lukemia.

Pakkanen ei hellitä vielä ensi yönäkään, vaan lähes koko maassa lämpötila painuu miinukselle.

Mutta sitten yöt alkavat lämmetä.

- Loppuviikolla lounaasta tulee lämmin ilmavirtaus ja useita sadealueita. Lämpötilan nousu ei näy päiväsaikaan, mutta yöt lämpenevät, MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo.

Mikä on yöpakkasen ja hallan ero?

Ilman lämpötila mitataan kahden metrin korkeudelta. Jos siis puhutaan yöpakkasista, se tarkoittaa, että ilman lämpötila kahden metrin korkeudessa on painunut pakkaselle.

Halla taas tarkoittaa sitä, että maanpinnalta mitattu lämpötila painuu alle nollan. Maanpinnan lämpötila on yleensä alhaisempi kuin ilman. Niiden välinen lämpötilaero voi olla jopa useita asteita. Hallaa voi periaatteessa esiintyä läpi kesän. 

Torstain vastaisena yönä etelässä ollaan jo plussan puolella. Perjantain vastaisena yönä pakkasta on enää vain Lapissa.

- Tämän jälkeen on epätodennäköistä, että koko maan mittakaavassa olisi enää öisin näin kylmää ennen ensi syksyä, Rintaniemi sanoo.

Puutarhureiden ei kannata kuitenkaan vielä liikaa innostua, sillä yksittäisiä pakkasöitä sekä hallaa voi vielä esiintyä myöhemminkin.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:






Uusimmat