Mainos

Meteorologi Juha Föhr kertoo, mihin vappuna on syytä varautua ja mihin suomalaiset aina sortuvat: "Palelluttavat itsensä sitten"

Ennuste vapun sääksi tarjoaa vielä useita vaihtoehtoja. Yksi asia on varmaa – sateensuojaa tarvitaan. Ennustekartoilla piisaa pisaroita.

Video: Tältä näyttää alkuviikon sää!

– Tämän hetken ennusteen mukaan vappuaatto olisi poutainen, mutta yöllä ja vappupäiväksi olisi sateita erityisesti maan etelä- ja keskiosaan, kertoo Forecan meteorologi Juha Föhr.

Föhr kuitenkin korostaa, ettei vielä ole aika laatia minuuttiaikataulua sääennusteen mukaan. Vettä voi tulla jo vappuaattona tai sitten matalapaine ehtii Suomen ylle niin hitaasti, että pahimmilta sateilta vältytään myös vappupäivänä.

– Mutta selvä todennäköisyys on ramakalle ja jatkuvammalle sateellekin. On silti epätodennäköistä, että koko ajan sataisi, Föhr pyörittelee.

Ei koleaa, mutta viileää

Föhrin mukaan koko Pohjois-Eurooppa jahkailee toistaiseksi sen kanssa, onko vappuna matala- vai korkeapainetta. Lämpötilat ovat kuitenkin vapuksi tavanomaisia.

– Ei erityisen lämmintä mutta ei erityisen kylmää. Ei nyt koleaa, mutta viileää, Föhr jatkaa.

Eteläisessä Suomessa pyöritään päivällä siis korkeintaan kymmenen asteen tienoilla. Mutta jos sataa, ei päästä edes sinne.

Kesävaatteet väkisin esiin

Föhr pelkää, että suomalaiset pitävät sääennusteista huolimatta kiinni vappuperinteistään ja kaivavat kesävaatteet kaapista.

– Niitä pidetään niitä väkisin, kun on olevinaan kevään juhla. Ja palelluttavat itsensä sitten.

Föhr muistuttaa, että vappuaaton ja päivän välillä on yö. Ja jos on selkeää, on kylmä. Voi olla pakkastakin.

– Ei maailma ole pelkkiä päivälämpötiloja. Jos on pilvet ja sateet niin sitten on muutaman asteen plussaa. Mutta yö on kuitenkin kylmä. Vappu on oikeasti harvoin kesävaatekeliä.

Villaa ja goretexiä ylle tai ainakin laukkuun mukaan?

– Niin, eihän sitä sitten tarvitse käyttää, jos siltä näyttää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.