Mestis-seurat: ylimääräinen kokous Suomi-kiekon kohuaiheesta

Jääkiekon kotimainen toiseksi korkein sarjataso Mestis odotti liigakarsintojen palauttamista vuosikymmenen, mutta Liigan lokakuinen päätös palauttaa liigakarsinnat kotimaiseen kiekkokalenteriin kaudeksi 2024–25 lämmitti vain hetken.

Torstaina Mestis-seurojen johtajat pitivät ylimääräisen kokouksen sarjajärjestelmän tiimoilta.

– Tänään oli kaikkien seurojen johtajat paikalla, mutta ei ole vielä mitään kommentoitavaa. Tulemme huomenna yhtenäisesti ulos tiedotteella, Joensuun Kiekko-Poikien manageri Jaakko Lipponen kiteytti puhelimitse STT:lle lähes koko päivän vieneen kokouksen jälkeen.

Lipponen arvioi, että kerrottavaa on perjantaina iltapäivällä.

Vuosituhannen kuuma peruna

Vuonna 1975 perustettu jääkiekon SM-liiga oli avoin sarja kevääseen 2000, jolloin 1. divisioonasta nousua tavoitellut Kärpät kukisti karsinnoissa liigajumbo Pelicansin. Tappiosta huolimatta lahtelaiset saivat pitää liigapaikkansa. Pääsarja laajennettiin ja suljettiin.

KalPa nousi Mestiksen mestarina sarjaporrasta ylemmäs 2005.

Karsinnat pelattiin jälleen vuosina 2009–13, mutta liigajoukkueet pitivät paikkansa. Sitten karsinnat poistettiin uudestaan.

Sport (2014), KooKoo (2015) ja Jukurit (2016) nostettiin Liigaan kabinetin kautta. Kahdelta viimeksi mainitulta edellytettiin Mestiksen mestaruus liigalisenssin hakemiseen.

Liigan ollessa suljettuna sarjojen välinen kuilu on kasvanut. Lokakuisesta päätöksestä huolimatta Mestis-seurat ovat tyytymättömiä liiganousujärjestelmään, esimerkiksi liigaosakkeen hintaan, joksi on kerrottu 3,67 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi, Sport, KooKoo ja Jukurit maksoivat osakkeistaan 1,8 miljoonaa euroa.

Kotimaan kiekkokartalle täksi kaudeksi palannut Jokerit kertoi marraskuun puolivälissä verkkosivuillaan, ettei aio pyrkiä Liigaan kaudeksi 2025–26 nykyisillä ehdoilla.

Kiekko-Espoo ja TUTO Hockey hakivat liigalisenssiä ensi kaudeksi, mutta Liiga kertoi maanantaina verkkosivuillaan hylänneensä TUTO Hockeyn lisenssihakemuksen. Tiistaina tapahtui yllätyskäänne, kun TUTO Hockey kertoi verkkosivuillaan, että sillä on 14 vuorokautta aikaa vastata Liigan lisenssikomitean pyytämiin lisäselvityksiin.

Lue myös:

    Uusimmat