Mainos

Mellakkapoliisin varusteilla käydään nyt karhun kimppuun

Ihmisten pihapiireihin tunkevien karhujen karkottamiseksi aiotaan nyt käyttää mellakkapoliisin laitetta, jolla ammutaan paineilmalla muoviammuksia. Niiden tuottamalla kivulla karhu halutaan opettaa pysymään loitolla.

Karhu ei tule koskaan ilman syytä ihmisten pihapiiriin, vaan yleensä kontion houkuttaa paikalle jokin ravintoon viittaava haju. Luonnonvarakeskuksen tutkija Samuli Heikkinen kertoo, että usein keväisin houkuttimena toimii jäteastia, kun luonnossa on vielä vähän ravintoa tarjolla.

- Karhulla on kova nälkä, kun se herää talviunilta. Kunnon ruokaa tulee vasta, kun maa alkaa kunnolla vihertää. Nälkä ajaa roskapöntöille varsinkin, jos karhu on aikaisempina vuosina hoksannut, että sieltä löytyy syötävää.  

Heikkisen mukaan karhuilla on hyvä muisti. Esimerkiksi eräs pantakarhu Kuhmossa meni talveksi nukkumaan Venäjälle ja herättyään palasi suorinta reittiä tutulle haaskapaikalle Kuhmoon ruokailemaan.  

- Karhujen tuloa pihapiireihin voi estää kuljettamalla kaikki tuoksuvat ja orgaaniset jätteet pois. Karhu voi haistaa jopa maahan haudatun vasikan raadon.  

Etelä-Pohjanmaalla Soinissa pihoille tulleet karhut piinaavat perheitä. Lehtimäen-Soinin riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajan Heikki Lehisalon mukaan roska-astioita kaivelevat karhuemo, kaksi viime kevään pentua sekä emon uusi sulho.  

- Emokarhu on kolunnut roskiksia säännöllisesti jo kolme vuotta ja opettanut saman tavan pennuilleenkin. Olen tehnyt useita kymmeniä pihakäyntejä kevään aikana, kertoo Lehisalo.

Mellakkavarusteilla karhun kimppuun

Riistakeskus on parin vuoden ajan testannut viittä paineilmalla toimivaa laitetta, jotka ampuvat muoviammuksia. Niiden tuottamalla kivulla karhu halutaan opettaa pysymään loitolla asutuksesta.

Poliisi käyttää samaa laitetta maailmalla muun muassa mellakantorjuntaan.   

Karkottimista on saatu alustavasti hyviä kokemuksia muun muassa Itä-Suomessa.  

- Karkottimien käyttöä voidaan vielä tehostaa koirilla, valolla tai huutamalla. Karhun epätoivottuun käyttäytymiseen pitäisi päästä puuttumaan nopeasti heti alkuvaiheessa. Jos karhu on käynyt jo muutaman kesän ajan pihapiirissä syömässä roska-astioista, karkottimien käyttö ei välttämättä auta, kertoo Suomen riistakeskuksen riistasuunnittelija Reima Laaja.  

Lehisalon mukaan karhuja yritetään häätää myös Soinissa karkotinlaitteella. Vielä sillä ei ole kuitenkaan päästy ampumaan.  

Laaja kertoo, että tänä vuonna karkotin on tarkoitus saada jokaiseen riistakeskuksen aluetoimistoon. Laitteiden määräksi tulee tänä vuonna 15.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.