Medvedeviltä taas kirjoitus suomeksi, tällä kertaa vääristelyä Suomen itsenäisyydestä

KRP selvittää Venäjän epäiltyjä sotarikoksia Ukrainassa 2:19
Katso myös: Näin KRP selvittää Venäjän epäiltyjä sotarikoksia Ukrainassa.

Venäjän federaation turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev on jälleen kirjoittanut X:ssä suomeksi.

Medvedevin julkaisussa keskustelua käyvät suomalaiset mielikuvitushahmot Pekka ja Matti. Keskustelu alkaa Matin pohtiessa, miksi "me todella pelkäämme venäläisiä".

Tähän Pekka vastaa, että venäläiset ovat "hyökkääjiä ja barbaareja". Perään Matti pohtii, että "kukahan loi itsenäisen Suomen?".

Vastaus on Pekan mukaan selvä: "Oli sellainen venäläinen, Matti, joka oli Lenin nimeltään".

Medvedevin viestissä on ripaus totuutta, sillä Venäjällä vallankumousta johtanut ja valtaan noussut Vladimir Lenin tunnusti Suomen itsenäisyyden. 

Medvedevin väite on silti vahvasti tarkoitushakuinen, sillä itsenäistä Suomea ei luonut mikään ulkoinen taho, vaan itsenäisyyttä halunneet suomalaiset itse.

Medvedevin hahmokaksikon, Matin ja Pekan, välisestä sanailusta puuttuvat myös Leninin tunnustukseen johtaneet tapahtumat, kuten esimerkiksi Suomen itsenäisyysliikettä vauhdittaneet sortovuodet ja Suomen eduskunnan itsenäisyysjulistus.

Aiempaan Suomi-julkaisuun ilmestyi faktalaatikko

Pekka ja Matti sanailivat edellisen kerran suomeksi Medvedevin julkaisuissa 14. elokuuta, jolloin kaksikkoa puhutti Suomen Natoon liittyminen. Tuolloin Medvedev vihjaili Suomen Nato-jäsenyyden olleen ratkaiseva tekijä Venäjän ja Suomen suhteiden huononemisessa, ei Venäjän oma laiton hyökkäyssota Ukrainassa.

Kyseiseen julkaisuun ilmestyi myöhemmin kontekstia tuomaan faktalaatikko, joka ei kuitenkaan näy kaikille viestipalvelu X:n käyttäjille. Alta löytyy kuvakaappaus, jossa kyseinen faktalaatikko on näkyvissä.

Medvedev tviitti
Kuvakaappaus Medvedevin 14. elokuuta tekemästä julkaisusta ja sen alapuolella olevasta faktalaatikosta.

Lisää tietoa lukijoille tarjoavassa laatikossa todetaan, että "Suomi päätti liittyä Natoon sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa". Faktalaatikossa on lisäksi linkki Yhdysvaltain yleisradion artikkeliin aiheesta.

Suomi haki Natoon 17. toukokuuta 2022, alle kolme kuukautta sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut suurhyökkäyksensä Ukrainaan helmikuun 22. päivä. Suomesta tuli Naton jäsen 4. huhtikuuta 2023.

Lue myös:

    Uusimmat