"Me voimme!" – jokainen meistä voi vähentää omaa riskiään sairastua syöpään

Tänään vietettävä Maailman syöpäpäivä haluaa muistuttaa ihmisiä terveellisistä elintavoista. Jokainen meistä voi vähentää omaa riskiään sairastua syöpään.  

Suomessa joka vuosi lähes 30 000 ihmistä sairastuu syöpään. Tämä tarkoittaa, että lähes joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossain vaiheessa elämäänsä. Vaikka osa syövistä on perinnöllisiä, valtaosa tapauksista saa alkunsa ympäristön ja elintapojen yhteisvaikutuksesta.

Tänään viettävä Maailman syöpäpäivä haluaa muistuttaa ihmisiä juuri omien elintapojen vaikutuksista syöpäriskiin. 

Lähes kaikki keuhkosyövät tupakan aiheuttamia 

Elintapoihin liittyvistä tekijöistä muun muassa tupakka, alkoholi ja auringon ultraviolettisäteily lisäävät riskiä sairastua syöpään. Myös jotkut ravintotekijät, kuten grillatessa syntyvät hiilivedyt lisäävät syöpäriskiä.

Tänään kannattaa kiinnittää erityistä huomiota sekä omaan että lähipiirin terveyteen. Terveellisiä valintoja voi tehdä esimerkiksi ostamalla työpaikalle hedelmiä tai pyytämällä naapurin mukaan lenkille.

Myös tupakoinnin lopettamispäätös kannattaa tehdä viimeistään tänään. Lähes kaikki Suomessa todetut keuhkosyövät ovat tupakan aiheuttamia. Tupakoivien riski sairastua keuhkosyöpään on jopa 20-kertainen tupakoimattomiin verrattuna. 

Terveellisiä valintoja ei kannata kuitenkaan jättää yhden päivän varaan, vaan ottaa ne osaksi jokapäiväistä elämää. Pienetkin päätökset korostuvat pitkällä aikavälillä.

Paljon kalaa, vihanneksia ja liikuntaa

Maailman  syöpäpäivän järjestäjän, Maailman syöpäunionin, tavoitteena on vähentää syöpäkuolemia 25 prosentilla vuoteen 2025 mennessä. 

– Tavoitteemme on, että yhä vähemmän ihmisiä sairastuu syöpään, yhä useampi pystytään hoitamaan ja että syövän kokeneiden elämänlaatu paranee sekä hoitojen aikana että niiden jälkeen, sanoo Heather Bryant Kanadan syövänvastaisesta yhteistyöjärjestöstä.

Tämän vuoden syöpäpäivän teemana ovat suolistosyövät, jotka koskettavat erityisesti meitä länsimaalaisia. Paljon punaista lihaa, runsaasti eläinrasvoja ja vähän kuitua sisältävän ruokavalion on todettu lisäävän suolistosyövän riskiä. Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa, ja koskettaa vuosittain jopa 3000 suomalaista.

Suolistosyövän riskiä voi vähentää omilla ruokailutottumuksilla. Lisää siis ruokavalioosi runsaasti vihanneksia, hedelmiä ja kuitua, sekä maitovalmisteita ja kalaa. Maitotuotteiden ja kalan on todettu vähentävän sairastumisriskiä. Myös liikunta vähentää tehokkaasti sairastumisriskiä.

Tänään jokainen meistä voi jakaa tarinansa tai osoittaa tukea sosiaalisessa mediassa hastageilla #MeVoimme ja #WeCanICan.  

Lue myös:

    Uusimmat