Maya-tutkijat Helsingissä: Maailmanlopun manaaminen on turhaa

Miljoonat ihmiset uskovat maailmanlopun saapuvan 21. joulukuuta 2012. Mayojen mytologian mukaisesta luomispäivästä tulee silloin kuluneeksi kolmetoista 400 vuoden ajanjaksoa.

Pelättyyn maailmanloppuun liittyy paljon kauhistelua, teorioita ja uskomuksia. Kiinassa hamstrataan kynttilöitä, koska maailman pelätään pimenevän.

Ranskassa puolestaan on jouduttu estämään turistien ja toimittajien ryntäys Bugarachin kaupunkiin, missä sijaitsee turvapaikaksi uskottu vuori. Sen sisällä on huhun mukaan avaruusalus, joka pelastaa lähellä olevat ihmiset.

Uskomus maailmanlopusta perustuu maya-kalentereihin, joita tutkijoiden ja mayojen itsensä mukaan on tulkittu väärin. Virheellisiä tietoja oikaistiin tänään Helsingissä järjestetyssä kansainvälisessä maya-konferensissa.

Guatemalasta Suomen pakkaseen lentänyt alkuperäiskansan edustaja, maya-tutkija Romelia Mo' Isém korostaa, että vaikka mayoilla onkin monia kalentereita, eivät muinaiset saati nykyisetkään mayat ole koskaan ennustaneet maailmanloppua. Kyse on vain mayakalenterin uudesta kierroksesta.

– Vähäiset ja puutteelliset tiedot mayojen kalenterista ovat johtaneet tähän väärinkäsitykseen, sanoo Romelia Mo' Isém.

Suomen maya-konferenssia järjestänyt dosentti Harri Kettunen ottaa maailmanlopputeoriat huumorilla.

– Vitsi oli se, että järjestetään tämä konferenssi Suomessa ja Lapissa, koska jos maailmanloppu tulee, niin kukaan ei sitä huomaa, kun aurinkokaan ei nouse, naurahtaa Kettunen.

Maya-kulttuuri kiinnostaa paljon Suomessa - tästä kertoo muun muassa se, että Helsingin Diedrichsenin taidemuseossa on parhaillaan meneillään jo kolmas maya-näyttely.

Siitä huolimatta, että maya-kulttuuria on tutkittu paljon, löytyy alkuperäiskansan kulttuurista ja historiasta jatkuvasti uusia tietoja.

– Viime aikoina on löydetty jopa uusia maya-kaupunkeja. Olen itse ollut kaivamassa esiin yhtä niistä. Se löytyi vasta pari vuotta sitten, kertoo dosentti Kettunen.

Mayoja pidetään atsteekkien ja inkojen lisäksi Amerikan merkittävimpänä alkuperäisenä kulttuurikansana.

(MTV3)

Katso Tanja Huutosen juttu (Kymmenen uutiset 9.12.2012)

Lue myös:

    Uusimmat