Mainos

Matti Vanhala Suomen Pankin pääjohtajaksi

Presidentti Martti Ahtisaari nimitti Suomen Pankin pääjohtajaksi keskuspankin johtokunnan jäsenen Matti Vanhalan. Nimityksen yhteydessä presidentti jätti valtioneuvoston pöytäkirjaan lausuman, jossa hän pitää perusteltuna Jukka Pekkarisen valitsemista keskuspankin johtokuntaan. Vanhala itse piti pääjohtajanimityksestä käytyä keskustelua luontevana.

Vanhala oli eduskunnan pankkivaltuuston ehdokas virkaan äänestyksen jälkeen. Äänestyksessä Vanhala sai viisi ääntä ja hänen vastaehdokkaansa Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jukka Pekkarinen neljä ääntä. Suomen Pankin pääjohtajanimitystä edelsi varsin värikäs keskustelu, johon Ahtisaari voimakkaasti osallistui. Suomessa presidentti on harvoin osallistunut näin ponnekkaasti keskuspankin pääjohtajan valintaan, josta esityksen tekee eduskunnan alainen pankkivaltuusto.

Pankkivaltuuston kokoomuslaiset ja keskustalaiset edustajat lähtivät siitä, ettei Vanhalalta vapautuvalle paikalle valita ketään. Vasemmisto puolestaan haluaa täyttää vapautuvan paikan Pekkarisella. Nimittäessään pääjohtajaa Ahtisaari piti Vanhalaa sopivimpana ehdokkaana. Samalla hän kuitenkin totesi pitävänsä perusteltuna Jukka Pekkarisen valitsemista Suomen Pankin johtokunnan jäseneksi. Ahtisaari toivoi, että pankkivaltuusto saavuttaisi yhteisymmärryksen asiasta.

Pitkäaikainen keskuspankkilainen

Valtiotieteen kandidaatti Vanhala on ollut Suomen Pankin palveluksessa vuodesta 1970 alkaen. Vuosina 1977-1980 hän toimi Pohjoismaiden edustajana Kansainvälisen valuuttarahaston johtokunnassa. Vuodesta 1992 Vanhala on ollut Suomen Pankin johtokunnan jäsen. Sitä ennen hän toimi valuuttaosaston päällikkönä ja johtajana. Vanhalalla on rahapoliittista kokemusta EU-tasolla. Vuodesta 1995 hän ollut Euroopan unionin rahakomitean jäsen sekä Euroopan rahapoliittisen instituutin sijaistason komitean jäsen. Vanhala on 52-vuotias.

Kanerva: Keskustelu tällä erää käyty

Eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtaja kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) ei pidä todennäköisenä, että keskustelu Suomen Pankin johtokunnan koosta aloitettaisiin uudelleen tämänpäiväisen pääjohtajanimityksen jälkeen.
-Se keskustelu on tällä erää käyty. Tuntuu hyvin epätodennäköiseltä, että sitä avattaisiin uudelleen, Kanerva sanoi. Kanerva myös korosti, että nyt tapahtuneeseen ratkaisuun ei sisälly minkäänlaisia välipuheita tai sopimuksia.
-Se vastaa minun alkuperäistä näkemystäni, että nyt valitaan pääjohtaja eikä asiaa kytketä mihinkään muuhun, hän sanoi. Vanhalan valintaa tukenut Kanerva oli tyytyväinen presidentin nimitykseen. Hän totesi, että "valituksi tuli paras mahdollinen".

Pankkivaltuuston sosiaalidemokraattinen jäsen kansanedustaja Johannes Koskinen (sd.) sen sijaan toivoi, että keskustelu Vanhalalta vapautuvan johtokunnan paikan täyttämisestä alkaisi ja että paikalle voitaisiin istuttaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jukka Pekkarinen (sd.).

Vanhala piti SP:n pääjohtajanimityksestä käytyä keskustelua luontevana

Suomen Pankin vastavalittu pääjohtaja Matti Vanhala piti täysin luontevana pankin pääjohtajanimityksestä käytyä keskustelua. Sen sijaan hän ei suostunut vielä arvioimaan, pitääkö häneltä vapautuvalle paikalle valita uusi jäsen. Vanhala korosti rahapolitiikan jatkuvan entiseen tapaan.

-On päivänselvää, että minkään keskuspankin johtokunnan puheenjohtajan virkaan kukaan ei ole itseoikeutettu, sillä maasta kuin maasta löytyy paljon hyviä voimia ja kyvykkäitä ihmisiä, hän sanoi nimityksensä jälkeisessä tiedotustilaisuudessa. Vanhala korosti nimityksestä vastuussa olevien tahojen eli eduskunnan pankkivaltuuston ja presidentti Martti Ahtisaaren käyttäneen heille annettua valtaa ja ottaneen heille kuuluvan vastuun.

Vastaehdokkaastaan hänellä oli vain hyvää sanottavaa. -Oma käsitykseni tohtori Pekkarisesta on erittäin myönteinen. Hän erittäin tasokas ekonomisti, hänellä on laaja kokemus; hänellä on kokemusta talouspoliittisesta pohdiskelusta ja hän on akateemisesti pätevä, hän selvitti.

Vanhala ei kuitenkaan suostunut ottamaan kantaa, pitäisikö Pekkarinen nimittää häneltä vapautuvalle johtokunnan paikalle. Hän ei myöskään suostunut arvioimaan, tarvitaanko johtokuntaan viisi paikkaa.

-Kukaan ei tiedä tulevaisuutta. Nyt voidaan hyvin aloittaa neljällä, hän sanoi.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.