Mainos

Matti Pekkanen kuollut

Pitkän linjan talousvaikuttajana tunnettu Matti Pekkanen on kuollut. Pekkanen muistetaan muun muassa Pekkas-päiviä koskevasta työaikauudistuksesta.

Pekkas-päivien isänä tunnettu Matti Pekkanen on kuollut. Pekkanen kuoli eilen Helsingissä 78-vuotiaana pitkän sairauden jälkeen.

Diplomi-insinöörin koulutuksen saanut Pekkanen tunnettiin talouselämän vahvana taustavaikuttajana. Hänellä oli myös läheiset suhteet sekä presidentti Mauno Koivistoon että presidentti Martti Ahtisaareen.

Pekkanen syntyi vuonna 1925 Ähtärissä. Hän ehti 18-vuotiaana nuorukaisena osallistua Kannaksen vetäytymistaisteluihin vuonna 1944 ja haavoittua kovissa taisteluissa. Pekkanen aloitti näkyvämmän uransa Suomen työnantajain keskusliiton neuvottelujohtajana vuosina 1973-75 tehtyään sitä ennen pitkän uran Oulu osakeyhtiössä. STK:n jälkeen hän siirtyi valtakunnansovittelijaksi.

Pekkasesta Pekkas-päivien nimikummi

Vuosina 1981 ja 1984 Matti Pekkanen toimi valtioneuvoston kanslian tulopoliittisena selvitysmiehenä, kun työmarkkinoilla neuvoteltiin kaksivuotiset tulopoliittiset ratkaisut. Käsite Pekkas-päivistä syntyi jälkimmäisenä vuonna, jolloin hänen nimeään kantavassa tuloratkaisussa aloitettiin työajan lyhentäminen.

Työaikaa lyhennettiin vuoteen 1990 mennessä yhteensä sadalla tunnilla vuodessa. Työajan lyhennys tarkoitettiin alun perin 40-tuntista työviikkoa tekeville, mutta aikaa myöten siitä hyötyivät muutkin.

Pekkanen palasi parrasvaloihin kesäkuussa 1994, kun aiemmin keväällä presidentiksi valittu Ahtisaari pyysi häntä työllisyysryhmänsä vetäjäksi. Työryhmän tavoitteena oli laajamittaisen ohjelman tuella pudottaa työttömyys 200 000:een vuoteen 2000 mennessä muun muassa supistamalla voimakkaasti valtion menoja ja velanottoa ja keventämällä palkkaverotusta. Tavoitteeseen ei päästy.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.