Masentaako syksyn saapuminen? Ei tämän jälkeen: Katso, kuinka Paavo-papukaija tanssii musiikin tahdissa!

Paavo-papukaija tanssii musiikin tahdissa. 0:58
Näin Paavo-papukaija tanssii omistajansa Minjan pelimusiikin tahdissa.

22-vuotiaan Minjan kodissa asuu tanssiva papukaija, Paavo, joka on somessa herättänyt ihastusta rytmitajunsa myötä. Eikä Paavo ole suinkaan Minjan ainoa lemmikki – heillä on yhteensä 8 linnun papukaijaperhe.

Minja Valkama on jyväskyläläinen nainen, joka asuu avopuolisonsa kanssa kaksikerroksisessa vuokra-asunnossa. Kodissa asustaa myös kuusi pienempää neitokakadua ja kaksi isoa papukaijaa: Paavo ja Nora.

Minja kertoo MTV Uutisille, että linnut ovat heille elämäntapa. Asunnossa on linnuille kokonaan oma huone, ja niitä pidetään häkissä lähinnä vain ruokailun ja nukkumisen ajan.

– En nyt tiedä, voiko näitä verrata lapsiin, mutta näitä täytyy aina vahtia, etteivät ne tuhoa kotia. Arki pyörii papukaijojen ympärillä, Minja avaa.

– Ne hakevat huomiota ja osaavat manipuloida esimerkiksi huutamalla. On turha sanoa ei, koska ei se papukoijien kohdalla auta. Niille pitää myös päivittäin pilkkoa tuoretta syötävää, kuten vihanneksia. 

Papukaijat ovat lisäksi hyvin äänekkäitä: niistä lähtee Minjan mukaan ääntä yli 80 desibelin voimakkuudella.

Lisäksi ne hajottavat helposti paikkoja, sillä niillä on paljon voimaa nokissaan. Äskettäin esimerkiksi toinen isoista papukaijoista, Paavo, haukkasi nokallaan palan tuolista.

Papukaijoilla on oma kirosana

Isot papukaijat ovat älykkäitä eläimiä, joille esimerkiksi lukkojen avaaminen ei ole mikään ongelma.

– Paavo on hyvä avaamaan lukkoja, joten meillä on häkeissä numerolliset älylukot. Linnuilla on paljon älyleluja, mutta ne on yleensä jo kerrasta nähty ja selvitetty. 

Papukaijoilla on lisäksi omia sanoja ja lausahduksia, joita ne vaihtelevat. Oma kirosanakin löytyy.

– Yleensä Nora huutaa, että ”Paavo” ja Paavo taas vastaa sanoen ”Nora”. ”Voi juku” on niiden oma kirosana. Paavo toistelee sanaa ”Pikku-Paavo”, Minja sanoo nauraen. 

Nora osaa taas syyllistää sanoilla ”miksi” tai ”älä jätä”.

Puhumisen lisäksi Paavo on musikaalinen.

 – Paavo pitää musiikista ja lähtee tanssimaan sen tahdissa, Minja avaa.

Yllä olevasta videosta näet näytteen Paavon tanssitaidoista. Videolla Paavo tanssii Minjan pelimusiikin tahdissa.

Miksi juuri papukaijoja?

Papukaijat kuulostavat tottumattoman korviin hyvin työläiltä eläimiltä. Mikä sai Minjan ihastumaan juuri lintuihin, ja miten lintujen huonot puolet kestää? 

 – Olen aina tykännyt linnuista. Ne ovat kauniita eläimiä, ja kunnioitan niitä. Kun muutin omilleni viitisen vuotta sitten, hankin ensin pieniä neitokakaduja. Osa niistä on kodinvaihtajia, jotkut kakaduista suomalaisilta kasvattajilta. Isoja papukaijoja ei Suomessa edes kasvateta, vaan ne tuodaan ulkomailta.

Kun Minja tutustui avopuolisoonsa, mies aluksi ihmetteli lintuja, mutta otti ne sitten hyvin perheenjäseniksi. Isot papukaijat pariskunta on hankkinut yhdessä.

– Ensin tuli Nora, joka on valkokakadu. Se on alun perin Hollannista ja tuli meille helsinkiläisperheeltä. Hollannissa syntynyt 8-vuotias Paavo hankittiin sitten Noralle kaveriksi. Luonnossa isot papukaijta elävät parvessa: ne ovat laumaeläimiä. 

Paavo on kahden eri lajin risteytys: siinä on valkokakadua ja kultatöyhtöä. Paavo painaa puolisen kiloa ja on noin 45 senttiä pitkä nokasta pyrstöön saakka.

Paavo ei tullut entisen suomalaisperheensä Amazon-linnun kanssa toimeen, joten perhe joutui luopumaan Paavosta.

Papukaijavideot saavat muutkin haluamaan linnun

Aina kun Minja on ladannut jonkin Paavon tanssivideoista someen, ovat ne herättäneet ihastelua. Moni on kysynyt, mistä papukaijoja saa. Muutkin haluaisivat oman papukaijan. Siinä piilee kuitenkin riski.

– Arki ei ole sitä, mitä videoissa näkyy. Vaikka ihmisen matkiminen ja tanssiminen näyttävät hauskalta, nämä ovat vaativia ja sotkuisia eläimiä. Ne myös elävät helposti yli 60-vuotiaiksi, joten papukaija on loppuiän lemmikki.

– Siitä tulee paha mieli, jos joku saa minun videoistani kimmokkeen hankkia hetken mielijohteesta papukaijan. Näissä on toinenkin puoli.

Papukaija luokitellaan vielä villieläimeksi, eikä linnulla ole useinkaan miellyttämisenhalua. Minjan mukaan esimerkiksi vieraita ei voi aina kutsua, jos papukaijat ovat sellaisessa hormonaalisessa kierrossa, että ne ovat arvaamattomia.

Linnut elävät säännöllisessä rytmissä muutenkin päivittäin: yleensä ne nukkuvat 12 tuntia ja ovat sitten hereillä 12 tuntia.

Lopuksi Minja huomauttaa, että linnut tuovat hänelle paljon iloa vaativuudestaan huolimatta. Niistä on myös seuraa.

Minja myös kertoo, että stereotypia pyöreissä häkeissä olevista linnuista ei ainakaan heillä ole totta.

– Pääsääntöisesti nämä vain syövät ja nukkuvat häkissä – muuten ne ovat vapaina.

Jos haluat lisää tietoa papukaijoista, Minjakertoo Facebookin Lemmikkilinnut Kaijuli ry-ryhmän olevan hyvä paikka tiedon hankkimiseen. Löydät ryhmän täältä.

Lemmikkilinnut Kaijuli ry on suomalainen lemmikkilintuharrastajien yhdistys, joka muun muassa ajaa lemmikkilintujen oloja ja järjestää palveluja lintuharrastajille. 

Lue myös:

    Uusimmat